Okula giden çocuklarda korona ve delta varyantının 15 belirtisi

13 Kasım 2021
0 Yorum
okula giden cocuklarda korona ve delta varyantinin 15 belirtisi

Delta varyantı önceki varyantlara göre iki kattan fazla bulaşıcı olan çocuklarda da çeşitli semptomlara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Korona virüs ve delta varyantı çocuklarda grip ve nezle hastalıklarında da görülebilen öksürük, baş ağrısı, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtilere yol açabilmektedir.

Çocuğunuz korona mı yoksa delta mı yoksa mevsimsel grip mi geçiriyor, bunu anlamanın tek yolu test yaptırmaktır.

Çocuklar ve bebekler korona virüsünün geçirmiş olduğu Delta varyantından etkilenmektedir. Amerikan Pediatri Akademisin’nin (AAP) açıkladığı verilerde; 7 Ekim itibariyle 6,0 milyondan fazla çocuğun COVID-19 testinin pozitif çıktığı ve son 1 ayda 750.000’den fazla vaka ortaya çıktığı görülmektedir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC); korona virüsün geçirmiş olduğu diğer varyantlara oranla Delta varyantının iki kattan daha fazla bulaşıcı olduğu ve aşı olmamış kişilerde bu varyantın çok daha ciddi komplikasyonlara sebep olduğunu verilerle açıklamıştır. Bu açıklamadan yola çıkıldığında, çocuklar da aşısız oldukları için Delta varyantı geçirmiş olan korona virüse yakalanma riski oldukça yüksektir.

cocuklarda korona belirtileri neler grip nezle ve korona belirtileri farkli mi 1

Çocuklarda Delta Varyantı ve Korona Belirtileri Nelerdir?

Korona virüsün önceki varyantlarında görülen belirtiler gibi Delta varyantının belirtilerinin farklı olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Fakat uzman doktorlar yaptıkları gözlem ve araştırmalar sonucunda Delta varyantı vakalarında kişilerin öksürük ve koku kaybını çok daha az yaşadıkları fakat baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş gibi belirtiler yaşadığını ifade etmiştir.

Delta varyantı geçiren çocuk ve gençlerde yaygın olarak ateş ve öksürük belirtileri görülmektedir. Delta varyatından önce korona olan çocuklarda herhangi bir belirti görülmemekteydi.

Delta varyantı ve COVİD 19’un çocuklarda görülebilen semptomları şunlardır;

  1. Ateş
  2. Boğaz ağrısı
  3. Mide bulantısı
  4. Göz
  5. İshal
  6. Öksürük
  7. Nefes almada zorluk
  8. Titreme
  9. Halsizlik
  10. Hapşırık
  11. Düşük kan basıncı
  12. Boyun ağrısı
  13. Cilttedöküntü
  14. Kusma
  15. Baş ağrısı veya vücut ağrıları
  16. Tat veya koku kaybı
  17. Burunda tıkanıklık veya burun akıntısı

Korona virüs Delta varyantında yakalanan kişilerde bebek veya yetişkin fark etmeksizin belirtiler benzerdi. Fakat buna ek olarak bebekler daha hafif korona belirtileri yaşadığı bilinmektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: ateş, burun akıntısı, hapşırma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar.

cocuklarda korona belirtileri neler grip nezle ve korona belirtileri farkli mi 2

Çocuklarda Delta Varyantı ve Korona Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Delta varyantı ve korona tedavisinde uygulanan özel bir tedavi yöntemi yoktur. Daha çok antibiyotik tedavisi, oksijen ve buhar tedavileri uygulanabilir.

Çocuklarda Delta varyantı ve korona durumunda tedavi uygulanmasına rağmen 3 gün boyunca süren ateş ve beraberinde muayene bulgusu veyahut  akciğerde bulgu varsa akciğer filmi ve tomografi çekilip kontrol edilmesi şarttır. Bu tetkikler sonucunda korona virüsünün akciğere inip orada tutunduğunun tespit edilmesi halinde hastaneye yatış ve tedavi görülmesi gerekli olabilir.

Çocukları Delta Varyantından ve Korona Virüsten Nasıl Koruyabiliriz?

Uzmanlar korona virüsün geçirmiş olduğu Delta varyantının çok daha hızlı yayıldığını bildirmektedir. Öyle ki şu anda tüm COVID vakalarının %29’u çocuklarda görülmektedir. Bu sebeple vaka sayılarında keskin bir artış meydana gelmiştir. Uzmanlar çocuları Delta varyantından ve korona virüsten korunmak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmektedir:

  1. İyi el hijyeni uygulayın: El temizliği çok önemlidir ve bu yüzden ailenin tüm üyeleri ellerini en az 20 saniye sabunla yıkamalıdır. El yıkamanın sık sık olacak şekilde alışkanlık haline getirilmesi şarttır. Sabun ve suyun erişilemediği yerlerde yetişkinler en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanmalıdır. Fakat  bebekler ve küçük çocuklar el dezenfektanı kullanmamalıdır.
  2. Sosyal mesafe kurallarına uyun: İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun tavsiyelerine uymaya devam etmelisiniz. Kalabalıkta sosyal mesafe kuralına uymalı ve insanlardan uzak durmalısınız.
  3. Maske takın: Tüm yetişkinler ve 2 yaş ve daha büyük çocuklar; halka açık yerlerde her zaman maske takmalıdır. New Jersey’deki Rutgers Robert Wood Johnson Tıp Okulu’nda profesör ve pediatri başkan yardımcısı MD Lawrence Kleinman “Aşı yaptırmış veya yaptırmamış olun maskeyi her yerde mutlaka takmalısınız” demiştir.
  4. Doktor onayı varsa çocuklarınızı aşılatın: Doktorlar 5-12 yaş arsındaki çocukların bu sonbaharda COVID-19 aşısına başlanacağını tahmin etmektedir.

Çocuklarda Covid-19 Ve Delta Varyantı’nın Geçmesi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda görülen Covid-19 ve Delta varyantının hastalık sürecinin uzunluğu bünyeden bünyeye değişmektedir. Uzman doktorlar hafif ve asemptomatik vakaların hastalık süresinin birkaç gün; ciddi vakalarda ise bu sürenin daha uzun seyrettiğini bildirmiştir.

Çocuk Sağlığı ve Hastaları Uzmanı Doç.Dr.Öznur Küçük