Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında yaptığı açıklamasının ardından EYT’den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu nasıl yapacakları konusunda araştırmalara başladı. Ayrıntıları açıklanan EYT düzenlemesi, hizmet ve prim ödeme gün sayısını dolduran ancak yaş haddi için bekleyen 2 milyon 250 bin vatandaşın yüzünü güldürdü. Peki, EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
EYT düzenlenmesinin detaylarının açıklanmasının ardından ‘EYT başvurusu nasıl yapılır ve nereye yapılır?’ soruları da gündeme geldi. Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşın, emekli olmak için gerekli şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Emekli olmak isteyenler için adım adım emeklilik başvurusu yollarını sizler için sıraladık. İşte emeklilik için merak edilen tüm detaylar:
Emeklilik için EYT şartlarını kapsayan milyonlarca vatandaş yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. EYT başvurusunda bulunmak isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapıyor. EYT başvurusu yapmak isteyenler e-Devlet SGK sistemi üzerinden emeklilik başvuruları yapabilecek.
EYT emeklilik başvurusu için izlenecek adımlar şöyle:
EYT’ye ilişkin yasal düzenlemenin Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasanın Meclis’ten geçmesi ve yürürlüğe girmesinin Ocak ayı ortasını bulması öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ise EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınacak.
#haber#
Emeklilik başvurusu için gereken evraklar şöyle:
Ayrıca eğer başvuruda bulunan kişi (4B) yani Bağkur sigorta sisteminde çalıştıysa tüm bu belgelere ek olarak kişiye ait tahsis belgesi de talep edilmektedir. Unutulmamalıdır ki emekli olabilmek için 4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmanız şarttır.
Emeklilik başvurusunun onaylanabilmesi için askerlik borçlanması ve doğum borçlanması gibi sigorta borçlanma durumlarını belge ile bildirilmesi gerekmekte. Bu borçlanmalardan herhangi birine sahipseniz ilgili olan kurumlara giderek bunu bildirmeniz ve o kurumlar tarafından SGK’ya yazı gelmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler elektronik ortamda halledildiğinden süreç biraz uzayabilir.
1999 yılında yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen geçici 81’inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında, yaş koşulu da aranmaya başlandı.
Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün koşulunu yerine getirenler emekli olabiliyordu. 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan 1 Ocak 1972 doğumlu erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükteki 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gününü tamamladığında emekli olabiliyordu. Yani bu işçi 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019’da 5000 prim günü varsa yaş koşulu aranmadığı için 47 yaşında emekli olabilecekti.
1999’daki değişikliğin ardından aynı işçi, çalışmaya ilk defa 1 Temmuz 1994’te başladığı için 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 gün prim ödeme koşulunu yerine getirdiğinde emekli olabilme hakkı kazanabilir duruma geldi. Yani kanun değişikliği ile bu işçinin emekliliği 8 yıl ötelendiği gibi 750 gün de fazladan prim ödemesi istendi. Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.