Soğuk havaların görülmeye başlamasıyla beraber yaklaşan kış aylarında tezgahlarda yerini almaya başlayan narlar, içerisindeki güçlü antioksidan özelliği nedeniyle vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korumaktadır. Kabuğu ayrı kendisi ayrı şifa kaynağı olan nar tüketiminde genellikle toplum olarak yaptığımız şey; ayıklanan kabukları bir köşeye atıp tanelerini bir şekilde tüketerek narın olumlu etkilerinden faydalanmaya çalışmaktır. Çoğu kişi tarafından pek bilinmeyen ama aslında kurutulduğunda da birçok işleve yarayan nar kabuklarını evde pek çok farklı alanda değerlendirebilirsiniz. Peki nar kabukları nasıl değerlendirilebilir?
Meyvenin kendi çekirdekleri kadar yaygın bilinmese de nar kabuğunun da vücut üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Taneli yapısından dolayı oldukça bereketli bir meyve olan narın kabuğunu ziyan etmemek, faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek açısından son derecede önemlidir. Başta vücuttaki zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yaradığı bilinen nar kabukları, kış hastalıklarından yaygın olarak görülen grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların görülmesi dahilindeki iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Etkili bir karaciğer temizliğinde oldukça iş gören faydalarıyla tüketilmesi önerilen nar kabukları, ağız ve diş sağlığına karşı da olumlu etkiler sunarak, özellikle sıklıkla diş eti iltihaplanma problemiyle karşı karşıya kalan kimseler için iyi geldiği bilinmektedir.
Bakım rutinlerinden saç ve cilt alanında da değerlendirilebilecek olan nar kabuğu; saç bakımında özellikle kepek sorununu çözmede son derece başarılı iken cilt sağlığı konusunda da ışıl ışıl bir görünüm ile sağlıklı cilt elde etmeye yaramaktadır.
Evde hızlı bir şekilde nar kabuğu kurutabilmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler elbette mevcut. Birçok farklı yerde değerlendirilmeye açık olan nar kabuklarını evde sağlıklı ve hızlı bir şekilde kurutabilmek için yapabileceklerinizi sizler için sıraladık. İşte nar kabuklarını verimli bir şekilde kurutmanın pratik yolları…
En zahmetsiz ve pratik bir şekilde kurutma yöntemi olan güneş altında bekletme tekniği ile 5-7 gün sonucunda nar kabuklarını kurutabilirsiniz. Nar kabuklarını kurutmak için o kadar vaktiniz yoksa daha hızlı ve pratik bir yöntem için fırın taktiği işinizi görebilir.
Bunun için nar kabuklarını küçük parçalara ayırıp beyaz lifli taraflarını yeniden ayıklayın. Daha sonra üzerine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine tek kat halinde koyun. Fırın sıcaklığını düşük bir sıcaklığa ayarladıktan sonra fanlı bir programda daha iyi bir kurutulmuş nar kabuğu elde edebilirsiniz.
Özellikle de soğuyan kış günlerinde istenen güneşi tam yakalayamayacağınız için yapay bir güneş etkisi vazifesinde fırın kullanmak işinizi görmeye fazlasıyla yeterli olacaktır.
Evinizde sağlıklı ve doğal yollarla kuruttuğunuz nar kabuğundan faydalanmak istiyorsanız; bunu farklı yollarla gerçekleştirebilirsiniz. Kurutulmuş nar kabuğunu toz haline getirip tatlı ya da yemek yaparken kullanabilirsiniz. Böylelikle hem hoş bir aroma elde etmiş olacaksınız hem de nar kabuğun olumlu etkisinden yararlanmış olabilirsiniz.
Kendinden renkli olan nar kabuğunu hamur işi tariflerinize ekleyerek doğal bir renklendirme işlemi sağlayabilirsiniz.
Kış hastalıklarına karşı korunup bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sindirim sistemini düzene sokup, zararlı toksinlerden arındırmaya yarayan şifalı bir çay olarak tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş nar kabuklarından bir tatlı kaşığı miktarında alıp bir bardak kaynamış suya koyarak demlenmesi için bekleyin. Bitki çayı demlendikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Nar kabuğunu güzellik alanında değerlendirmek isterseniz; cildinize çok iyi gelecek bir maske önerisi ile karşınızdayız! Cilt tonu rengini eşitlemek ve cildi sağlıklı bir şekilde beslemek için nar kabuğundan maske hazırlayabilirsiniz. Nar kabuklarını toz haline getirip üzerine bal, yoğurt ya da Aloe Vera ile karışım haline getirerek organik bir maske hazırlamış olabilirsiniz. Maskeyi yüzünüzde 15-20 dakika bekletip duruladıktan sonra cildinizdeki etkiyi kısa zamanda fark edebilirsiniz.