Kış aylarının en çok tüketilen meyvesi desek çoğumuzun aklına portakal, mandalina gibi turunçgiller gelir. Portakal, C vitamini, kalsiyum, potasyum, lif, folat, flavonoidler de dahil olmak üzere çok sayıda besin ve bitki bileşiği içeriği sayesinde sağlıklı ve faydalı meyveler arasında yer alıyor. Peki bu kadar yararlı bir besin olan portakal kaç kalori? Diyette portakal kaç tane yenebilir? İşte ayrıntılar.
Portakal günlük C vitamini oranının %100′ ünü karşılayan, bağışıklığı güçlendirip hastalıklarla savaşan, vücut direncini artıran süper besinlerden. Anavatanı Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan olan bu meyve ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişiyor. Portakal karbonhidratlar, protein ve az miktarda yağdan oluşuyor. Portakalın kalorisi ise meyvenin büyüklüğüne bağlı olarak 45 ila 85 kalori olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Verywell Fit’de bir orta boy portakalın (154g) 73 kalori olduğu, bunun %91’i karbonhidratlardan, %7’si proteinden ve %2’si yağdan geldiği yazıyor. Portakalın kalorisi portakal suyuyla kıyaslandığında daha düşüktür. 1 bardak portakal suyu 110 kalori içerirken, bütün bir portakalda ise 73 kalori yer alıyor. Portakal suyunun şeker oranı da portakaldan daha yüksektir; portakal suyu porsiyon başına 20 gram, portakal ise 12 gram şeker ihtiva ediyor. Hem portakal hem de portakal suyu besin açısından zengin bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.
nutritionix.com’da 1 adet portakaldan alınan kaloriyi yakabilmek için 18 dakika yürüyüş yapmayı veya 7 dakika koşulmasını yahut 10 dakika bisiklet sürülmesi gerektiği söyleniyor.
Portakal yüksek lif ve besin içeriği sayesinde kilo vermeyi destekleyen gıdalardan sayılıyor.
Diyetisyen Tuğçe Sert diyetisyentugcesert web sitesinde portakal zayıflatır mı? sorusunu şöyle cevaplıyor: “Portakal düşük kalorisi, C vitamini açısından zengin içeriği ile sindirimi ve yağ yakımını kolaylaştırıyor, diyet yaparken hastalanmayı önlüyor. Ancak diğer meyvelerde olduğu gibi şeker oranı yüksek olduğundan kontrollü tüketilmelidir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet listelerinde 1 porsiyon meyve olarak portakal yenilebilir.”
Portakalın zayıflamaya yardımcı olduğu çeşitli araştırmalara da konu oldu. Men’s Health’de yer alan yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Western Ontario Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, portakallardan elde edilen flavonoid ismindeki maddenin aşırı kilolu farelerin beslenme programına dahil etti. Flavonoid maddesi, deney farelerinde yalnızca obezite (şişmanlık) semptomlarını tersine çevirmekle kalmadı, aynı zamanda ateroskleroz olarak bilinen arterlerdeki zararlı plak oluşumunu da azalttı.
Livestrong.com’da portakalın yüksek karbonhidrat ve şeker açısından zengin içeriğinden dolayı çok fazla tüketilmesinin kilo almaya neden olabileceği yazıyor.
Günde 2 adet portakal yemek günlük kalori ihtiyacını aşıp kilo almanıza yol açabilir.
Mayo Clinic’e göre her gün yaklaşık altı porsiyon meyve ve sebze tüketmeliyiz. Portakalı makul ölçüde tüketmek şartıyla meyve olarak yiyebilir, suyunu sıkıp portakal suyu yapılabilir, smoothielere karıştırılabilir, hatta doğranıp salatalara ekleyebilirsiniz.
Diyetisyen Tuğçe Sert web sitesinde portakalın diyette yenilip yenilemeyeceğini şöyle cevapladı:
“ Portakal düşük kalorisi, sindirimi düzenleyici etkisi ile diyet yaparken güvenle tüketebileceğiniz bir meyvedir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet listelerinde 1 porsiyon meyve olarak portakal tüketilebilir. Portakal, C vitamini, B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi vitaminler ve mineraller, lifler, organik asitler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur. Uzman diyetisyenler özellikle soğuk havalarda vücut direncini yüksek tutmak için bol bol portakal tüketimini öneriyor.”
1 adet portakal 16.5 gram karbonhidrat içeriyor.
1 adet portakal (140 gr) 73 kalori, 1,3 gr protein, 16,5 gr karbonhidrat ve 0,2 gr yağdan oluşuyor. Portakal mükemmel bir C vitamini, lif ve potasyum kaynağıdır. USDA portakalın besin değeri şöyle geçiyor: