Pırasanın Yanına Ne Gider Pırasanın Yanında Ne Yenir?

pirasanin yanina ne gider pirasanin yaninda ne yenir

Pırasa pek çok kişinin en çok sevdiği yemekler arasında yer almasa da içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı sağlık açısından büyük faydaları bulunmaktadır. A, B, C vitaminleri başta olmak üzere demir, kalsiyum, selenyum, folat, manganez, çinko

Pırasanın Faydaları Nelerdir Yanında Ne Yenir?

Pırasa pek çok kişinin en çok sevdiği yemekler arasında yer almasa da içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı sağlık açısından büyük faydaları bulunmaktadır. A, B, C vitaminleri başta olmak üzere demir, kalsiyum, selenyum, folat, manganez, çinko gibi vücut için gerekli birçok yapı taşını içeriğinde bulunduran pırasanın farklı çeşitlerde yemeği yapılmaktadır. Türk mutfağında pırasa genellikle zeytinyağlı veya sulu yemek olarak tercih edilir. Menüde pırasa bulunan bir akşam yemeğinde yanına ne yakışır diye düşünüyor olabilirsiniz. Pırasanın yanında iyi gidecek ve harika bir lezzet uyumu sağlayacak yemekleri sizler için sıraladık.

Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider?

  1. Acılı şalgam suyu
  2. Köfte ve makarna
  3. Pilav ve sarımsaklı cacık
  4. Makarna salata ve yoğurt
  5. Salata ve çorba
  6. Erişte ve yoğurt
  7. Kola ve salata.
  8. Yoğurtlu köfte
  9. Bulgur pilavı
  10. Bolonez soslu makarna
  11. Çorba ( mercimek, yayla, ezogelin, tarhana)
  12. Kısır

Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Pırasa içerisinde bulunan B6 vitamini ve folik asit vücudun arındırılmasında ve iltihapların kurutulmasında etkilidir. Bunun yanı sıra C vitamini, demir ve manganez gibi vücut için önemli yapı taşlarını da içeren önemli bir besindir.
  2. Pırasa birçok yeşil sebze gibi kanserle mücadelede önemli bir besindir. İçerdiği doğal kanser önleyici maddelerle kanserli hücrelerin oluşumunu ve çoğalmasını engeller.
  3. Pırasa kalp sağlığını korumada etkilidir. Kötü kolesterol düzeyini azaltarak damar daralması, kalp krizi gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller, kalp ve damar sağlığını korur.
  4. Sindirimi kolay bir besin olan pırasa lifli özelliği sayesinde bağırsak sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Bağırsakları uyararak şişkinliği giderir.
  5. Damar yapısının korunmasında etkili bir besin olan pırasa kolesterol metabolizmasını düzene sokar. Damar duvarının korunmasını sağlayarak damar sertliği, daralma gibi sorunların oluşmasını engeller, kan basıncını düzene sokar.
  6. Pırasa iltihabi olayların giderilmesinde etkilidir. İçerdiği maddeler vücutta oluşan iltihabın ortadan kaldırılması amacıyla bağışıklık sistemini destekleyerek grip, nezle, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfektif sorunların kısa sürede atlatılmasını sağlar.
  7. Folat olarak bilinen B9 vitamini deposu besinlerin arasında yer alan pırasa bu özelliği ile kan yapımı ve kalp – damar sağlığı, hücrelerin gelişimi gibi konularda büyük önem taşımaktadır.
  8. Bir porsiyon pırasa yemeği oldukça düşük kalorilidir. Bu sayede fazla kalori almadan iyi bir öğün geçirebilirsiniz. Enerji alımı az olduğundan özellikle zayıflamak isteyenler için önemli bir besindir.
  9. Pırasa gibi lifli besinler tok tutma ve sindirim sistemini koruma özelliğine sahiptirler. Lif içeriği yüksek bir besin olan pırasa da tokluk hissi oluşturur ve uzun süre enerjinizin korunmasını sağlar. Zengin lif içeriğinin yanı sıra bağışıklık sisteminin desteklenmesinde de pırasanın önemli bir rolü vardır. Bu faydalarından dolayı özellikle kış aylarında pırasa sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besindir.