Mevlid kandili nedir, Mevlüt kandilinde neler yapılmalıdır?

17 Ekim 2021
0 Yorum
mevlid kandili nedir mevlut kandilinde neler yapilmalidir

Mevlid kandili, Peygamber efendimiz aleyhisselamın doğum günü demektir. Bu gece peygamber efendimiz aleyhisselam doğduğu için sevinenler affolunur.

Arapça kökenli bir kelime olan Mevlid kelimesinin anlamı “doğum zamanı”dır. Mevlid Kandili ise Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki geceye denk gelmektedir. Peygamber efendimizin doğum günü olan bu gün bütün Müslümanların bayramıdır. Çünkü her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğduğu günü bayram olarak kabul etmiştir. İşte bu yüzden Mevlid kandili de müslümanların bayramıdır. Bu gün neşe günüdür ve mutluluk sebebidir.

Mevlid gecesinde Peygamber efendimiz dünyaya geldiği için mevlid okumak; Peygamber efendimizin o gün başından geçen olayları, miracını ve hayatını okumak anlamına gelmektedir. Mevlid okuyarak Peygamber efendimiz aleyhisselamı hem övmüş hem de onu hatırlamış oluruz.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri; “Mevlid okunan yerden belalar, sıkıntılar gider” buyurmuştur. Bundan da anlaşılacağı üzere Mevlid okumak çok önemli ve değerli bir ibadettir.  Mevlid Kandilinde Peygamber efendimiz doğduğu için o günde sevilenler affolunur.

Mevlid Kandili Nedir?

Dinimizde, Rebî’ul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki geceye Mevlid Kandili denilmektedir. Bu gecede alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed aleyhisselam doğmuştur. Bu gece Müslümanların bayramlarından biri olarak kabul edildiği için neşe ve sevinç günüdür.

Bazı alimler Mevlid Kandilinin Kadir Gecesinden bile daha kıymetli olduğunu bildirmektedir.

Peygamber efendimizi anlatan ve onu öven farklı Mevlid Kasideleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ve ülkemizde yaygın olarak okunanı Süleyman Çelebi tarafından 15. Asırda yazılmıştır.

Mevlid Kandilinde Neler Yapılmalıdır?

Mevlid Kandilinin nurundan ve bereketinden faydalanmak, şükrünü yerine getirmek için Allah rızası için mevlid okumalı, salevat-ı şerife getirmeli, insanlara tatlı şeyler yedirip içirmeli, hayrat ve hasenat yapmalı, erkek ve kadın karışık ortamlara karışmamalı ve çalgı ve her türlü haramdan uzak durmalısınız.

Mevlid kandilinde veya ertesindeki gün oruç tutmak farz olmasa da sevaptır, tutmamız iyi olur.

Yıl boyunca Kadir Gecesinden sonraki en değerli ve önemli kabul edilen Mevlid Kandilinde; Peygamber efendimiz doğduğu için sevinenler affolur.  Mevlid Kandilinde Peygamber efendimizin doğduğu gün yaşanan mucizeleri ve olayları okumak, bunları dinlemek ve öğrenmek çok sevaptır.

mevlid kandil nedir

Resulullah efendimiz; Mevlid gecelerinde dünyayı teşrif ettiği günde ve çocukluk döneminde yaşadığı olayları anlatır ve Eshab-ı kirama ziyafet verirdi. Sonrasında Hazret-i Ebu Bekir halife olduğunda da,  Eshab-ı kiramı çevresinde toplayıp Peygamber efendimizin dünyaya geldiği günde yaşanan olağanüstü mucizeleri anlatırdı. Dolayısıyla, Mevlid Kandilinde Resulullah efendimizin dünyaya geldiği günde yaşanan olayları ve mucizeleri okuyup öğrenmek ve dinlemek çok sevaptır. Eğer isterseniz Mevlid Kandilinde veya sonrasındaki gün oruç tutabilirsiniz, sevap kazanırsınız.Hadis-i şerifte, (Beni övmek ibadettir) buyuruluyor. Resulullahı övmek, bid’at değil ibadettir. Mevlid Kandilinde Resulullah efendimizin doğduğu gecede yaşananları anlatmak ve mucizeleri okumak iyidir. Peygamber efendimizin kendisi de bu olayları Mevlid gecelerinde çevresinde topladığı  Eshab-ı kirama anlatırdı.

“Mevlid gecesine değer veren ve o gece Peygamber efendimiz doğduğu için  mutlu olan bu geceye kıymet veren müslümanlar bol sevap kazanır. Bu gece bir mümin Resulullah efendimizin doğduğuna sevinç duyarak malını ihtiyacı olanlara dağıtır ve insanları yedirip içirerek Resulullah efendimize olan sevgisini belli ederse Allahü Teâlâ onu cennetine sokar.” (M. Nasihat)

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında buyruluyor ki:

“Mevlid gecesinde, Peygamber efendimiz doğduğu için sevinenlerin günahları affedilir. Mevlid gecesinde, Resulullah’ın doğduğu zaman görülen hâlleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevabdır. Kendisi de anlatırdı. Eshab-ı kiram da, toplanıp anlatırlardı..”