Paraya para demeyen üniversite bölümleri belli oldu! En yüksek maaş alan 10 bölüm

17 Temmuz 2023
0 Yorum
paraya para demeyen universite bolumleri belli oldu en yuksek maas alan 10 bolum

Üniversite hayatına adım atacak öğrenciler meslek seçimi konusunda araştırma yaparken, en çok kazandıran meslekleri merak ediyor. Türkiye’de en çok para kazandıran 10 bölüm hakkında araştırma yaptık ve sizler için derledik.

Türkiye İstatististik Kurumu (TÜİK) yükseköğretim görenlerin istihdam oranını açıklamasının ardından TÜİK’e göre 2022’de ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü pilotaj oldu. Bu verilere göre istihdam oranı en yüksek bölümler de açıklanmış oldu. İşte, en çok para kazandıran meslekler…

EN YÜKSEK MAAŞ ALAN 10 BÖLÜM

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek on bölümü sıralayalım:

PİLOTAJ

Pilotaj bölümü; ticari hava taşımacılığı, askeri hava kuvvetleri ve özel havacılık gibi alanlarda ulusal ve küresel şartlara uygun halde eğitim almış pilotların yetiştirilmesini amaçlayan bölümdür.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi amaçlanır.

UÇAK MÜHENDİSLİĞİ

Sivil ve askeri uçak, helikopter ve insansız hava aracı gibi araçlar gibi hava ile etkileşimde bulunan taşıt, hareketsiz nesne ve cihazların tasarlanmasından, uçuşundan, geliştirilmesinden, bakım ve onarımından, test edilmesi, bakım/onarım işlemlerinin yapılmasından sorumlu ve tüm bu süreci yönetmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır. Kısacası hava araçlarının sorunsuz bir şekilde yolculuk yapması için her detayla ilgilenir.

MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ

Matematik Mühendisliği; tüm diferansiyel denklemi, gerçek ve karmaşık analizi, doğrusal cebiri, fourier analizini ve matematikte çalıştığımız tüm terimi kullanan matematik konularına mühendislik bakış açısının uygulandığı bir çalışma dalıdır.

Matematik mühendisleri farklı sektörlerde ortaya çıkan problemleri hem matematiksel altyapılarını kullanarak hem de modern çağın teknolojik araçlarından yararlanarak analiz eden ve çözüme ulaştırmayı hedefler.

4 1689602100

HAVACILIK ELEKTRİK VE ELEKTRONİĞİ 

Havacılık Elektrik ve Elektronik bölümü; Hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli yapıları ve elektronik sistemlerinin detaylı öğrenildiği, öğrenilen yapı ve sistemlerin muayene, bakım ve onarım gibi işlerin uygulamalı eğitimler ile desteklendiği bölümdür.

UÇAK BAKIM VE ONARIM

Uçak veya uçak parçaları üzerinde planlı bakımları yapan, arızaları tespit eden ve çözüme ulaştırarak uçakların güvenli uçmalarını amaçlayan bir meslektir.

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

Deniz taşıtı ve gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, mekanik ve elektrik teçhizatının, pompaların, dümen dişli mekanizmalarının, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin projelerini yapan ve projelerin işletmesiyle ilgili işleri planlayarak yürütülmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır.

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ

Uçaklar, uzay araçları, uydular ve füzelerin tasarımı imalatı ve test edilmesi ile ilgilenen bir bölümdür. Bu bölümünün amacı havacılık ve uzay sektörüne katkı ve fayda sağlayacak, üretken ve donanımlı olacak bireyleri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ

Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan, sistemi uygun yazılım ve donanımlarla istenilen duruma getirmeyi amaçlayan mühendislik dalıdır.

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ

Uçak gemilerinden denizaltılara ve yelkenli teknelerden tankerlere kadar gemileri tasarlama, inşa etme, onarım ve bakımıyla ilgilenen bir bölümdür. Gemi makinelerini geliştirme, analiz etme, projelendirme ve en uygun ekonomik üretimi sağlama ile ilgilenir.

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği; hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanlar yetiştiren bir daldır. Bu bölümde deniz taşımacılığı sektöründeki işletmelerin yönetimi, gemi operasyonları, lojistik, liman yönetimi, ulaştırma ekonomisi ve deniz hukuku gibi konularda eğitim verilir.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

#vd-450#