Ramazan ayında oruç tutmak farz olan ve sevabını ancak Allahü Teala’nın bildiği çok kıymetli bir ibadettir. Orucun belli bir süresi vardır, başlama zamanı ve bitme zamanı bellidir. Peki orucun başlangıç ve bitmesinde ölçü nedir, oruç ne zaman başlar, ne zaman son bulur?
Oruç, Allahü Teala’nın rızası için belli süre zarfında yeme içme ve cinsel ilişki gibi dünyevi ihtiyaç ve zevklerden uzak durmaktır.
Oruç sayesinde nefis terbiye edilir, hazlara karşı erteleme becerisi gelişir ve Allah’ın verdiği görevi yerine getirmenin hazzı ve mutluluğu yaşanır.
Ramazan ayında oruç tutmak, Müslüman ve akıl baliğ olan kadın ve erkeğe farzdır. Oruç tutmamak haram yani büyük günahtır.
Oruç tutarken belli süre oruç bozan şeylerden de uzak durmak gerekir.
İşte oruç tutmanın başlama ve bitme zamanı:
Oruç, imsak vaktinin girmesiyle başlar ve güneşin batması ile son bulur. İmsaktan güneş batana kadar yeme, içme, cinsel ilişki ve orucu bozan şeylerden uzak durmak gerektir.
Güneş batmadan iftar edilemez, oruç açılamaz.
Oruç tutma ibadeti imsak ile başlar. İmsaktan itibaren orucu bozan her türlü şeyden uzak durulması gerekir.
Ezana kadar yiyip-içenlerin oruçları gider.
İmsak vaktini öğrenmek için “Türkiye Takvimindeki” imsak yazan yere bakılabilir.
Türkiye takvimi elimizde yoksa namazvakti.com’dan kendi ilimizi ve ilçemizi yazarak da imsak vaktini öğrenebiliriz.
Oruca imsâk vaktinden evvel niyet ederken, (Niyet etdim, yarın oruc tutmağa) denir. İmsâkdan sonra niyet ederken, (bugün oruc tutmağa) denir.
Ramazan ayında ve Ramazan ayı dışında oruç ibadeti imsakla başlar. Orucun başlangıcı her zaman imsakla olur.
Ramazan dışında da sahurun bitme zamanı imsaktır. İmsağa kadar yenilip içilebilir. Yeme içmeyi ezana kadar sürdürmemelidir.
Hadis-i şerifte buyruldu ki “Oruca hilâli görerek başlayınız ve hilâli görerek de bayram ediniz”. Ya’nî, Ramazân hilâlini görünce oruca başlanır, Şevvâl hilâlini görünce de bayram edilir. Dünyânın herhangi bir yerinde hilâl görüldüğü zaman Ramazân-ı şerîfe başlanır.
Güneş battı zannederek oruç açmak, iftarı yapmak orucu bozar ve kaza gerektirir.
Oruç açmadan önce E’ûzü Besmele çekmeli, sonra (Allahümme yâ vâsi’al-magfireh igfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir. Hurma veyâ zeytin veyâ tuz veyâ su ile iftâr edilir. Birkaç lokma alındıktan sonra, (Zehebezzama’ vebtelletil-urûk ve sebetel-ecr inşâallahü teâlâ) duâsını okumalıdır, buyuruluyor.
Sual: Takvimler ve Ramazan imsakiyeleri neden farklıdır, niye hepsi aynı değil?
CEVAP
Bugün ülkemizde, iki çeşit takvim ve imsakiye yayınlanmaktadır. Bir kısmı, yüz senedir kullanılmakta olup, doğruluğunda en ufak bir şüphe, tereddüt hasıl olmamış namaz vakitleri cetvelini aynen muhafaza eden takvimler; bir kısmı da, 1983’ten sonra, çok oruç tutuyoruz diyenleri susturmak gayesiyle, imsak vaktini uzatan takvimlerdir.
1983 yılından önce bütün takvimler aynı idi. Fakat 1983’ten itibaren Diyanet İşleri temkin vakitlerini kaldırdığından, böyle farklı iki durum ortaya çıkmıştır.
Yeni takvimlerde, imsak vakti 10-15 dakika geciktirilmektedir. Böyle olunca, oruç tehlikeye sokulmaktadır. Eğer imsak vaktinden sonra yiyip içilmeye devam edilirse, oruç tutulmamış olur.
“Türkiye Takvimi” ile diğer bazı takvimler, doğruluğunda ittifak olan 1983 öncesine göre hazırlanmaktadır.
Bu nedenle imsak vaktini öğrenmek için Türkiye Takvimi veya namazvakti.com’a bakabiliriz.