PEG takılan hasta ne kadar yaşar? PEG taktıran kişi nasıl beslenmeli?

3 Haziran 2021
0 Yorum
UN 58

Hastaya lokal anestezi altında endoskopi yapılarak ışıklı, ince ve bükülebilir bir boruyla ağızdan girilir. Karın duvarından bir delik açılır ve esnek beslenme tüpü bu delikten mideye yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürer ve 6 ila 12 saat sonra ilk olarak sıvılarla beslenilir. Yetersiz beslenen, uzun zamandır yoğun bakımda yatan, yutma sıkıntısı çeken ve yutma refleksini kaybeden hastalar ağız ve yemek borusuna gerek kalmadan gerekli besin ve ilaç ihtiyaçlarını bu şekilde karşılar. Hastalar PEG uygulaması ile 2-3 haftadan daha uzun süre bu yöntemle beslenir. PEG işlemi endoskopi ünitesinde yapılır. PEG mideden tüple beslenme demektir. PEG yani peruktan endoskopik gastronomi, çeşitli nedenlerden dolayı ağız yoluyla beslenemeyen hastalara mideye tüp takılarak beslenmesi işlemine denir.

PEG TAKILAN HASTA NE KADAR YAŞAR?

PEG takılması hastanın yaşam süresini hiçbir şekilde etkilemez, ömrünü kısaltmaz, bu nedenle PEG takılan hasta şu kadar yaşar diye bir şey diyemeyiz.

PEG yöntemi, yetersiz beslenen ve yutma sıkıntısı çeken hastaların beslenmesi için uygulanan bir yöntemdir. Nörolojik hastalıklar, sinir sistemini etkileyerek yutma sorununa neden olabilir. PEG takılarak beslenen onkolojik ve nörolojik bazı hastalıklar şunlardır;

Kafa travması sonrası yutma güçlüğü çeken kişilere PEG takılır.
Uzun süre komaya giren hastalar PEG yöntemiyle beslenir.
Kulak, burun ve boğaz bölgesini tıkayan tümörlerde hasta ağız ve yutak yoluyla beslenemez. Bu nedenle midelerine beslenme tüpü yerleştirilir.
Kas ve sinir kontrolünü etkileyerek hastanın beslenmesini önleyen nörolojik hastalara PEG takarak beslenmeleri sağlanır.
Kanser nedeniyle mide bulantısı, kusma ve anoreksiya yaşayan hastalar yeterli beslenemez. Bu da kilo kaybına neden olur. Kanser hastaları PEG takılarak beslenir ve böylece kilo kaybının da önüne geçilmiş olur.

UN 59
Beyni besleyen damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan hastalıklarda, beyin tümörü ve beyin kanaması geçiren hastalar PEG takılarak beslenir.
Demans (bunama) ve alzheimer (unutkanlık) hastaları yutma refleksini kaybettiğinden dolayı midelerindeki besin tüpüyle beslenir.
Rekonstrüktif ( yüz plastik cerrahisi) olan hastalar ve dudağı yarılan hastalar beslenmelerini ağız yoluyla yapamazlar. Bu yüzden karınlarına PEG takılarak beslenmelerini gerçekleştirebilirler.
Metabolik rahatsızlığı olan hastalara, kısa barsak sendromunda, bazı kalp hastalıklarında ve pnömoni nedeniyle çok sık öksürüp ağız yoluyla beslenemeyen hastalara PEG takılır.
AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ileri evresindeki hastaların midesine PEG takılır.
Baş ve boyun bölgesindeki yanıklarda, travmalarda ve baş- boyun bölgesi kanser hastaları PEG yöntemi ile beslenir.
Yemek borusu kanseri (özofagus kanseri), yemek borusunu tıkayan tümör ve yemek borusundaki kalıcı hastalıklarda PEG takılır.
Serebrovasküler inme (felç), serebal palsi (beyin felci) politravma geçiren ve beyin tümörü olan hastalar PEG yöntemiyle beslenir.
ALS (ciddi kas güçsüzlüğü), MS (emes hastalığı) ve Crohn ve Parkinson hastalarına PEG takılır ve bu şekilde beslenirler.
Kistik Fibrozis yani akciğerler, bağırsaklar, pankreas, karaciğer ve böbrekleri etkileyen genetik hastalıklarda PEG yöntemi uygulanır ve hastanın beslenmesi sağlanır.

