Parmak şişmesi ömrümüz boyunca genellikle en az birkaç kez karşılaştığımız bir durum. Parmak şişmesi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor.
Böcek ısırması, alerji, parmağı bir yere çarpma gibi nedenlere bağlı olarak parmakta şişme meydana gelebiliyor. Bunun dışında gut hastalığı, iltihaplı romatizma, artrit gibi hastalıklarda parmakta şişme yapabiliyor.
Parmak şişmesi tüm parmaklarda yahut yalnızca bazı parmaklarda görülebiliyor.
Parmakların şişmesi el parmaklarında olabileceği gibi ayak parmaklarında da parmaklarda şişlik gözlemlenebiliyor.
Parmak şişmesinin yaygın nedenleri şöyle sıralanabilir:
Parmak şişmesi yaygın karşılaşılan, çoğu zaman ciddi nedenlerden kaynaklanmayan bir durum. Sabuna, el kremine karşı alerjik reaksiyon bile parmakta şişmeye yol açabiliyor.
Bazen de tansiyon ilaçları, şeker ilaçları ve kortizon gibi ilaçların yan etkisinden dolayı da parmaklarda şişme ortaya çıkabiliyor.
Parmaklarda şişliğin sık yaşanan nedenleri şöyle:
ÖDEM
Parmaklarda şişmenin en sık karşılaşılan nedeni ödemdir. Ödem, vücut sıvılarının dokularda ve eklemlerde birikmesiyle meydana geliyor. Çok fazla tuzlu besinler tüketmek, az su içme alışkanlığı, hamilelik, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, kortizon ilaçlarının kullanımı gibi koşullar ödeme yol açıp parmaklarda şişme yapabiliyor. Tuzlu besinlerin tüketiminin sınırlanması, bol su içmek, düzenli spor yapmak ödemle mücadelede yardımcı olacaktır.
ALERJİ
Alerji de parmaklarda şişmenin bir diğer yaygın nedeni arasında yer alıyor. Sabun, koku, kozmetikler, el kremleri, deterjanlar yani elle, parmaklarla temas eden herhangi bir madde alerjiye yol açıp parmaklarda şişme yapabiliyor. Alerjik reaksiyona yol açan maddeden uzak durmak parmaklarda şişmeyi önleyecektir.
ROMATOİD ARTRİT
İltihaplı romatizma yani romatoid artrit, parmaklarda şişlik, sertlik ve ağrı olarak belirti verebiliyor. Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması, iltihaba neden olması sonucunda meydana geliyor.
Sağlık Bilimleri Dergisi’nde 2010-Cilt: 19’daki “Romatoid Artrit Tedavisinde Geleneksel ve Güncel Yaklaşımlar” incelemesine göre romatoid artrit tedavisinde nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler, Hastalık modifiye eden antiromatizmal ilaçlar (DMARD) kullanılabilmektedir.
ENFEKSİYON
Enfeksiyon da parmaklarda şişme nedenlerinden. Elde, ciltte bulunan bakteriler, çatlak, yara gibi yollarla parmağa girebiliyor. Vücut bakterilerle savaşmaya çalışırken, bölgeye sıvılar gönderiyor, bunun sonucunda parmaklarda iltihaplanma ve şişme görülebiliyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI
Lupus, sedef hastalığı, skleroderma gibi bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşmak yerine vücuttaki sağlık hücrelere saldırdığı hastalıklarda parmaklar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde iltihaplanma ve iltihaplanma belirtileri yaşanabiliyor. Parmaklarda şişmeye halsizlik, eklem ağrısı, yüksek ateş gibi semptomlar da eşlik edebiliyor.
EGZERSİZ YAPMAK
Egzersiz yapmak da parmaklarda şişmeye yol açabiliyor. Spor yaparken hayati organlardan gelen artan enerji talepleri kan akışını ekstremitelerden (eller ve ayaklar) kalbe, akciğerlere ve kaslara yönlendirir. Bunun sonucunda ellere giden kan akışı azalır. Ellerdeki kan damarları kan akışını artırma çabasıyla genişler ve parmaklarda şişme meydana gelir. Uzun süreli egzersizde bedenin serinlemek amacıyla kan akışını vücudun yüzeyine doğru artırması da parmaklarda şişmeyi tetikleyebilmektedir.
FAZLA TUZ TÜKETİMİ
The Dietary Guidelines for Americans günlük sodyum tüketimini 1 tatlı kaşığı tuz ile sınırlamayı öneriyor. Tuz oranı yüksek bir beslenme programı uygulamak vücudun artan tuz konsantrasyonunu seyreltmek için daha fazla sıvı tutmasına neden olup ödeme yol açabiliyor. Ödem parmaklarda şişme olarak belirti verebiliyor.
İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ
Bazı ilaçlar da yan etki olarak parmaklarda şişliğe yol açabiliyor. Tansiyon, şeker, hormon tedavisi ilaçları, Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesiciler ve kortizon ilaçları parmaklar dahil vücutta ödeme neden olabiliyor. Ancak parmak şişmesi genellikle ilaçların yaygın bir yan etkisi değildir.
GUT HASTALIĞI
Zengin hastalığı olarak da bilinen gut hastalığı et, deniz ürünü ve alkol gibi pahalı gıdaların çok fazla tüketilmesi ile meydana geliyor. Gut hastalığında kanda yer alan çok fazla ürik asit eklemlerde kristtaller oluşturuyor. Genellikle baş parmakta ağrı ve şişme yaparken diğer parmakları da etkileyip vücuttaki diğer parmaklarda da şişme görülebiliyor.
BÖCEK ISIRMASI
Şişme, böcek ısırmaları ve sokmalarında yaygın karşılaşılan bir reaksiyondur, bu durum parmaklarda da görülebilir.Reçetesiz satılan (OTC) antihistaminikler, soğuk kompres uygulanması parmak şişmesinin geçmesine yardımcı olabiliyor.
BÖBREK HASTALIĞI
Böbreklerin en önemli görevlerinden biri vücudu atıklardan temizlemek ve vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olmaktır. Böbrekte herhangi bir sorun varsa veya böbrek hastalığında parmaklarda, ayaklarda, göz çevresinde şişlikler meydana gelebiliyor.
HAMİLELİK
Hamilelik döneminde hormonlarda yaşanan değişime bağlı olarak parmaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde şişmeler yaşanabiliyor. Doğumdan bir süre sonra hormon seviyeleri normale dönüp ödem sorunu da geçecektir.
Parmaklarda şişme yukarıdaki durumların yanı sıra şu hastalıklara bağlı olarak da gelişebiliyor:
Parmak şişmesi için Dahiliye doktoruna gitmelidir.
Parmak şişmesinin tedavisinde altta yatan nedene göre antihistaminik ilaçlar, steroidler, steroid olmayan antiinflamatuar (NSAID) adı verilen ilaçlar kullanılabilir.
Düşme, çarpma gibi ani gelişen travmaya bağlı şişliklerde parmağa soğuk kompres uygulanabilir. Buz küplerini beze sarıp bunu parmaklara tutabilirsiniz.
Parmak şişmesi için evde doğal çözümlere de başvurabilirsiniz:
PATATES
Çiğ patatesi ortadan ikiye kesip üzerine biraz tuz serpin, bu patatesi parmağınıza tutun.
YULAF LAPASI
Yulafları sıcak suya atıp ılımaya bırakın. Parmaklarınızı ılık yulaf lapasında bekletin.
ALOE VERA JEL
Aloe vera jel yaprağını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarın. Bu jeli şiş parmaklara sürün.