Özür dilerim, kusura bakma gibi cümleleri günlük hayatımızda sıkça duyarız. Eğer ortada bir problem varsa ve karşımızdaki bizim yüzümüzden kendini kötü hissediyorsa özür dilemek çok zor olmamalı.
Özür dilemek bir sanattır. Her insanın yapacağı bir eylem olmasa da karşımızdaki insanın gönlünü almak her zaman bize güzel şekilde geri dönecektir. Evde, okulda, işyerinde, sokakta her şekilde her durumda özür dilemekten kaçınmamalıyız.
Kötü bir gün yaşadınız veya yaşattınız ve özür dilemeniz gerektiyse bunu ertelemeyin. Ertelenen her davranış büyüyerek size geri dönecektir bunu unutmayın.Günlük yaşantımızda karşımızdakini üzdüğümüz durumlarda ‘kusura bakma’ demek kibarlık göstergesidir. Bazı kişiler bu kelimeyi bile söylemekte zorluk çekerler oysa ki kimsenin kimseyi üzmeye kırmaya hakkı olmadığını unutmamamız gerekir. Peki özür dileme yöntemleri nelerdir?
Karşı tarafın olaylara nasıl baktığını düşünün. Öncelikle problemin farkına varmakta fayda var. Kendi bakış açımızı bir kenara bırakarak özür dileyebilmeyi öğrenmek gerekiyor.
Karşımızdaki kişinin düşüncelerine değer vermeyi öğrenmeliyiz. Dünya bizim etrafımızda dönüyor algısından çıkarsak özür dilemek zaten kolay bir hal almış olacak. Kırıcı ve umursamaz tavırlardan sıyrılıp ‘evet bunu ben yaptım ve şimdi sorumluluk alabilmeliyim’ dediğimiz zaman dünya çok daha güzel bir yer olacak.
Sade ve anlaşılır bir dille özür dilemeliyiz. Olan durumdan pişmanlık duyduğumuzu net ve kısa kelimelerle ifade edersek karşımızdaki kişiye geçmesi daha kolay olacaktır.
Bahanelerin ardına sığınmak her zaman en kolayıdır. Bahane uydurmadan özrünüzü dilerseniz karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi hissettirebilirsiniz. Ama sen şöyle yaptığın için bende bu kelimeyi söylemiştim demek yerine koşulsuzsa nedenleri bir kenara bırakarak özür dilerseniz karşınızdaki kişinin sizi affetmemesi neredeyse imkansızdır.
Diyelim ki kötü bir durum yaşandı ve istemediğiniz bir söz ağzınızdan çıktı. Sıra özür dilemeye geldi. Kuru kuru özür dilemek olmaz. Bu durumdan ne kadar pişman olduğunuzu da ifade ederseniz özrünüzün etkisi artacaktır.
Özür dilediniz… İster süslü kelimelerle ister sade şekilde. Peki bu durumun bir daha yaşanmaması adına neler yapacağınızı da söylediniz mi?
Özür dilemeyi alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Ama karşımızdaki kişi de artık sizin bu durumu alışkanlık edindiğini zaten bilecek ve önemsemeyecektir.
Etkili bir iletişim için karşımızdaki kişiye özür dilediğiniz konuyla alakalı neler yapacağınızı da anlatmalısınız. Özür dilemek ancak o zaman kelime olmaktan çıkacaktır. Ve karşınızdaki kişinin kendisini önemli hissetmesine sebep olacaktır.