PEG TAKTIRAN KİŞİ NASIL BESLENMELİ?

PEG hasta ağız yolu ile değil direk mideye giden tüp ile beslenme demektir. Hastaya PEG takılmasından 8 saat sonra beslenme işlemine başlanabilir. PEG ile beslenen hasta 90 derecelik pozisyonda yatıyor şekilde beslenmelidir.

Beslenme işlenme bittikten sonra hasta hemen sırt üstü veya yan yatırılmamalı midenin besini sindirmesi beklenmelidir. Hastalar genellikle 4 saatlik aralıklarla beslenir.

UN 60

PEG ÖNCESİ HASTAYA NASIL BİR SÜREÇ YAŞANACAK?

PEG tüpü takılmadan bir hafta önce hastanın içtiği kan sulandırıcı ilaç bırakılmalıdır.

Hastanın karın bölgesi PEG yapılmadan bir gün önce tıraş edilir.

Mideye gastronomi tüpü takılmadan en az 8 saat önce hasta aç olmalı, 6 saat öncesinde de su içmeyi kesmelidir.

Gastronomi tüpü takılmadan önce doktor hastaya gastroskopi inceleme yapar.

PEG işlemi yapılmadan bir saat önce hastaya uygun antibiyotik intarvenöz yani damar yoluyla verilir. (hastanın penisilin alerjisi var ise antibiyotik seçimi ona göre uygulanır)

PEG işlemi bittikten bir gün sonra gastronomi tüpünden mekanik bir pompa veya büyük bir şırınga yardımıyla sıvı besin verilerek hasta beslenmeye başlar.

UN 61

PEG MİDEYE NASIL TAKILIR?

Öncelikle beslenme tüpünün yerleştirileceği göbeğin üst kısmı antiseptik malzemeler ile temizlenir.

Ardından hastanın boğazı uyuşturulur ve narkoz verilerek ve uyutulur.

Doktor endoskopi yaparak, küçük ve ışıklı bir kamerayı boğazdan mideye indirir. Bu sırada karın duvarına gastronomi tüpü (beslenme tüpü) yerleştirileceği için o bölgeye lokal anestezi yapılarak uyuşturulur.

Uyuşan bölgenin cilt ve cilt altını etkileyecek şekilde 8-10 milimetre kesi atılır.

Bu kesinin içerisinden tel mideye gönderilir ve bu telin üzerinden teli kaydırılarak mideye yerleştirilir.

Ardından kateterin mantar kısmı midenin içine gelecek şekilde ve besin tüpü de karın derisinden dışarı çıkarılarak yerleştirilir.

Son olarak beslenme tüpüne musluk ve kilit yerleştirilir.

Mideye PEG takılma işlemi yaklaşık 15- 20 dakika sürmektedir. Hastaya PEG takıldıktan 6 ila 12 saat sonra beslenme tüpü sayesinde öncelikle sıvı besinlerle beslenmeye başlanmaktadır.

UN 62

PEG ZARARLARI

Pegin takılmasıyla ilgili şu komplikasyonlar ortaya çıkabilir;

Anesteziye alerji gelişmesi

Ağrı

Tüp çevresinde mide içeriği sızıntısı

Tüp bölgesinin enfeksiyonu

Karın içine yayılan enfeksiyon

Kesi bölgesinden kanama

Karın içindeki diğer organlara verilen hasardan kaynaklanan kanama veya enfeksiyon

Tüpün tıkanması veya yerinden çıkması,

PEG ÇIKARTILIR MI?

İlk hafta kateterinin cilde temas ettiği bölgeye her gün 2-3 defa pansuman yapılır. Doktorun önerdiği antibiyotik krem sürülür ve cilt antiseptik ile temizlenir ve y kompres yapılır ancak cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. Pansuman işlemi steril bir ortamda yapılmalıdır.

İlk haftanın sonunda yaranın etrafı sabunlu su ile temizlenebilir veya hasta banyo yapabilir. Banyo yaptıktan sonra iyice kurulanmalı ve her gün yapıldığı gibi pansuman yapılmalıdır.  İkinci haftanın yarısından sonra günde bir pansuman yapılır.