Plasenta Previa Totalis Marginalis Marjinal Nedir Doğum Yapanlar Var mı

24 Mart 2018
0 Yorum
plasenta previa totalis marginalis marjinal nedir dogum yapanlar var mi

“Plasenta, anne ve bebek arasında kan alışverişini sağlayan, bebeğinizi besleyen organdır. Plasenta previa, plasentanın rahim ağzını kapatmasına denir. Bu durum

“Plasenta, anne ve bebek arasında kan alışverişini sağlayan, bebeğinizi besleyen organdır. Plasenta previa, plasentanın rahim ağzını kapatmasına denir. Bu durumda plasenta rahim içinde normal yerinde değil, rahim ağzına yerleşir.”

Plasenta previa, anne rahmindeki bebek ile gebe arasında ilişkiyi sağlayan ve “bebeğin eş kısmı” olan plasentanın, bebek ile doğum kanalının arasında olması (yani doğum kanalını kapaması) durumudur. Plasenta, rahim ağzının yakınındadır. Plasenta previa gebelikle %2 oranında rastlanır ve bu durum gebeliğin 20. haftasında ultrason ile fark edilebilir.  

Plasenta Previa (Plasentanın Rahim Ağzını Kapatması)Nedir?

Plasenta previa plasentanın, rahim ağzını kapattığı bir gebelik problemidir. Plasenta previa, plasentanın, bebeğin doğum kanalı olan rahim ağzını kapatacak şekilde, rahmin aşağısında yerleşmiş olmasıdır. Plasenta, rahmin iç şeklini alan dairesel bir organdır. Gebelik boyunca, anneden bebeğe oksijen akışını sağlar. 

Normal bir gebelikte, plasenta; rahmin üstünde rahim kapağından uzaktadır. Ama eğer Plasenta Previa dediğimiz sorun varsa, plasenta rahimin aşağı taraflarında ve rahim ağzına bitişik bir yerde veyahut rahim ağzını kaplamış vaziyettedir. Gözleme şeklindeki plasenta normalde rahmin üst kısmındadır ve bebeğe göbek bağı aracılığıyla besin taşır.

Eğer gebeliğin daha başlarında plasenta previa sorunu varsa, bu durum sorun teşkil etmez. Ancak gebeliğin sonlarında plasenta hala rahim ağzına yakınsa, erken doğuma yol açacak kanama gibi problemlere yol açacaktır. Doğum esnasında da plasenta previa durumu varsa, sezaryen doğum söz konusu olabilir.

Plasenta Previanın Oluşum Türleri Nelerdir Plasenta Previa Totalis Marginalis (Marjinal) Nedir  ? 

Plasenta rahim ağzına yerleşmesine plasenta previa denir. Plasenta rahim ağzını (serviks) tamamiyle kapatmışsa Total; kısmi olarak kapatmışsa Parsiyel; plasenta rahim ağzına yakın ama kapatmıyor ise Marjinal Plasenta Previa olarak adlandırılır.

  1. Bütün (Totalis) Previa: Rahmin ağzı plasenta ile tamamen kaplanmış haldedir.
  2. Kısmi (Parsiyel) Previa: Rahmin ağzının bir bölümü plasenta ile kaplanmış haldedir.
  3. Marjinal Previa: Plasenta sadece rahmin kenarlarına yayılmıştır.

Gebelikte Plasentanın Görevleri Nelerdir?

  1. Bebeğe besinleri iletir.
  2. Rahimdeki atıkları giderir.
  3. Gebeliğe yardımcı hormonlar üretir.
  4. Bebeğe oksijen iletir ve karbondioksiti ortadan kaldırır.
  5. Rahim ısısını kontrol eder.
  6. Bebeği, enfeksiyonlardan korur. ( annenin kanını mikroplardan süzme görevi görür)

Plasenta Previanın Yaşanma Sebepleri Nelerdir?

Doktorlar, nelerin plasenta previaya yol açtığı konusunda henüz kesin bir sonuca varamamışlardır. Ancak bazı şeyler Plasenta Previanın oluşma ihtimalini arttırıyor olabilir. Bunlar risk faktörü olarak adlandırılır.

