Patlamış mısırın enteresan yolculuğu: Neden patlar, nasıl şekil alır?

20 Haziran 2023
0 Yorum
patlamis misirin enteresan yolculugu neden patlar nasil sekil alir

Film izlerken çıtır çıtır yediğimiz patlamış mısırların nasıl patladığını ve patlarken neden “pat” diye ses çıkardığını hiç merak ettiniz mi? Patlayan mısırların yavaşlatılmış halini inceleyen araştırmacılar, patlamış mısırın kimyasını çözdü.

Patlamış mısır dünyanın en eski yiyeceklerinden biri. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor ve ilk kez Amerika kıtasında yetiştiği biliniyor. Mısırı ilk kez kimin patlattığı hakkında bilgi olmasa da, Kızılderililerin patlatılabilen cinsteki mısırları kötülükleri uzaklaştıran ve hastalıkları iyileştiren takı olarak kullandıkları bilgi şaşırtıcı ama gerçek.

PATLAMIŞ MISIR NASIL PATLAR?

Mısırların patlama serüveni her mısır tanesinin içerisinde az miktarda bulunan suya dayanıyor. Mısır çekirdekleri ısıtıldığında su buharlaşır ve içerisindeki nişasta yapışkan bir hal alıyor. Mısır tanesinin içinde bulunan su, buharlaşacak alan bulamadığı için mısırın kabuğunun iç kısmına baskı uygular ve yüksek baskı nedeniyle nişasta bir anda kabuğu deler. Sonuç olarak mısır tanesinin kabuğundan dışarı fırlayarak bildiğimiz patlamış mısır şeklini alır.

PATLAMIŞ MISIR NASIL ŞEKİL ALIR?

Patlamış mısır rengini ise içerisindeki nişastadan geliyor. Nişasta normalde mısırın içinde jelatin yapıda bulunur ve taneler ısınınca nişasta patlamaz, ısıyla genleşerek jelimsi kabarcıklar halini alır. Ardından kabarcıklar birleşerek şekilsiz beyaz patlakları oluşturur.

4

MISIR PATLARKEN NEDEN “PAT” DİYE SES ÇIKAR?

Mısırın “pat” sesini çıkarmasının sebebi mısırın içerisindeki suyun buharlaşmasıdır. Yeterli sıcaklığa ulaştığında mısır tanesinin içerisindeki su buharlaşır ve dışarı çıkarken minik titreşimli boşluklar oluşturarak “pat” sesi çıkarır.

PATLAMIŞ MISIR HAKKINDA DAHA ÖNCE DUYMADIĞINIZ BİLGİLER

  • 1920’li yıllarda Amerika’da sinema salonlarında mısır yemek yasaktı. Nedeni ise mısır yerken gürültü çıkmasıydı.
  • Amerikalılar yılda ortalama 50 litreden fazla patlamış mısır tüketiyor.
  • Sağlıklı ve kararında tüketilen patlamış mısır, kan şekerini düzenleyerek insülin dengesini sağlar.
  • Araştırmalar patlamış mısırın en sağlıklı atıştırmalık olduğunu söylüyor.
  • Barda servis edilen patlamış mısırlar diğer mısırlara göre daha tuzlu servis edilir. Bunun nedeni ise müşterileri daha fazla susatıp daha çok içecek almalarını sağlamaktır.
  • Amerika’daki yerlilerinin patlamış mısıra “pisancalla” dedikleri kayıtlara geçmiştir.
  • Patlamış mısırlar, patlayınca aldıkları şekillere göre isimlendirilir. Düzensiz açılanlara ‘kelebek’, tam açılıp küre şeklini almayanlara ise ‘mantar’ adı verilir.