Bir milli piyango klasiği olan Nimet Abla kuyruğu, her yıl olduğu gibi bu yılda dikkatleri üzerine çekiyor. Yeni yıla sayılı günler kala Milli Piyango yılbaşı çekilişi için geri sayımlarda başladı. Milli Piyango biletleriyle ünlenen Nimet Abla’nın kim olduğu merak ediliyor. Peki, Nimet Abla kimdir? Nimet Abla yılbaşı bilet gişesi nerede? İşte Milli Piyango biletleriyle ünlenen Nimet Abla’nın hikayesi…
Halk arasında “Nimet Abla” adıyla bilinen Melek Nimet Özden, 1899 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Türk Milli Piyango biletçisi olan Melek Nimet Özden, “Nimet Abla” lakabıyla büyük bir ün kazandı.
Melek Nimet Özden, 1928 yılında eşi İsmail Bey’in Eminönü’ndeki dükkanında müşterilerine “Türk Tayyare Cemiyetinin” çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlamasıyla biletçilik temellerini oluşturdu. Melek Nimet Özden’in eşi İsmail Bey, Tayyare piyango biletlerini tanıtmak amacıyla küçük esnaflara dağıtır. Fakat satılan biletlerin paraları toplanamayınca işletme iflas eşiğine uğrar ve kapanma raddesine gelir.
Bu zorlu günlerde ise Melek Nimet Özden (Nimet Abla), Türk Tayyare Cemiyetinin müdürü Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yaparak işletmeyi iflas eşiğinden kurtarır.
1931 yılında Nimet Abla’nın sattığı bir bilete büyük yılbaşı ikramiyesi olan yüz bin lira çıkması ile basın bu durumu fotoğraflarla ve röportajlarla kamuoyuna sundu. Nimet Abla’nın yılbaşında satmış olduğu biletlerden yüz bin lira büyük ikramiye kazanılması onun ününü artırmış ve oldukça şanslı olduğuna inanılmış.
Nimet abla gişesinin ününün artmasıyla birlikte “Talih Nimet Abla’dan doğuyor” inancı tüm Türkiye’yi sarmış. Yalnızca İstanbul’dan değil Türkiye’nin çeşitli noktalarından birçok vatandaş Nimet Abla gişesinden bilet almaya başlamış. Nimet Abla gişesi 1938 yılında Eminönü’ndeki istimlak çalışmaları nedeniyle şimdiki yerine taşınmış ve giderek Türkiye’de tanınırlığını artırmıştır.
Aynı zamanda reklama oldukça önem veren Nimet Abla, bilet alanlara kazandırdığı paralar için gazetelere ilan vermiş ve dönemin birçok ünlü gazetesinde yer almıştır. Nimet Abla’nın sattığı biletlerden insanları zengin ve mutlu etmek ona büyük haz ve mutluluk verirmiş. İnsanların mutluluğuyla mutlu olan Nimet abla, kar, kış demeden çalışır, bazı günler ise evine gitmez dükkânın üst katında yatarmış.
İlk kez 36 yaşında Hacca giden Nimet Abla, defalarca Hacca gitmiş. İnançlarına bağlı olan Nimet Abla, 1963 yılında Esentepe’de kendi adını vermiş olduğu bir camii inşaatına başlamış ve camii 1970 yılında hizmete açılmıştır. Nimet Abla, Hacı Nimet Özden Camii adını verdiği bu camiye gelir kaynağı olması için 1971 yılında boğazdaki villasını satarak Hacı Nimet ismiyle bir vakıf kurmuş ve tüm gayrimenkullerini vakfa bağışlamıştır. Camii 2007 yılında bir dönem, kumar parasıyla yapıldığı gerekçesiyle cemaatsiz kalmıştır.
Piyango tarihine damgasını vuran Nimet Abla, ilk Türk iş kadınları arasında yer almıştır. 1970’li yıllara kadar yoğun bir şekilde çalışan Melek Nimet Özden, rahatsızlanarak felç geçirmiştir. Milli Piyango idaresi üzerinde etkin bir öneme sahip olan Nimet Abla, Türk halkının “bilinirlikleri” sıralamasında üst sıralarda yer almıştır. Bir süre felci bir şekilde hayatını devam ettiren Nimet Abla, 1978 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.
Ölümünden sonra da gişesi hala satış yapan Nimet Abla, günümüzde hala Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde milli piyango bileti satışları devam ediyor.
Nimet Abla’nın merkez şubesi, Eminönü Arpacılar Caddesi No: 13 de bulunuyor.