Dolmasından sirkesine, kreminden boyasına kadar birçok şey yapılan hatmi çiçeği, yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılıyor. Özellikle mevsim geçişlerindeki gribal enfeksiyonlara iyi gelen hatmi çiçeği faydalarıyla şaşırtıyor. Peki hatmi çiçeği neye iyi gelir, faydaları nelerdir?
Hatmiçiçeği ebegümeci familyasından, yaprakları beyaz, pembe, kırmızı, turuncu ve lila rengi açan çok yıllık bir bitkidir. Halk arasında deve gülü, hire, silindir çiçeği, gülhatmi gibi isimlerle bilinir. Dünyada ortalama olarak 80 cinsi ve bin kadar alt türü bulunur. Ülkemizde ise 14 cinsi ve 56 alt türü yetişiyor.
Soğuk iklim şartlarına dayanabilen hatmi çiçeği en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetişiyor. Buna karşın ülkemizin her tarafında, yolda yürürken bile bulunabilir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta tedavi amaçlı kullanılan bu bitki, gripten hazımsızlığa kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Hatmi çiçeğinden yemek, çay, sirkenin yanı sıra krem gibi birçok ürün yapılıyor. Bu çiçeğin yaprakları genellikle kurutularak kullanılıyor.
Hatmi çiçeği yüzyıllardır geleneksel tıp tedavisinde kullanılır. Hipokrat’ın bile bu bitkiyi yara ve ezik tedavilerinde kullanıldığı biliniyor. KUJINAS dergisinde yayınlanan makaleye göre hatmi çiçeğinin faydaları şöyle:
Hatmi çiçeğinden bir çok alanda yararlanılıyor. Aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bu bitkinin çayı ve sarması yapılıyor. Bunun haricinde kozmetik sektöründen boya sektörüne kadar birçok endüstriyel alanda hatmi çiçeğinden yararlanıyor.
İşte Hatmi çiçeği dolması tarifi:
MALZEMELER
YAPILIŞI
Hatmi çayı siyah çay gibi pişirilerek yapılmaz. Kaynar suyun içerisine hatmi çiçekleri ve bal eklenir. Tüm karışım, bal eriyene kadar güzelce karıştırılır. 5 dakika sonra servis edilir. Afiyet olsun.
Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi tavsiyesi içermez. Hatmi çiçeği faydaları ve tedavide kullanımıyla ilgili doktorunuza mutlaka danışınız.