Nevruz Bayramı ne zaman 2025? Nevruz nedir, neden kutlanır?

Baharın gelmesiyle birlikte 2025 yılı Nevruz Bayramı için geri sayım başladı. Peki, Nevruz Bayramı ne zaman 2025? Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz Bayramı’nda hangi etkinlikler ve gelenekler yapılır? İşte detaylar…

20 Mart 2025
0 Yorum
Nevruz Bayramı ne zaman 2025?

Sıcaklıkların yükselmesi ve baharın müjdecisi cemrelerin düşmesiyle birlikte Nevruz Bayramı ne zaman 2025? sorusu gündeme geldi. Nevruz Bayramı 2025 için geri sayım başladı. Vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği Nevruz Bayramı, bu yılda çeşitli etkinlikler ve geleneklerle gerçekleşecek. Peki, Nevruz Bayramı ne zaman 2025? Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz Bayramı’nda hangi etkinlikler ve gelenekler yapılır? Hangi ülkelerde Nevruz Bayramı kutlanır? Nevruz Bayramına dair detayları sizin için araştırdık. İşte Nevruz Bayramı hakkında merak edilenler…

NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN 2025?

Nevruz 2025 yılında 21 Mart Cuma gününe denk geliyor. Her yıl 21 Mart’ta kutlanan baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, bu yıl 21 Mart Cuma günü “Nevruz Bayramı” olarak kutlanacak. Binlerce yıllık geçmişiyle birçok kültürde önemli bir yer tutan Nevruz, doğanın uyanışını, yeni başlangıçları ve birlikteliği simgeliyor.

Nevruz Bayramı ne zaman 2025?


Türkiye’den Orta Asya’ya, Balkanlar’dan İran’a kadar geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlanan bu özel gün için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği bu özel günün 21 Mart’ta kutlanmasının sebebi ise Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor.

NEVRUZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Nevruz, doğanın uyanışını, baharın gelişini ve yeni yılın başlangıcını simgeleyen milli bir bayramdır. Türk, İran, Kürt, Azeri, Orta Asya ve Balkan halkları tarafından binlerce yıldır kutlanan Nevruz, kelime olarak Farsça kökenlidir ve “Yeni Gün” anlamına gelir. Doğa Bayramı olarak da kabul edilen “Nevruz” asırlardır devam eden gelenekleriyle Anadolu’da coşkuyla kutlanır. Nevruz, Türkiye’de milli günler arasında sayılır. Nevruz’un dini hiçbir yönü yoktur.

Nevruz Bayramı ne zaman 2025?


Bu bayramın kökeni çok eskilere dayanır. Orta Asya Türk topluluklarında, Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı ve demir dağları eriterek özgürlüğe kavuşmalarıyla ilişkilendirilirken, İran kültüründe Nevruz, Zerdüştlükten gelen bir bahar bayramı olarak kabul edilir. Aynı zamanda eski Mezopotamya ve Anadolu kültürlerinde de önemli bir yere sahiptir.

Nevruz, kelime anlamıyla “Yeni Gün” olarak anılıyor. Kadim Türk mitolojisinde Ergenekon’dan çıkış günü olarak kabul edilen Nevruz, İran kültüründe yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan bu geleneğin, baharın gelişiyle birlikte bereket, umut ve yeniden doğuşu temsil ettiği düşünülüyor.

Nevruz Bayramı ne zaman 2025?


NEVRUZ BAYRAMI ETKİNLİKLERİ VE GELENEKLERİ!

Uzun ve sert kış aylarından sonra tabiatın baharla yeniden canlanmasını sembolize eden Nevruz, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilmiştir ve Türkiye dahil birçok ülkede resmi olarak kutlanmaktadır. Milli bir bayram olarak kabul edilen Nevruz, resmi tatil günleri arasında yer almadığı için bugün de kamu kurumlarıyla eğitim kuruluşlarının kapalı olmayacağı biliniyor.

Nevruz Bayramı ne zaman 2025?


Nevruz kutlamaları kültürden kültüre değişiklik gösterse de bazı ortak gelenekler arasında şu etkinlikler ve gelenekler geçekleşiyor;

Ateş Üzerinden Atlamak: Nevruz gecesi büyük ateşler yakılır ve üzerinden atlanır. Bu gelenek, kötülüklerden arınmayı ve yeni yıla temiz bir şekilde girmeyi simgeler.

Demir Dövme: Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışına atıfla demir dövme geleneği, Nevruz’un önemli sembollerindendir.

Yumurta Boyama: Nevruz’da boyalı yumurtalar kullanılır, bu gelenek bereketi ve yeniden doğuşu simgeler.

Nevruz Sofrası Kurma: Fars kültüründe Haft Sin sofrası hazırlanırken, Türk kültüründe geleneksel yemekler pişirilir.

Halk Oyunları ve Şenlikler: Nevruz günü çeşitli halk dansları, müzik gösterileri ve eğlenceler düzenlenir.

Doğa Gezileri: İnsanlar doğaya çıkarak baharın gelişini kutlar ve piknik yaparlar.

Dua Etme: Bazı kültürlerde Nevruz gecesi dualar edilir, ağaçlara çaput bağlanır veya suya dilek yazılı kağıtlar bırakılır.