Nadir Güllüoğlu’ndan Baklava Hamuru Ve Baklava Şerbeti Tarifi

nadir gulluoglundan baklava hamuru ve baklava serbeti tarifi

Güllüoğlu baklava ünlü bir baklava firmasıdır. Güllüoğlu baklavayı satın almak yerine evde kendiniz yapabilirsiniz. İşte ustasından tarif;

Evde Güllüoğlu Baklava Yapmanın Ölçüsü Ve Püf Noktaları

Güllüoğlu baklava ünlü bir baklava firmasıdır. Güllüoğlu baklavayı satın almak yerine evde kendiniz yapabilirsiniz. İşte ustasından tarif;

Ev Yapımı Güllüoğlu Baklava Tarifi

  1. 1 su bardağı sıvı yağ
  2. 1 su bardağı süt
  3. 3 yumurta
  4. yarım çay bardağı sirke
  5. tuz
  6. aldığı kadar un
  7. 1 paket nişasta
  8. 400 gr ceviz
  9. yarım paket margarin
  10. 250 gr tereyağı

Şerbeti için:

  1. 1,5 Kilo şeker
  2. 1,5 litreden bir bardak fazla su

Tarifi:

  1. Hamur için kullanacağımız malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  2. Cevizleri rondodan geçirip hazırladığımız hamuru 4 parçaya bölüyoruz. Her parçadan, ceviz büyüklüğünde 15’er beze yapıyoruz.
  3. Elde ettiğimiz bezelerin üstüne nişasta serperek büyütüyoruz. 15 bezeyi birbirinin üstüne koyup merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
  4. Üstüne ceviz içi döküp kalan bezeler için de bunları aynen tekrarlıyoruz.
  5. Bütün bezeler bittikten sonra dilediğimiz gibi keserek tereyağı ve margarini eritip bezelerin üzerine ilave ediyoruz.
  6. Fırına verip 2-3 saat 100-150 derecede pişiriyoruz.
  7. Şerbeti kısık ateşte takriben 1 saat kaynatıp soğuk hamurumuz ile sıcak şerbetimizi buluşturuyoruz.

Ünlü Baklava Ustası Nadir Güllüoğlu’ndan Ev Yapımı Baklava Tarifi

2 su bardağı su, 3 yumurta, 12 gram tuz, 1 kg un, 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2-3 damla limon karıştırılır ve kurumaması için iyice yoğrulur. 1 saat dinlendirilir. Üzeri ıslak bezle örtülür. Ardından beze yapılarak açmaya başlanır. Un ile açılırsa incelmeyecektir. Buğday nişastasıyla açılması önerilir, daha fazla incelecektir. Baklava hamuru açmak sabır ve dikkat ister. Nişastayı top gibi değil tozutarak atmak lazımdır ki yapışmasın. Baklava yapmak zordur, özen gerektirir, çaba gerektirir. Baklavalar hazır olunca önceden ısıtılmış 160 derecede fırına verilip 45 dakika pişirilir. Yanmasın diye 40 dakikadan sonra kontrol edilmelidir. Baklavalar lezzetini şerbetinden alır. Çatalı batırdığınız zaman şerbet damlıyorsa o baklava olmamıştır. Baklava dediğin önce şeklinden belli olur. Birincisi; altın sarısı olmalıdır. İkincisi; o çıtırtı sesi mutlaka gelmelidir. Üçüncüsü baklava gibi kokmalıdır. Sonra lezzeti gelir ve işte iyi baklava tüm bu adımları başarıyla geçerek mideyi sevindirir.

Baklava hamuru açılırken buğday nişastası kullanılmalıdır. Böylelikle hamur incecik olacaktır. Fakat çoğu kişi unla açmayı tercih ediyor, bu ise hamurun yeterince ince olmasını engelliyor. Ev baklavaları genelde unla açıldığı için kalın olur. Fakat bizim gibi ustalar buğday nişastası kullanarak 40 kat baklava açarlar. 1 saat gibi kısa bir sürede baklava yapamazsınız. En azından 4 saat gereklidir. Zira hamuru yoğuracaksınız, dinlendireceksiniz, birer birer keseceksiniz, pişireceksiniz, çıkarıp bekleteceksiniz, hepsi 4 saati bulur.

Baklava Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kaynattığınız şerbeti baklava soğumadan dökerseniz baklavanız hamurlaşır. Sıcak haldeki baklava ile şerbet bir araya geldiğinde tatlı hamur gibi kalır.
  2. Soğuk baklavaya soğuk şerbet dökülürse bu kez büyük ihtimalle hamur şerbeti çekmeyecektir. Sıcağa yakın şerbet, soğuyan baklavanın üzerine dökülmelidir. Kısaca şerbetimiz ılıktan biraz daha sıcak, baklavamız ise soğuk olmalıdır.
  3. Baklavayı buzdolabına koymamalıyız çünkü maalesef hemen şekerlenir ve tadı bozulur. Güneş almayacak şekilde kuru ve serin bir ortamda muhafaza edersek 5 güne boyunca hiç bayatlamayacak, ilk günkü gibi taptaze kalacaktır.