Dünyanın her yerine uçakla gidebiliyoruz ancak gidemediği bir yer var; Tibet. Peki uçaklar neden Tibet’in üzerinden uçmaz? Tibet’in üzerinden geçtiklerinde daha kısa süre gidebilecekken neden çevresini dolanırlar?
Gökyüzündeki uçakları anlık olarak görebildiğimiz Flight radar uygulamasına bakarsanız Dünya’nın her yerinde bir sürü uçak uçarken, Çin’in Tibet bölgesinde hiç uçak olmadığını görürsünüz.
Dünya’nın Çatısı’ olarak bilinen Tibet bölgesi, Çin’e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alan. Deniz seviyesinden yükseldiği ortalama 5 bin metreyi bulan ve içerisinde Dünya’nın en yüksek yeri Everest Tepesini barındıran bir coğrafya. Peki bunun uçaklarla alakası ne? Pilotların bu bölgeden uçmaması için son derece haklı nedenleri var.
Havacılık sektöründe rota planlaması için tehlike arz edebilecek, gereksiz zaman ve para kaybına neden olabilecek faktörler analiz ediliyor ve ihtimaller en aza indiriliyor. Uçakların Tibet bölgesinden uçmaması kuralı bu analizler sonucu oluşturuldu.
Yolcu uçaklarının kabinleri basınçlandırılmış durumdadır. Bu basınç sisteminde arıza meydana geldiğinde ilk etapta yolcuların nefes alıp verebilmesi için oksijen sisteminin kapasitesi ortalama olarak 15-20 dakika yeterlidir.
Kabin basınç sisteminde arıza meydana geldiğinde pilotlar uçağı 3 bin metre irtifaya çekmek zorunda kalır. Tibet’in coğrafi yapısından dolayı bu ne yazık ki mümkün değil. Tibet bölgesinin çoğu yerinde yükseklik 3 bin metrenin çok üstünde olduğu için acil durumda güvenle alçalabileceği bir ortam bulunmamaktadır.
Uçuşların çok az olmasının bir sebebi ise Çin nüfusunun yalnızca yüzde 0.2’sinin bulunduğu Tibet bölgesinde uçaklardaki radar sistemini destekleyecek sistem yok.
Tibet üzerinden uçakların uçmamasının bir başka nedeni tepe noktaları üzerindeki açık hava türbülansları. Yüksek dağlık bölgede türbülans riski daha fazla olurken, Tibet platosunda türbülans şiddeti çok daha fazladır.
Açık hava türbülansı, göremediğiniz türbülanslara denir. Türbülans hava akımlarının dalgalar halinde ve farklı hızlarda yukarı-aşağı hareket etmesi sonucu ortaya çıkar ve bu durum yolcular için dayanılmaz olacaktır.
Tibet dağlarının üzerinden seyrederken jet yakıtı donabilir. Standart Jet A1 yakıtının donma noktası -47 santigrat derecededir. Tibet’te her zaman bu kadar sık düşük dereceler olmasa dağlar soğuk olduğu için yakıtın donma riskini artırır.
Tibet yakınlarında Hindistan askeri üsleri de bulunduğu için ticari uçuşlara izin verilmiyor. Kaza meydana gelirse kazazedelerin hayatta kalması ve kurtarılması oldukça düşük ihtimal…
İşte bu sebeplerden dolayı Tibet’in üzerinden hiç uçak geçmez…
derleyen: mavikadin.com