Oruçluyken spor yapmak kişinin tercihine bağlı olan bir durumdur. Ramazan öncesinde düzenli spor yapan kişiler oruç tutarken bu aktivitelerine devam etmek isteyebilirler. Oruçluyken spor yapılır mı? Ramazanda spor yapmak kilo verdirir mi? Ramazanda spor yapmak isteyenlerin tüm merak ettikleri soruları Mavi Kadın editörü derledi.
Günlük yaşamda düzenli şekilde yapılan aktivitelerin Ramazan geldiğinde de sürdürülmek istenmesi normaldir. Spor yapmak da bunlardan biridir. Spor yapmayı alışkanlık haline getiren kişiler hem vücutlarının düzenini bozmamak hem de hamlamamak için spor yapmaya devam etmek isterler. Peki oruçluyken spor yapılır mı? Ramazanda yapılan sporun vücuda zararı olur mu?
Oruçluyken spor yapmak vücudu zorlar. Özellikle yaz aylarında tutulan oruçlarda gündüzleri sıcakta spor yapmak kişinin susuzluğunu arttırır, enerjisini düşürür. Ramazanda spor yapılmak isteniyorsa vücudu aşırı zorlamadan mevsime göre sabah ya da iftar saatine yakın saatlerde egzersiz yapılabilir. Oruçluyken spor yapmak vücudun kondisyonunu kaybetmemesi açısından oldukça önemlidir. Düzenli spor yapan fakat Ramazan ayında 1 ay süreyle spora ara veren kişiler hem hamlık yaşarlar hem de günlük düzenlerini kaybederler. Bu kişilerin Ramazanda kendilerini zora sokmayacak şekilde sporlarına devam etmeleri ve beslenmelerine susuzluk çekmeyecek, enerjilerini arttıracak şekilde takviye almaları önerilir.
Ramazan öncesi spor yapmayan kişilerin ise Ramazan ayında spora başlamaları pek tavsiye edilmez. İsteğe bağlı olarak yürüyüş, pilates gibi hafif egzersizler yapılabilir.
Oruçluyken spor yapmak kişinin Ramazan öncesindeki beslenme alışkanlığına göre kilo verdirebilir ya da kilosunu korumasını sağlayabilir. Ramazan öncesinde düzenli spor yapan kişiler, önceden de günde 1-2 öğün beslenen, dengeli bir yeme programı izleyen kişilerse Ramazanda kilolarını korumaya devam edebilirler. Eğer Ramazan öncesinde kişi spor yapmıyor, düzenli beslenmiyorsa oruçla birlikte kişi zayıflayabilir. Bu durum kişinin yaşı, kilosu, kronik rahatsızlıkları, sağlık geçmişi, günlük tüketilen besin miktarı gibi etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Spor yapan biri eğer sağlık durumu izin veriyorsa oruç tutabilir. Sporu profesyonel olarak yapan kişilerin oruç tutmaları mesleki performanslarını etkileyebilir. Kişi Ramazanda hem spor yapmak hem de oruç tutmak istiyorsa doktorundan onay alarak sağlıklı bir şekilde bu isteğini yerine getirebilir.
Ramazan öncesinde düzenli spor yapanlar doktorlarıyla görüşerek nasıl bir program izlemeleri gerektiğiyle ilgili bilgi edinebilir. Ramazan öncesinde spor yapmayan kişiler oruçluyken kendilerini yormayacak, hafif egzersizler yapabilir. Ramazanda yapılabilecek hafif egzersizler:
Ramazanda spor yapacak kişilerin gün içinde enerjisiz, susuz kalmamak için sahur ve iftar beslenmelerini bu duruma göre düzenlemeleri gerekir.
Ramazanda spor için en uygun zaman sabah saatleri ya da iftardan 1,5-2 saat sonrasıdır. Sahurda yeterli protein ve sıvıyı alan kişi sabah saatlerinde yapacağı sporla kan akışını hızlandırarak enerjisini yükseltir. İftardan sonra yapılacak spor için iftarda yenilenlerin hazmedilmesi için 1,5-2 saat bekledikten sonra yapılan hafif egzersizlerle yağ yakımı hızlandırılabilir.
Ramazanda spor yapan kişiler beslenme düzenlerini mutlaka harcayacakları enerji ve bünyelerine göre ayarlamalılar. Ramazanda spor yapan kişiler beslenmelerinde şunlara dikkat etmeliler:
Bol su tüketmek: Ramazanda oruçlu olunan saatlerde susuzluk çekmemek ve günlük sıvı kaybını telafi etmek için iftar ve sahurda bol su tüketilmelidir.
Lifli gıdalar almak: Özellikle sahurda lifli gıdalar tüketmek gün boyu hem tok kalmayı sağlar hem de sindirim sistemine yardımcı olur.
Yapay şeker ve yağ içeren gıdalardan uzak durmak: İftar ve sahurda alınan yapay şekerli gıdalar kişinin enerjisini düşürür, kan şekerinde dalgalanmalara sebep olur. Kişi oruçluyken susuzluk hisseder. Yağlı gıdalar ise mide sorunlarına yol açabilir.
Protein almak: Ramazanda iftar ve sahurda protein ağırlıklı gıdalar mutlaka tüketmek gerekiyor. Vücudun gün boyu enerjik olabilmesi ve tok hissetmek için protein içerikli gıdalar alınmalıdır.
Dengeli menüler oluşturmak: Spor yapan kişilerin iftar ve sahur menülerini protein, doğal şeker, karbonhidrat, doğal yağ içeriklerinin tamamının yer aldığı yiyeceklere göre hazırlamaları sağlıklı olmaları açısından önerilir.