İlkbahar mevsiminin Nisan ayının gelmesiyle birlikte tüm market ve pazar tezgahlarında rengarenk meyveleri, sebzeleri görmeye başlarız.
İlkbahar mevsiminin Nisan ayının gelmesiyle birlikte tüm market ve pazar tezgahlarında rengarenk meyveleri, sebzeleri görmeye başlarız. Her mevsimin olduğu gibi Nisan ayının da farklı güzellikte sebze ve meyveleri vardır. Günümüzde meyve, sebzeler ithal ve sera ürün olduğundan her mevsim tüm marketlerde, manav tezgahlarında rastlamak mümkündür. Fakat her meyveyi ve sebzeyi zamanında, mevsiminde tüketmek gerekir. Mevsiminde tüketilmeyen besin, hem sağlığa hem de doğaya zararlıdır. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin ise antioksidan özelliği daha fazladır. Nisan ayı sebze ve meyvelerini de Nisan ayında tüketerek, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali karşılayabilirsiniz.
Nisan Ayı Meyveleri Nelerdir?
Nisan Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Nisan Ayı Sebzeleri Faydaları Nelerdir?
Taze soğan
Taze soğanın en önemli faydalarından biri içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerine karşı savaşarak kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemesidir. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen kötü koleterolü düşürerek kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Böylece kalp sağlığını korumaktadır.
Bakla
Bakla içerdiği L-dopa bileşeni sayesinde Parkinson hastalığına karşı korur yahut Parkinson hastasının semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Bakla içerdiği B vitamini sayesinde de kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır.
Taze sarımsak
Sarımsak, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudu dirençli kılar.
Madımak
Madımak otunun en bilinen özelliği idrar söktürücü olması ve kan şekerini düşürdüğü yönündedir. Bununla birlikte madımak; damar büzücü etkisi sayesinde doğum kanaması, adet kanaması ve basur kanaması gibi çeşitli durumlarda kullanılan faydalı bir ottur.
Kuşkonmaz
Kuşkonmaz bitkisi vücuttaki kirli kanı temizler ve kan akışının hızlanmasını sağlar. Kan akışının hızlanmasıyla birlikte cilde canlılık ve parlaklık verir. Ayrıca kuşkonmaz bitkisi bilhassa sinir hastalıklarına karşı bire bir faydalıdır. Kuşkonmaz, yağ ve kalori bakımından oldukça düşük olduğundan hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte yüksek lif kaynağı içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık problemine biçare olur.
Semizotu
Semizotu içerisinde bol miktarda omega3 yağı içerir. Semizotunda bulunan omega 3 yağı sayesinde bağışıklığı güçlendirir, beyin gelişimi destekler, cilt hücrelerini yeniler, erkeklerde sperm sayısını çoğaltır. Ayrıca semizotu içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik gelişimi destekler.
Şevketi bostan
Şevketi bostan sebzesi, böbrek için çok faydalıdır. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Böbrek taşı düşürmeye çok yardımcı olan şevketi bostan aynı zamanda böbrek iltihaplanmalarını da tedavi eder.
Turp otu
Karaciğer dostu olarak bilinen turp, karaciğer enzimlerinin daha iyi çalışmasını sağlar. Karaciğer sağlığına çok şifalı olan turp aynı zamanda içerdiği iyot minerali sayesinde tiroit hastalıklarına da şifa sağlar.
Enginar
Enginar kalp kasını güçlendirir, karaciğer ve böbrekleri temizler. Enginar içerisinde barındırdığı “luteolin” sayesinde kötü kolesterolü düşür ve böylece kalp sağlığını korur.
Yabani ıspanak (sirken otu)
Yabani ıspanak içerdiği A vitamini sayesinde cildin onarılmasını ve kaza sonucu oluşan yaraların hızlı bir sürede iyileşmesini sağlar. Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan yabani ıspanak kemik gelişimine destek sağlamaktadır.
Bebe havuç
Bebe havuç içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde göz sağlığını korur ve görme keskinliğini arttırır. Aynı zamanda kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve diyabet hastalığını önler.
Bezelye
Bezelye A, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin olup, Alzheimer hini nörolojik beyin hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Bezelye aynı zamanda anti-aging özelliğe sahiptir. Bu özelliği bezelyenin yaşlanma karşıtı bir sebze olduğunu göstermektedir.
Nisan Ayı Meyveleri Faydaları Nelerdir?
Malta Eriği
A, B, C vitaminleri açısından son derece zengin olan malta eriği, böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde kişinin kısa sürede fazla kilolarından kurtulmasını sağlar.
Çağla
Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan çağla meyvesi bu sayede probiyotik bir etkiye sahip olur. Probiyotik özelliği sayesinde çağla, mide-bağırsak florasındaki doğal dengeyi korumaya yardımcı olmaktadır.
Karadut
Karadut yüksek miktarda C vitamini, K vitamini ve demir içerir. İçerdiği demir sayesinde demir eksikliğini giderir. Aynı zamanda karadut, kötü kolesterolü düşürür ve kardiyovasküler yani kalp hastalıklarına karşı korur.
Limon
Limon anti-kanserojen bir meyve olup kolon, göğüs ve prostat kanserlerine karşı vücuda kalkan olur. Aynı zamanda vücuttaki kirli kanı temizleyerek kan dolaşımını hızlandırır.
Yeşil erik
Bol C vitamini kaynağı olan yeşil erik, cilt sağlığını korur ve cilt hücrelerinin yenileyerek cildin genç görünmesini sağlar. Yeşil erik içerdiği K vitamini ve magnezyum sayesinde de kemikleri güçlendirerek, osteoporoz gibi kemik hastalıklarının oluşumun engeller.