Ramazan ayında beslenme düzenimiz bir hayli değişiyor. Bedenimizin uzun süre aç ve susuz kalmasıyla metabolizma yavaşlıyor. Bu da kilo kontrolünü elimizden kaçırmamıza sebep oluyor. Lezzetli iftar sofralarına karşı koyamamak da cabası tabii… Peki, Ramazan’da kilo almamak için ne yapmalıyız, neler dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde…
Ramazan-ı Şerif ayında en merak edilen konulardan biri de ‘Oruç tutarken kilomuzu korumak mümkün mü?’ Sorusu. Hem iftar sonrası zinde ve dinamik hissetmek istiyorum hem de oruç tutarken kilomu kontrol etmek istiyorum diyorsanız size birkaç önerimiz var. İşte, Ramazan ayında kilo almamak için dikkat edilmesi gereken 8 altın kural:
Sahur Ramazanın en önemli öğünü ve oruç tutarken asla ihmal edilmemesi gerekir. Sahura uyanmadığınızda ya da sadece su içtiğinizde kan şekeriniz daha erken saatlerde düşecektir. Bu da gün boyu halsiz ve aç hissetmenize neden olur. Sahur sofranızda; yumurta, süt, yoğurt, peynir, çiğ sebze-meyve ve tam tahıllı ekmek gibi tok tutan besinleri tercih edebilirsiniz.
NOT: Geceleri metabolizma hızı düşer ve yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kilo alma riskini arttırır. Ramazanda kilo almamak için sahurunuzun aşırı yağlı, tuzlu ve hamur işi besinlerden oluşmamasına özen gösterin.
Ramazanda kilo kontrolü sağlamak ve kilo almak istemeyenlerin bir diğer dikkat etmesi gereken nokta porsiyonlar. Uzun süre aç kalmanın ardından iftarda porsiyon kontrolü yapmak zorlaşabilir. Kendinize engel olamayıp fazla yediğinizde, fazla kalori almış olacaksınız. Ancak yiyeceğiniz kadar miktarı tabağınıza alarak kilo alımına engel olabilirsiniz.
İftarda orucunuzu hurma ve suyla açtıktan sonra, yemeğe çorba ile başlanması öneriliyor. 1 kâse çorba içerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce de mideyi 15 dakika dinlendirmek tavsiye ediliyor. İftarda etli sebze, aşırı yağlı ve ağır olmayan et yemeği, zeytinyağlılar ve 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir porsiyon pilav/makarna gibi besinlere yer verebilirsiniz.
Tüm gün aç kalan mideyi yavaş yavaş yemek yemeye alıştırmanız, hem sağlık hem de kilo kontrolü sağlamanız açısından önemli. İftarda mideyi bir anda doldurmak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına ve kilo almaya sebep olur. Aynı zamanda bir anda yerseniz kan şekerin birdenbire yükseler size rahatsızlık verecektir. Bir kâse çorba ve normalde yediğiniz porsiyondan daha az yemek yediğinizde doyduğunuzu hissedeceksiniz.
Ramazanda sindirim sisteminin düzgün çalışması için uzmanlar tarafından bol su tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bol su içmek metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye destek olur. Ramazanda iftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstererek gün boyu susuz kalan vücudunuzu dengeleyin. Sıvı ihtiyacını karşılamak için taze sıkılmış meyve suyu, sayran, maden suyunun da sık tüketilmesi öneriliyor.
Ramazan ayında kilo almamak için iftar sonrası haftada maksimum iki kez tatlı tüketin. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için tatlı miktarı konusunda kendinizi kısıtlayın. Bilhassa sütlü tatlı tercih ederek ve yanında süt, çay ya da yeşil çay tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
İftardan sonra 45 dakika yürüyüş yaparak vücudunuzda yağların depolanmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca Ramazan ayında gün içindeki hareketlerimiz kısıtlanır. İftar sonrası yürüyüş yaparak gün içinde hareketsiz kalan kaslarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz.