Para, Taş, Boncuk, Pil Yutan Çocuğa, Bebeğe Ne Yapılır, Ne Yedirilir?

6 Eylül 2016
0 Yorum
para tas boncuk pil yutan cocuga bebege ne yapilir ne yedirilir

Sual: Çocuğum demir para yuttu, ne yapmalıyım? CEVAP Dr. Erol Karakaş’ın cevabı:(Çocuğunuz metal para yuttuğunda çocuğu gözlemlemeniz gerekir

Sual: Çocuğum demir para yuttu, ne yapmalıyım?

CEVAP

Dr. Erol Karakaş’ın cevabı:

(Çocuğunuz metal para yuttuğunda çocuğu gözlemlemeniz gerekir çünkü ağızdan alınan yabancı cismin gidebileceği iki yol vardır; biri akciğer biri de yemek borusu, mide, bağırsak sistemidir. Para şayet solunum sistemine gittiyse ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta iş solunumun durmasına kadar gidebilir. Solunum durduysa ve zor nefes alıyorsa ilk müdahale yapabilecek ekiplere haber vermelidir. Paranın gidebileceği diğer yer ise mide bağırsak sistemidir. Bu durumda para bağırsak sisteminde tıkanıklıklara, bağırsaklarda yapışıklıklara ve daha ciddi sorunlara neden olabilir. Çocuğunuz para yuttuğunda yapılabilecek en doğru davranış en kısa zamanda tıbbi yardım almak, doktora başvurmaktır.)

Sual: 2,5 yaşındaki bebeğim 18 gün önce madeni para yuttu (25 kuruş) 3 günde bir röntgen çekilmeye gidiyoruz. En son çektirdiğimiz röntgende paranın mideden aşağı düştüğünü söylediler. 18 gün geçtiğinden endişeliyiz. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Çocuk Cerrahisi Prof. Dr. Ünal Zorludemir’in cevabı: (Madeni para mideden bağırsaklara indiyse, yüzde doksan dokuz ihtimalle kakasıyla çıkar. Kakasını iyi takip edin, her kakada parayı arayın, gerekirse yine bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurun. Bu arada çocuğunuza ıspanak, marul, salatalık gibi bol posalı gıdalar yedirin, su, kayısı hoşafının suyu gibi bol sıvı içirin.)

Sual: Çocuğum taş yuttu. Röntgende taşın midede olduğu görüldü, taşın vücudunda olması ne gibi zarara neden olur, nasıl çıkar?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (Taş küçükse mideden bağırsaklara geçer, oradan dışarı atılır. Ancak taş büyükse endoskopi ile çıkartılabilir. Çocuk gastroenteroloji veya çocuk cerrahisine başvurun.)

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan’ın cevabı: (En kötü olay, taşın bağırsak tıkanıklığına sebep olması. Çocuk cerrahisi polikliniğine başvurun.)

Sual: 3 yaşındaki kızım kalem pil yuttu. Hastanede pilin ince bağırsakta olduğunu söylediler. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Çocuk Cerrahisi Prof. Dr. Selim Aksöyek’in cevabı: (Kızınızı takipte kalın, birkaç gün içinde pil kakasıyla çıkacaktır. Kakasını dikkatle izlemeye devam edin. Bu süre zarfında şayet çocukta, karın ağrısı, ateş vs. gibi sağlık sorunları olursa tekrar hastaneye başvurmalısınız.)

Sual: 21 aylık bebeğim pil yuttu. Doktor film çekti, pil midede şu an, bekleyeceğiz kakayla çıkacak dedi. Beklemeli miyim?

CEVAP

Çocuk Cerrahisi Selim Aksöyek’in cevabı: (Pil yutulduğu durumlarda mümkünse hemen pil mideyi terketmeden endoskopi ile çıkarılması tercih edilir. Bu süre,yutmadan sonra birkaç saattir. Aksi takdirde yakın izlemekte yarar var. Çünkü pil sindirim sisteminde parçalanırsa ciddi zararlar verebilir.)

Sual: Çocuğum 2,5 yaşında. Bozuk para yuttu, röntgen sonucunda paranın mideyi geçtiğini söylediler. 24 saati geçmesine rağmen ilk tuvaletinde para çıkmadı tekrar röntgen çektirmeli miyim, yoksa kakayı gözlemlemeye devam mı edeyim?

CEVAP

Çocuk Cerrahisi Selim Aksöyek’in cevabı: (10-15 gün sabırla bekleyebilirsiniz.)

Sual: Çocuğum 2 yaşında. 6 gün önce metal para yuttu ve hala kakadan çıkmadı. Ameliyat olması şart mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Barış İlhan’ın cevabı: (2 gün aralıklarla film çekilmesi ve paranın yerinin tespit edilmesi gerekir. Şayet para bağırsak pasajında ilerliyorsa dışkı ile atılacaktır. Fakat bulantı, kusma, karın ağrısı gibi bağırsak tıkanıklığı belirtileri görülürse bebeği ameliyat etmek gerekebilir.)

Not: Bebeğinizin, para, boncuk, taş yutması durumunda 112 acili arayın. Size gerekli yardımı yapacaklardır.

Not: Bu cevaplar yalnızca soru soran şahıslara münhasırdır.