Mide kazınması neden olur? Mide kazınması nasıl geçer?

2 Nisan 2022
0 Yorum
UN 57

Mide kazınması karnınızın acıkması dışında midede mikrop bulunması, gastrit, stres gibi nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Sık sık mide kazınması problemi yaşıyorsanız Dahiliye doktoruna gidip endoskopi ve gastroskopi yaptırmalısınız. Dahiliye doktoru sizi Gastroenteroloji uzmanına sevk edecektir. Doktor nedeni tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Mide kazınması midede çeşitli problemlerle belirti veren can sıkıcı bir sağlık sorunudur. Safrada taş veya çamur olması, fonksiyonel bağırsak hastalıkları ve gıda intoleransı gibi pek çok neden midede kazınma yapabilir. Hatta hamilelik gibi tatlı sürprizlerde midede kazınmaya yol açabilir.

MİDE KAZINMASI NEDEN OLUR?

Mide kazınması gastritten Hipotiroidizm’e kadar çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Midede kazınmaya sebep olan nedenler şunlardır:

GASTRİT

Gastrit mide kazınmasının en sık karşılaşılan nedenidir. Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır. Gastrit aniden (akut) veya kademeli olarak (kronik) ortaya çıkabilir. İlaçlar ve diyet değişiklikleri mide asidini azaltabilir ve gastrit semptomlarını geçirmeye yardımcı olabilir.

HELİKOBAKTER PİLORİ

Helikobakter pilori midede enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Midede mikrop olarak da bilinir. Helikobakter pylori yaygın görülür. Birçok insanda vardır. Helikobakteri pek çok mide sorununa neden olur. Mide kazınması da bu problemlerden biridir. Helikobakter pilori probleminden kurtulmak için Dahiliye doktoruna gidip endoskopi yaptırmalı, doktorun verdiği antibiyotik ve ilaçları kullanmalıdır.

AÇLIK

Açlık da mide kazınmasının yaygın bir nedenidir. Karnınız acıktığında kazınma hissi duyabilirsiniz. Bir şeyler atıştırmak mide kazınmasını geçirmeye yardımcı olabilir.

STRES

Stres de mide kazınmasına sebep olabilir. Stres vücudun fazladan mide asidi üretmesine neden olan bir stres hormonu (kortizol) salgılar. Bu asit yemek borusunun astarının ve midenin tahriş olmasına neden olur ve bu da mide kazınmasına, mide ağrısına, mide bulantısına ve kusmaya yol açabilir.

UN 58

TİROİD HASTALIKLARI

Hipotiroidizm yani troid bezinin az miktarda salgılanması; mide kazınması, mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilere sebep olabilir. Tiroid bezi boynunuzun ön alt kısmında bulunan kelebek şeklinde organdır. Hipotiroidizmde tiroid beziniz yeterli tiroid hormonu üretemez. Hipotiroidizmin en yaygın nedeni Hashimoto tiroiditidir. Hipotiroidiniz varsa, doktorunuz sentetik (insan yapımı) bir tiroid hormonu T4 reçete edecektir.

İLAÇLARIN YAN ETKİSİ

Bazı ilaçlar yan etki olarak mide kazınması yapabilir. Düzenli kullandığınız ilaçların prospektüsünü okuyun mide sorununa yol açıyorsa, doktorunuzdan başka ilaç talep edin.

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), ince ve kalın bağırsakta meydana gelen işlev bozukluğudur. Huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen irritabl bağırsak sendromu midede kazınma hissi, ishal, kabızlık, midede şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, depresyon ve uykusuzluk gibi belirtilere neden olabilir. Hassas bağırsak sendromunun kesin bir tedavisi yoktur. Dahiliye doktorunun verdiği ilaçları kullanmak, hayat tarzı değişiklikleri irritabl bağırsak sendomunu belirtilerini önlemeye yardımcı olabilir.

UN 59

MİDE KAZINMASININ DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?

Hamilelik
Çölyak hastalığı
Laktoz intoleransı
Viral gastroenterit
Premenstrüel sendrom
Gıda zehirlenmesi
Hazımsızlık
Bağırsak tıkanıklığı

MİDEDE KAZINMA NASIL GEÇER?

Mide kazınmasından muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Dahiliye doktoru sizi Gastroenteroloji uzmanına sevk edecektir. Endoskopi ve gastroskopi yöntemleri ile midede hangi sorun var tespit edilebilir. Tedavi hastalığın nedenine göre değişir. Örneğin midede mikrop varsa doktor antibiyotik reçete eder, stresten bu durum kaynaklanıyorsa Psikiyatri doktoruna gitmenizi önerir.

Papatya, melisa, nane limon çayı gibi bitkileri günde 2-3 kere içmek de mide kazınmasına iyi gelecektir. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen brokoli kürü de mide kazınmasına şifa olabilir.