Karında hareketlilik hissi neden olur? Nasıl geçer?

2 Nisan 2019
0 Yorum
UN 2024 12 24T001217.433

Karında hareketlilik hissi bağırsakların çalışmasından, hamileliğe kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Makalemizde bu durumun nedenleri ve tedavisini anlatacağız

KARINDA HAREKETLİLİK HİSSİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Karındaki hareketlilik hissinin en sık karşılaşılan nedeni  Huzursuz Bağırsak hastalığıdır. Söz konusu probleme genelde masa başı iş sahibi bireylerde rastlanılmaktadır. Çoğunlukla iş stresi bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Buna bağlı olarak şişlik, karın sertleşmesi ve kabızlık hissiyatı baş göstermektedir. Akabinde ise gaz problemleri, düzensiz lavabo ihtiyacı ve diyare problemleri görülebilmektedir.

Tüketilen Gıdalar

Günlük hayatta tüketilen besinler, bağırsak problemlerine yol açabilmektedir. Bu gıdalar hijyen koşulları dışında üretiliyor olabilmektedir. Bunun haricinde son kullanım tarihi geçmiş olabilmektedir. Söz konusu gıdaların tüketilmesi bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir. Devamında ise diyare şikayetleri duyulabilmektedir. Dolayısıyla dışarıda yemek yeme hususunda dikkatli olunmalıdır. Tercih edilecek ortamın hijyenik olduğundan emin olunmalıdır. Alışverişlerde ise besinlerin son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.

Hamilelik

Gebelik, karında hareketliliğe yol açabilmektedir. Söz konusu durumun en yaygın sebeplerinden birisidir. Fakat tüm karın hareketlilikleri gebeliğin belirtisi değildir. Şayet adet bu hareketlilik adet gecikmesiyle beraber seyrediyorsa, gebelikten kaygılanılabilir. Net bir kanıya varılması adına doğum kontrol tetkikleri gerçekleştirilmelidir.

Bağırsak Problemleri

Bağırsaklarda düzensizlikler baş gösterebilmektedir. Karın hareketliliğinin en temel sebebi de budur. Genellikle bağırsak işlevleri doğal seyrinin dışına çıkmaktadır. Buna bağlı olarak bazı sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlar çoğunlukla dışkı yapısının değişmesi ve tuvalet ihtiyacının hissedilmemesi şeklinde kendini belli etmektedir. Söz konusu problemlerin sonrasında karın hareketliliği hissedilmektedir. Bu hareketlilikler bireyi olumsuz etkileyebilmektedir.

UN 2024 12 24T001240.717

Stres

Yoğun strese maruz kalındığında bazı vücut problemleri görülebilmektedir. Strese dayalı sorunlar çoğunlukla küçük bulgularla kendini göstermektedir. Fakat stres yoğunluğu arttıkça bulguların şiddeti de artmaktadır. Bunun neticesinde ciddi kabızlık problemleri baş gösterebilmektedir. Rahatsızlıklar genelde bağırsaklarla alakalıdır. Dolayısıyla bağırsaklardaki boşaltım sistemi işlemleri aksamaktadır. Akabinde ise karın hareketlilikleri görülmektedir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Alkol ve sigara insan sıhhatinin en büyük düşmanıdır. Fakat bilhassa alkol, sindirim ve boşaltım sistemini mahvetmektedir. Bu sistemlerden birisi de midedir. Sık sigara ve alkol tüketimi, midede hareketliliğe yol açabilmektedir. Tüketim sıklığı arttıkça hareketliliğin şiddeti de artacaktır.

Düzensiz Beslenme

İnsan sıhhatine giden yol düzenli beslenmekten geçmektedir. Yanlış beslenildiği takdirde pek çok vücut sorunu baş gösterebilmektedir. Bunlardan en önemlisi boşaltım ve sindirim işlemlerinin sekteye uğramasıdır. Söz konusu işlemlerdeki aksaklıklar, vücutta bazı hastalıklara ve bulgulara yol açmaktadır.

KARINDAKİ HAREKETLİLİK HİSSİ NASIL GEÇER?

Karındaki hareketlilik ve gerginlik hissiyatının tedavisi, sorunun kaynağına bağlı değişecektir. Dolayısıyla gerekli tedavinin uygulanması adına uzman doktora başvurulmalıdır.

Dahiliye doktoruna gidilir. Doktor sizden çeşitli testler isteyecektir. Bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum bağırsaklardan kaynaklanıyorsa, bağırsakları tedavi için ilaç reçete edecektir. Stres nedeniyle bu sorunu yaşıyorsanız doktor antidepresan yazacaktır.