Pancar şifalı mı şifalı, yaradanın biz insanoğlu ihsan ettiği süper bir nimet. Pancarı turşu olarak hazırlayıp keyifle yiyebilirsiniz…
USDA’ya göre (ABD Tarım Bakanlığı) kırmızı pancar C vitamini, protein, folat, manganez, bakır, magnezyum, demir, lif gibi kıymetli besin değerlerini içeriyor. Pancar tüketimi tansiyonu dengede tutuyor, inflamasyonla savaşıyor, beynin çalışmasını destekliyor, kanserden koruyor…
Instagram hesabından verdiği yemek tarifleri ile meşhur olan Nevsin Avdan @nevsinavdan hesabında lokanta usulü pancar turşusu tarifi verdi, pancar turşusunun malzemeleri ve yapılışı şöyle:
Malzemeler
Pancarları yapraklarından ayırın kabuklarını soyun, bol suyla güzelce yıkayın, daha sonra dilediğiniz şekilde halka şeklinde, yarım elma dilimi yahut iri kuşbaşı, turşunun hangi şekilde olmasını isterseniz o şekilde doğrayın.
Pancarları tencereye alıp üzerini geçecek kadar su koyun, ocağın altını açıp pancarlar hafif diri kalacak şekilde haşlayın.
Pancarların suyunu süzdükten sonra soğumaya bırakın. (Pancar suyunu bir kenara alalım, onu kullanacağız)
Ilınmış pancar suyuna 1,5 çay bardağı sirke, 1 yemek kaşığı toz şeker, 4-5 adet limon tuzu ve 1 çay bardağı kaya tuzunu ekleyip karıştırın, erimesini sağlayın. İçerisine 2 diş sarımsak rendeleyin, karıştırın.
Sıra geldi pancarları kavanozlara koymaya… Pancarları aralarına diş diş sarımsaklar koyarak kavanoza alın.
Pancar suyunu kavanozun içerisine pancarların üzerine döküp kapağını sıkıca kapatın.
Serin bir yerde beklemeye bırakın.
2-3 gün içerisinde pancar turşusu olacaktır.
Pancar turşusu su kaynamaya başladıktan sonra 7-8 dakika kaynatmalı. Pancarlar hafif diri kalmalı, çatalla kontrol edilebilir.
Pancar turşusuna elma sirkesi yahut üzüm sirkesi koyabilirsiniz. Dilerseniz elma ve üzüm sirkesini karıştırıp turşuya katabilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusunu kurarken daha çabuk fermente olması için sarımsak koymalısınız. Sarımsak ayrıca turşuya lezzet verir ve uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Pancar turşusunu dilerseniz kişniş, karabiber, hardal tohumu, defne yaprağı katıp baharatlı olarak da hazırlayabilirsiniz.
Pancarı ister elma sirkesi isterseniz de üzüm sirkesi ile yapın. Hatta daha keskin bir tatta olması için elma ve üzüm sirkesini karıştırabilirsiniz.
Pancar turşusuna başlamadan önce pancarın kabuklarını ince ince doğrayın, daha sonra pancarı ortadan ikiye kesip küp küp doğrayın ve haşlayın. Zevke göre elma dilimi, halka şeklinde yahut iri kuşbaşı şeklinde de kesebilirsiniz.
Pancar suyu fazla kalırsa sakın dökmeyin, pancar suyu içmek kan yapmakta çok etkilidir.