Osmanlı Döneminden kalarak günümüz mutfağına kadar uzanan enfes lezzetlerden biri olan murabba, tıpkı kahvaltılarda ekmeğe sürdüğümüz reçele benzer yapısıyla sağlık açısından inanılmaz derecede faydalar sağlıyor. İnsan vücudu için mucizevi etkiler göstererek yeri geldiğinde Osmanlı’da ilaç niyetine kullanılan murabba, doğal ve geleneksel tıbbi tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Hem çok şifalı hem de çok lezzetli bir besin alternatifi olan murabbanın vücuda sağladığı faydaları ise saymakla bitmiyor.
Peki Osmanlı döneminin enfes lezzetlerinden biri olan murabba neden bu kadar faydalı? Evde murabba nasıl yapılır? İşte murabbanın insan vücudunda iyi geldiği rahatsızlıklar…
Çoğu zaman nar, gül gibi şifalı bitkiler eşliğinde hazırlanan murabba sağlık için tüketilmesinden kaynaklı şurup veya şifalı reçel gibi de tabir edilebiliyor. Doğal tıp dünyasında uygulanan tedavilerde adı geçen murabbanın en belirgin faydası ise mideyi rahatlatması. Sindirim problemi ile karşı karşıya kalan kimseler için mucizevi bir iksir görevi gören murabba, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı da gardını alıyor.
Özellikle bal ve şekerle hazırlanıyor olması yorgunluk gibi sebeplerden dolayı bitkin düşenlerde ya da zayıflık gibi durumlarda takviye amaçlı tüketilebiliyor. Aynı zamanda vücuda enerji de sağlayan murabba, antioksidan bakımından zengin olduğu için hastalıklara karşı ayrıca etkili oluyor. Peki bu denli faydalı olan murabba nasıl yapılıyor? İşte evlerde çok pratik ve rahat bir şekilde yapabileceğiniz nefis mi nefis bir lezzet olan murabbanın en kolay tarifi…
Damak zevkine tercih edilebilecek olan meyve ya da bitkiyi güzelce yıkadıktan sonra parçalara ayırın. Daha sonra meyveleri tencerenin içerisine ekleyip üstüne şeker döküp birkaç saat bekletin. Şekerlenen meyveler kendiliğinden suyunu salınca tencereyi kısık ateşe alıp meyvelerin pişmesini sağlayın.
Suyu saldıkça meyve şekere karışacağı için köpüklenmeler meydana gelecektir. Bu köpükleri alıp yoğunluğa göre su ilavesinde bulunun. Pişirme esnasında kıvamını devamlı kontrol etmeyi unutmayın. Kıvam alana kadar 30-45 dakika arasında pişirin. Murabbayı tabağa aldığınızda yayılmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Son olarak şekerlenme olmaması için birkaç damla limon suyu ekleyin birkaç dakika daha pişirin. Pişirme işlemi bitince oda sıcaklığna gelen karışımı cam kavanoza ağzı sıkı kapalı şekilde kapatarak muhafaza edin. İşte bu kadar.
Meyve bitkilerin balla veya şekerle güzelce pişirilmesi ile elde edilen ve geleneksel tıp dilinde mucizevi bir etki gösterdiği bilinen murabba; vücuda baştan aşağı iyi gelerek şifa saçıyor. Osmanlı döneminde padişahlar arasında ilaç görevinde kullandıkları murabbaların vücut üzerinde sağladığı olumlu etkilere bakacak olursak kısaca şu şekilde bir sıralama yapabiliriz;
Sindirim sistemini rahatlatır: Özellikle de hazımsızlık sorunu ile karşı karşıya kalan kimseler için sindirimi kolaylaştırma ve mideyi rahatlatma gibi etkileri bulunmaktadır. Bunun için özellikle de tok karna iken yani yemek yedikten sonra sindirim süreci üzerinde olumlu destek sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir: Kış aylarında yaygın görülen grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Özellikle nar ve gül gibi antioksidan bakımından zengin olan meyvelerden elde edilen murabbalar, zayıf olan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yaramaktadır.
Enerji sağlamaya yardımcı olur: Yüksek enerji özelliği sayesinde bitkinlik ve halsizlik durumlarında vücuda doping etkisi oluşturup enerji arttırır.
Tıbbi Kullanımı da mevcuttur: Osmanlı zamanında tüketilen murabba, yalnızca bir besin değil, aynı zamanda geleneksel tıpta bir ilaç olarak da kullanılmıştır.