Kadın vücudunda 9 ay 10 günlük süren gebelik sonunda yaşanan ağrılı kasılmalar doğum sancısı olarak adlandırılır.
Kadın vücudunda 9 ay 10 günlük süren gebelik sonunda yaşanan ağrılı kasılmalar doğum sancısı olarak adlandırılır.
Kaç Türlü Doğum Sancısı Vardır?
İki türlü doğum sancısı vardır:
Yalancı Doğum Sancısı (Braxton Hicks): Gebelik sonunda bebeğin başı anne pelvis kemiğine yerleşir. Bu yüzden hafif olarak başlayıp şiddetlenen kasılmalar görülür. Bu kasılmalar doğuma az kaldığını gösterir. Ancak gerçek doğum sancısı değildir.
Normal Doğum Sancısı: Bu tür sancılar karnın alt bölümünden kasık bölgesine doğru uzanan ani şekilde saplanan ağrılardır. Bu sancılar zaman ilerledikçe bel bölgesine doğru yayılır. Bu durum bebeğin doğum yoluna doğru ilerlediğini gösterir. Bu kasılmalar sıklaşır ve birlikte suyun gelmesi görülür.Bazı durumlarda hafif kanama da görülebilir.
Yalancı Doğum Sancıları Normal Doğum Sancılarından Ayıran Farklılıklar Nelerdir?
Gebeliğin sonlarında görülen yalancı sancılar sonrasında gelecek olan gerçek doğum sancılarının bir işaretidir. Bu sancılar; ilk kez doğum yapan kadınlarda normal doğum sancısı ile karıştırılmaktadır.
Doğum Sancısı Nasıl Olur?
Doğum sancısı; gebelik yaşayan tüm kadınlar tarafından çok merak ve endişe edilen bir konudur. Bu durum insanın yaşayacağı en ağır ağrılardan biridir. Bir yönüyle adet sancılarına da benzemektedir fakat asla aynı değildir. Doğum sancısının sebebi anne vücudunda rahmin doğumun gerçekleşmesi için 10 cm kadar açılmak zorunda olmasıdır. Bundan dolayı da sancıların oluşması kaçınılmazdır.
Önceleri doğum sancıları kadınlar için çok ağrılı olarak hissedilirdi. Ancak günümüzde teknoloji ile bu sancıların daha az hissedilmesi(karna baskı hissi) sağlanmaktadır.
Normal Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Normal doğum sancıları; vücutta hafif dereceden başlayıp şiddetlenmektedir. Bu da bebeğin geldiğinin göstergesidir. Bu sancılar bel ağrısı gibi de hissedilebilir. Normal doğum sancıları gebeliğin 35.haftasından başlayıp gün içinde kendini kısa kısa hissettirebilir. Ilk başta kısa ve uzun süre arayla olan (2-3 saatte bir) normal doğum sancıları doğuma yaklaşıldıkça daha şiddetli ve sık(10-20 dakikada bir) olur. Annede doğum başlamışsa normal doğum sancıları dışında hafif kanamalar da görülebilir. Ancak kanama olduğunda kesinlikle doktora gidilmelidir.
Doğum Sürecinin Başlama Belirtileri
Doğumun başladığının göstergeleri şunlardır: nişan gelmesi,suyun gelmesi ve doğum sancıları. Bunların bir oluş sırası yoktur, kişiden kişiye göre değişmektedir.
Nişan Gelmesi
Anne vücudunda gebelik süresince rahim ağzı kapalı vaziyette durur. Burda bebeğin ve rahmin enfeksiyonlardan korunması için pelte kıvamında sümüksü bir tıkaç vardır. Doğuma yaklaşılırken bu tıkaç doğum sancıları ile rahimden düşer. Anne adayı bunu akıntı olarak hisseder. Nişan gelmesi doktora gidilmesini gerektiren bir durum değildir. Ancak bu doğuma daha çok zaman olduğu anlamına gelmez. Doğum birkaç gün içinde olacaktır. Bu yüzden anne adayı hazırlıklı olmalıdır.
Suyun Gelmesi
Gebelik döneminin sonlarında yani doğuma az kala anne karnında bebeği koruyan su kesesi gerilme ve kasılma sonucu yırtılır. Bu yırtılma sonucunda anne karnındaki amniyotik sıvı dışarı çıkar. Bu sıvının az veya çok olması kesenin yırtıldığı yere göre farklılık gösterir. Eğer su kesesi sıyrık şeklinde ve üst tarafından yırtıldıysa hafif bir akıntı şeklinde dışarı dökülebilir. Anne adayında suyun gelmesi görüldüğünde yaklaşık 12 saat sonra doğum sancıları başlayacak demektir.