Peteklerin havası nasıl alınır, kombi çalışırken alınır mı? Videolu anlatım

Sonbahar mevsimiyle beraber kalorifer peteklerinin temizlenmesinin ve peteklerin havasının alınmasının zamanı da geldi. Yaz boyunca kapalı kalan peteklerde hava birikmesi gerçekleşiyor. Peteklerde hava biriktiğinde ise ısınma verimi düşüyor, peteklerin bazı kısımları soğuk kalabiliyor. Peteklerin havasını evde kendiniz de alabilirsiniz. İşte uygulamanız gereken işlemler: Günümüzde kaloriferler en yaygın kullanılan ısıtma araçları arasında yer alıyor. Doğalgaz, kömür, […]

4 Ekim 2023
0 Yorum
peteklerin havasi nasil alinir kombi calisirken alinir mi videolu anlatim

Sonbahar mevsimiyle beraber kalorifer peteklerinin temizlenmesinin ve peteklerin havasının alınmasının zamanı da geldi. Yaz boyunca kapalı kalan peteklerde hava birikmesi gerçekleşiyor. Peteklerde hava biriktiğinde ise ısınma verimi düşüyor, peteklerin bazı kısımları soğuk kalabiliyor. Peteklerin havasını evde kendiniz de alabilirsiniz. İşte uygulamanız gereken işlemler:

Günümüzde kaloriferler en yaygın kullanılan ısıtma araçları arasında yer alıyor. Doğalgaz, kömür, jeotermal gibi ısınma yöntemleri kaloriferler sayesinde evlerimize, iş yerlerimize ulaşıp bulunduğu ortamı ısıtıyorlar. Ancak kalorifer peteklerinde yaşanan sorunlar, evlerin ısınmasına engel olacaktır. Kaloriferlerde yaşanması muhtemel problemlerden biri de kalorifer peteklerinin hava almasıdır. Kalorifer petekleri havayla dolduğundan petekler soğuyor ısınma problemi ortaya çıkıyor. Peteklerin sağ ve sol tarafından bulunan vidalardan, kalorifer peteklerinin içerisindeki havalar alınabilir.

KALORİFER PETEKLERİNİN HAVASI NASIL ALINIR?

Kalorifer peteklerinin verimli çalışması için zaman zaman havalarının alınması gerekmektedir.

Peteklerde hava olup olmadığını ise şu şekilde anlıyoruz; Peteklerin üst kısmına elinizle dokunun, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa yahut sağ kenarı sıcakken sol tarafı soğuksa bu durum peteklerinizde hava olduğuna işaret ediyor. Ancak peteklerin yalnızca alt kısmı soğuk ise bu durum peteklerde hava olmasından ziyade, muhtemelen başka problemlerden kaynaklanmaktadır.

Peteklere dokunduğumuzda bir kısmının sıcak bir tarafının ise soğuk olduğunu görebiliyoruz. Isınma sorunuyla karşılaşınca ilk olarak aklımıza gelen şeylerden biri de peteklerin hava almasıdır.

Peteklerdeki havayı boşaltmak için ise şu adımları uyguluyoruz:

Malzemeler

  • Düz tornovida yahut kalorifer hava alma anahtarı
  • Kova veya havlu

1.Adım

Kalorifer başlıklarında vidalar yer alıyor. Kalorifer hava alma anahtarı yahut düz tornavidayla bu vidaları gevşetin. Petekten hava çıkarken bir tıslama sesi duyana, açtığımız yerden su gelene kadar vidayı saat yönünün tersine çevirmeye devam etmeliyiz. Peteklerden su gelene kadar havasının çıkmasını sağlayın. Bu işlemleri yaparken kalorifer başlıklarının altında kova bulundurun, kova kullanın ki sular yere değil kovaya aksın, yerler kirlenmesin. 

Genelde hava oranı az olduğundan kova yerine bez, peçete veya eski bir havlu da bu iş için yeterli olmaktadır.

Vidaların gevşemesiyle beraber su geliyorsa peteklerde hava bulunuyor demektir. Peteklerden artık su gelmeyince vidaları sıkın ve önceki haline getirin. Bu yöntem sayesinde peteğin havasını almış olacaksınız.

peteklerin havasi nasil alinir 4

DOĞALGAZLI EVDE PETEK HAVASI NASIL ALINIR?

Doğalgazlı evde petek havasını kendiniz de alabilirsiniz. Bunun için kalorifer başlıklarında yer alan vidayı düz tornavidayla gevşetmelisiniz. Su gelene kadar bu işleme devam edin. Peteklerde su gelmesi kesilince vidaları sıkın. İşte bu kadar!

PETEKLERİN HAVASI NEYLE ALINIR?

Peteklerin havasını alırken düz tornovida, kalorifer hava alma anahtarı veya kargaburnu, bu 3 aletten birini kullanabilirsiniz.

PETEKLERİN HAVASI KOMBİ ÇALIŞIRKEN ALINIR MI?

Peteklerin havasını alırken kombinin açık olmasında bir mahsur yoktur. Fakat merkezi ısıtma sistemiyle ısınıyorsanız petek üzerinde yer alan ısı pay ölçer valfini kapatın. Valfi kapattıktan sonra peteklerin soğumasını bekleyin.

PETEK HAVASI ALIRKEN HANGİ VANA KAPATILIR?

Petek havası alırken üst vana kapatılır, alt vana ise açık bırakılmalıdır.

PETEKLERİN HAVASI ALINMAZSA NE OLUR? PETEKLERİN HAVASININ ALINMAMASI ISINMAYI ENGELLİYOR!

Yeniakit’in haberinde TİM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Kamçı, doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalarını şöyle ifade etti:

“ Peteklerin ısınmasının nedenlerinden biri de peteklerin havasının alınmamış olmasıdır. Kombiler Kombi, tesisattaki hava birikimlerinden dolayı devirdaim işlemini gerçekleştiremez. Tesisatta hava varsa devirdaim olmayınca da petek ısınmaz. Anca kombinin içinde su yoksa havası alınamayacağından dolayı kombinin barı 1,5 ile 2 aralığında ayarlı olmalıdır. Hava alma işlemi yapılırken kombinin açık ya da kapalı olması önemli değildir ancak basınç önemlidir.  Peteklerin havası alınmazsa hem ısınma problemi ortaya çıkar hem de kombi daha çok çalışıp fatura yüksek gelebilir.”