Diz vücudun en büyük ve en karmaşık eklemidir. Bu eklem içerisinde birçok yapı bulunmaktadır. Dizdeki yapılardan kıkırdak yapıya ise menisküs olarak adlandırılmaktadır. Menisküs kelimesi halk arasında bir hastalık olarak bilinse de bu sadece bir kıkırdak ismidir. Diz kapağındaki kıkırdak sıvısının azalması menisküs yırtılmasına neden olur. Menisküs yırtığı daha çok sporcularda görülmektedir. Menisküs aynı zamanda dize aşırı basınç yapılması durumunda dizin zorla bükülmesi veya döndürülmesi durumunda da yırtılabilir.
Menisküs yırtığı tedavisinde en çok kullanılan yöntem cerrahi müdahale yani ameliyattır. Ancak hastalar ameliyat olacak kadar ciddi değilse bitkisel yöntemler de kullanılabilir.
Dizde meydana gelen en yaygın yaralanma menisküs yırtığıdır. Menisküs yırtığı özellikle de futbol gibi temas gerektiren sporlarla uğraşan kişilerde görülse de her yaşta bireyde görülebilir. Dizini tam bükerek çalışan kişilerde de Menisküs yırtığı görülme riski yüksektir.
Merdiven inip çıkarken ağrı
Alaturka tuvalete çıkarken diz kırma hareketi esnasında ağrı
Dizi hareket ettirirken kilitlenme veya zorlanma
Dizde şişlik veya sertlik
Dizi düzleştirmede zorluk
Dizi hareket ettirirken kilitlenme yaşama
Yürüyüş esnasında dizin iç veya dış kısmında batma ağrı
Dizde sıvı hareketi olduğunu hissetme
Dizlerde sıvı birikmesi
Spor yaparken ağrı yaşama
Diz ekleminde çıtlama veya kütleme sesi gelmesi
Menisküs yırtığının en büyük sebebi kişinin ani dönme hareketi yapması veya dize darbe alınmasıdır. Menisküs yırtılması bir sporcu hastalığı olsa da spor dışında da meydana gelebilir.
Menisküs yırtığı dizin üzerine düşmek, dize darbe alınması, trafik kazası, ayakta takılma, spor sebepli dizde dönme hareketinin olması gibi sebeplerle meydana gelebilir.
Menisküs yırtığının yaşlı ve gençlerde oluşma mekanizması farklıdır. Gençlerde menisküs yırtılması için ciddi bir travma olması gerekmektedir. Örnek olarak futbol, basketbol, kayak gibi sporlarda görülen travmalar sonucunda görülmektedir. Menisküs yırtığının en yaygın sebebi ayak yerde sabit iken vücudun dönmesidir.
Yaş ilerledikçe dizdeki menisküs kıkırdağın esnekliği azalır. Buna bağlı olarak dizde hareket kapasitesi azalır ve bu da menisküste hasar oluşmasına yol açar. Menisküs hasar gördükçe yırtılma ihtimali daha da artar. Dolayısıyla yaşlı kişilerde yürürken bir yere takılıp tökezleme, ye çökme veya yerden kalkma anında menisküs yırtığı meydana gelebilmektir.
Menisküs yırtığı olması durumunda yaşanan belirtiler olması durumunda ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmalısınız. Eğer belirtiler uzun süre içinde yavaş yavaş meydana gelmişse fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna muayene olunmalıdır.
Menisküs yırtığı teşhisi anamnez, fizik muayene, diz eklemine yönelik özel testler, radyolojik yöntemler ve artroskopi ile teşhis edilebilir. Menisküsler diz röntgen grafilerinde görülmez fakat bu grafilerde dizdeki başka anormallikler anlaşılabilmektedir. Menisküs yırtığının en iyi teşhis yöntemi manyetik rezonans (MR) görüntülemedir. MR görüntüleme sayesinde menisküs kıkırdağındaki yırtıklar %80-90 arasında görülenebilmektedir. Eğer bunlar yapılmasına rağmen tanı konulamazsa artroskopi ile dizin içine bakılarak tanı kesin olarak konulabilir.
Menisküs yırtığı tedavisinde ilk olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Eğer fizik tedavi yırtığı geçirmezse ameliyat gerekebilir. Menisküs yırtığı ameliyatı kapalı (artroskopi ile) yapılmaktadır. Menisküsteki yırtık ameliyat ile tamir edilebilir veya zedelenen kısım traşlanabilir. Ameliyattan sonra hastaların fizik tedavi egzersizlerini uygulaması gerekmektedir.
İbrahim Saraçoğlu Menisküs Kürü;
Bir televizyon programında İbrahim Saraçoğlu menisküs yırtığı için ne yapılabilir sorusuna “Buna ilmim yetmiyor” cevabını verdi. Yani İbrahim Saraçoğlu menisküs yırtığı için herhangi bir kür önermemektedir. İnternette İbrahim Saraçoğlu menisküs kürü olarak yayınlanmış bilgilere inanmamalısınız.
1 fincan buğday ekmeği
1 fincan zeytinyağı
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
1 küçük siyah turp
1 su bardağı su
Lahana yaprakları
Hazırlanışı;
1 su bardağı su içine buğday kepeğini, zeytinyağını, kekiği ve dereotunu atın. Sonrasında içine turp rendeleyip koyun. Elde ettiğiniz bu karışımı lapa kıvamı alana kadar kaynatın. Sonrasında ocaktan alın. Cilde uygulayacak kadar soğudugu zaman dizlerinize bu karışımı sürün. Sonrasında ise üzerini haşlanmış lahana yapraklarını sararak bekletin. En son ise dış kısmını streç film ile sarıp bir süre bekletin. Bu yöntemi haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz. Bu doğal yöntem sayesinde menisküs yırtığı sebepli yaşanan ağrılarınız azalacaktır. Bu küre ek olarak iyice istirahat etmeye dikkat etmelisiniz. Ağrılarınız için buz kompresi de uygulayabilirsiniz.