Plasenta previa olmanıza neden olabilen risk faktörleri şunlardır;

  1. İleri Yaşta Gebelik: Plasenta previayı 30 yaş üzeri gebe kadınların yaşama olasılığı 20 yaşındaki gebelere göre 3 kat daha çoktur. 
  2. Annenin Sigara yada Kokain Kullanması: Sigara içmek ve kokain kullanımı plasenta previa oluşması riskini artırabilir. Araştırmalar göstermiştir ki; sigara içme alışkanlığı olan kadınlarda plasenta previa problemi daha çok yaşanıyor.
  3. Rahim duvarında (endometriyum) önceden çocuk aldırma, sezaryen gibi sebeplerden miyom ya da yaralanma gibi problemlerden hasar oluşmuşsa.
  4. Döllenmiş yumurta, rahmin çok aşağısında yerleşmişse, bu da plasenta previa oluşumuna sebep olabilir.
  5. Önceki Sezaryen Doğumlar: Önceden sezaryen doğumu yapmış olmak plasentanın yeriyle ilgili problemlerin çıkmasına sebep olabilir.
  6. Anne, önceden miyom gibi rahim ameliyatları geçirmişse.
  7. Annenin, 4 taneden fazla çocuğu varsa.
  8. Önceki gebeliklerde plasenta previa yaşanmışsa.
  9. Anne, önceden erken doğum ve düşük gibi şeyler atlatmışsa.
  10. Annenin; madde bağımlılığı, sigara kullanımı veya alkol geçmişi varsa.
  11. Önceden, tüp bebek aşılama gibi yöntemlerle gebe kalındıysa.
  12. Plasenta, anormal şekilde şekillenmişse.
  13. Çoklu Gebelikler (ikiz veya üçüz): Çoklu gebeliklerde, plasenta previanın gelişme ihtimali daha çoktur.
  14. Annenin Önceden Birçok Kez Doğum Yapmış Olması:  Plasenta previanın problemi 6 veya daha fazla  doğum yapmış bayanlarda 20 kişiden 1inde yaşanıyor.
  15. Önceden sezaryen doğumu yapmış olmak
  16. Rahimde farklı operasyonların geçirilmesi

Plasenta Previanın Belirtileri Nelerdir?

Doktor ultrasona bakıp sorun olduğunu anlayana kadar, annenin plasenta previa problemi olup olmadığını anlaması mümkün olabilir.  Gebelikte plasenta previanın en önemli belirtisi; vajinal kanamaların yaşanmasıdır. Kanamalar, parlak kırmızı renkte olabilir ve her zaman olmamakla birlikte ara ara olup birkaç hafta sürebilir. Hamile kadınların plasenta previa yaşadıklarını gösteren bazı belirtiler şunlar olabilir :

  1. Alt karın bölgesinde hafif veya şiddetli ağrılar 
  2. Cinsel ilişkiden sonra kanama olması
  3. Son 6 ayda fazla kanama olması

Plasenta Previanın Tedavisi Nedir, Plasenta Previa İle Doğum Yapanlar Var mı?

  1. Plasenta previanın tedavi yöntemi plasenta durumuna göre kadından kadına değişecektir. Plasenta previa ile doğum yapan pek çok kadın vardır.
  2. Eğer kanama hafifse, doktor genellikle istirahat etmeyi önerecektir. Bu durumda; daha kötü sonuçlar doğurmamak adına, cinsel birleşmeden ve ağır egzersizler yapılmasından kaçınılmalıdır.
  3. Eğer kanama yoğunsa, hastaneye gidilip ultrason ile daha kapsamlı testlerden yaptırılmalı ve çıkan sonuçlar gereğince ilaç alımına başlanılmalıdır.
  4. Kanamanın durmadığı durumlarda; doktor bebeğin doğum süresi dolmasa bile sezaryen ameliyatla bebeği alabilir.

Eğer plasenta previa sorunu yaşanırsa, sorunun ilerlediği devrede bebeği sezaryenle almak durumunda kalınabilir. Eğer bu sorun çok ilerlememişse yani 1- 2 şiddetindeyse normal doğum yapılabilir ancak, sorun ilerlemiş 3-4 şiddetindeyse sezaryen ameliyatı gerekli olacaktır. Eğer doğum başlamazsa, anne adayı doğuma hemen alınamayabilir. Ancak, bebek daha büyümüş haldeyken 38. hafta civarı doğuma alınacaktır. Eğer 38. haftadan öncesinde doğum başlarsa , acil sezaryene ihtiyacınız olabilir. 4 şiddetli bir plasenta previada anne, ilk kanamadan hastaneye yatırılıp ve geri kalan sürede doğum zamanını bekleyecektir. 

Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir Görevleri Ayrılma Belirtileri Resmi Tıklayınız