Evin çeşitli alanlarında sıklıkla kullandığımız en pratik temizlik malzemelerinden biri olan süngerler, hayatımızı riske atarak sağlığımızın bozulmasına yol açan en birincil etkenlerdendir. Peki bulaşık süngerini mikrop ve bakterilerden arındırmak için nasıl temizlemeliyiz? Bulaşık süngeri temizliğinde doğal yöntemler:
Mutfakta ya da banyoda olsun evi temizlerken çeşitli yerlerde kullandığımız bulaşık süngerleri, her ne kadar uzmanların televizyonlarda ya da haber sitelerinde bangır bangır bağırıp uzak durulması gereken nesnelerin başını çektiği yönünde ikazda bulunsalar da genelde başka bir alternatif bulunamadığından süngersiz temizlik yapılamayabiliyor. Mutfak tezgahlarını pırıl pırıl yapmak için kullandığımız bulaşık süngerleri aynı zamanda lavoba ve bulaşık temizliği konusunda da hayatı kolaylaştıran malzemelerden biri olarak görülür iken gerekli hijyen sağlanmadığı takdirde adeta bir mikrop saçan bakteri yuvasına dönüşebiliyor.
Ev bütçesine uygun olup cek yakmayan bir ürün olması sebebiyle günümüzde kullanım oranı da ülkemizde bir hayli fazla olan bulaşık süngerleri kullanılmaya devam edilecekse; hiç değilse kullanım ömrü geçirilmeden sıklıkla değiştirilmeli ve çok iyi bir şekilde sterilize edilmesi gerekmektedir.
Peki bulaşık süngerleri en iyi nasıl temizlenir? Bulaşık süngerlerini sterilize etmenin doğal formülleri…
Yemeklerden kalan artıkları, yapışmış pislikleri tabaktan suyla arındırmamıza yardımcı olan bulaşık süngerleri belki de evimizdeki en mikrop saçan ve kirlenen nesnelerden biri olabilir. Çok çabuk bir şekilde kirlenebilme potansiyeli olan bulaşık süngerlerinin bakteri ürettiğine dair yapılan bir araştırmada; 362 tür bakteri türünün yaşayabileceği tespit edilmiş iken bu süngerlerle evimizde yaptığımız temizlik ne denli etkili olabilir ilk önce onu düşünmek lazım.
Aydan aya değiştirilen bulaşık süngerleri sağlığımızı riske atarak hastalıkların bize bulaşmasına sebep olma ihtimali oldukça yüksektir. Tüm bunlara rağmen yine de kullanılmaktan vazgeçilemiyorsa, bulaşık süngerini en steril ve hijyenik hale getirmenin yollarını sizler için araştırdık.
Kötü kokan ve artık kullanmaktan kırpık kırpık olan bir bulaşık süngeri için öncelikli önerimiz bulaşık süngerini değiştirmek olsa da o an bunu gerçekleştirmek mümkün değilse en azından çamaşır suyu ile biraz olsun temizliğini sağlayabilirsiniz.Bunun için ilk olarak su dolu bir kaba birkaç damla çamaşır suyu damlatıp süngeri içine atıp öylece 5 dakika boyunca bekletin.
Çamaşır suyunda steril olan süngeri güneş gören yerde bekleterek kurumasını sağlayabilirsiniz.
Bunun için gerekli olan tüm malzemeler elinizin altında olan su ve sirkeden ibarettir. Doğal bir temizleyici olan beyaz sirkenin üçte biri kadar su dolu kovaya dökün. Daha sonra süngeri içine yayıp mikrodalga fırında en fazla 30 saniye olacak şekilde ısıtın.
Karışımı ve süngeri temiz suyla durulamadan önce soğuması için bekleyin.
Uğraşmak istemiyor ve temizliğini yapmak için de aceleniz varsa bulaşık süngerinizi bulaşık makinenize atarak kolaylıkla kirlerinden arındırabilirsiniz. Yüksek ayarda yıkayacağınız programda; süngerdeki kirler ve mikroplar yok denecek kadar arınacaktır.
Mutfakta buzdolabındaki ya da bulaşık makinesinin içerisindeki kötü kokuyu yok etmek için kullanılan limon ile etkili bir sünger temizliği de sağlayabilirsiniz.
İçerisinde bakteri üremesini engelleyen madde bulunduran limonun suyunda süngerinizi en az 1 dakika kadar bekleterek mikroplardan arınma sağlayabilirsiniz.
Yoğun buhar içerisinde bulaşık süngerinizi tertemiz yapmak için yapmanız gereken sıcak suda yıkanan süngeri, 90 derecede ayarlanmış mikrodalga fırında 1 dakika kadar ısıtın. Mikrodalga süresi dolduktan sonra bulaşık süngerindeki kirlerin çıktığını kolaylıkla fark edebilirsiniz.
Sağlık açısından risk taşıyan bulaşık süngerlerinin üretiminde plastik malzeme bulunur iken sağlıklı bir muadil olabilecek kabak lifleri tamamen doğal kabaklardan elde edilmektedir. Deterjanla temas ettiğinde köpüren süngerlere göre daha az bir köpürme ile dolayısıyla daha doğal bir temizlik işlevi olan kabak lifini bulaşık süngeri yerine tercih edebilirsiniz.