PPD testi nedir, neden ve nasıl yapılır? PPD testi pozitif ve negatif ne demek?

31 Ağustos 2024
0 Yorum
ppd testi nedir neden ve nasil yapilir ppd testi pozitif ve negatif ne demek

PPD testi, tüberküloz olup olmadığınızı, vücudunuzda tüberküloz mikrobu var mı yok mu gösteren bir tür deri testidir. PPD testi neden, nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde.

Tüberküloz; genellikle akciğerlerde mycobakterum bakterisi sebepli oluşan ciddi bir enfeksiyondur. Bu bakteri; tüberkülozlu kişinin olduğu ortama yayılan hava solunduğunda bulaşır. Bu bakteri vücutta yıllarca pasif şekilde yaşayabilir. Tüberküloz; kolayca yayılabilen bir hastalık olup genellikle akciğerleri etkilemektedir. Vücuda giren bu bakteri akciğerlerde yıllarca pasif olarak varlığını sürdürebilir. Bu durum ise latent tüberküloz olarak adlandırılır. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında tüberküloz virüsü aktif hale gelir. Yüksek ateş, öksürük, gece terlemesi, istemeden kilo verme gibi semptomlar ortaya çıkar.

TÜBERKÜLOZ NEDİR?

Tüberküloz, bakterilerin neden olduğu genellikle akciğerleri etkileyen, ancak böbrekler, kemikler, omurga, beyin gibi vücudun diğer organlarını da tutabilen, mycobakterum bakterisinden kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. StatPearls’e göre 1,7 milyardan fazla insanın mycobakterum bakterisinden enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde tüberküloz antibiyotikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

International Journal of Preventive Medicine’daki Cilt 8 – Sayı 1’de 2017 Kasım ayındaki çalışmada dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz enfeksiyonu açısından risk altında bulunuyor.

PPD TESTİ NEDİR?

The World Health Organization (WHO) tüberkülozun dünya çapında COVID-19’dan sonra ikinci önde gelen, en ölümcül bulaşıcı hastalık olduğunu bildiriyor.

PPD testi tüberküloz testi olarak da biliniyor, tüberkülozu teşhis etmek için bu test yapılıyor.

ppd testi 4

PPD TESTİ NASIL YAPILIR?

PPD testi kolun iç kısmına, tüberküloz bakterisinin belirli bileşenlerini içeren az miktarda sıvı 0,1 ml iğne enjekte edilerek ve enjeksiyon, iğne eğimi yukarı bakacak şekilde bir tüberkülin şırıngası yapılır.  Bu test bağışıklık sisteminizin enjekte edilen solüsyonu bir tehdit olarak algılamasına ve cilt reaksiyonuna neden olur.48 ila 72 saat sonrasında test bölgesini inceler ve sonuç belli olur. Test pozitifse, enjeksiyon yerinde ve çevresinde reaksiyon görülecektir

PPD TESTİ NEDEN YAPILIR?

PPD testi vücudunuzda tüberküloz mikrobu var mı yok mu bunu teşhis için yapılır. PPD testi genellikle şu amaçlar ile yapılmaktadır:

  • Sağlık sektöründe çalışmak
  • Verem hastası ile bir arada bulunmuş olmak
  • Kanser veya HIV/AIDS gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflamış olması

PPD DEĞERİ KAÇ OLMALI?

PPD test sonucu 5-9 mm arasında ise ppd testi pozitif, 5 mm altı ise sonuç negatiftir.

ppd testi 5

PPD TESTİ POZİTİF ÇIKARSA NE OLUR?

Centers for Disease Control and Prevention’a göre PPD testinin pozitif çıkması, vücudunuzda tüberküloz (verem mikrobu) olduğu anlamına geliyor. Ancak vücudunuzda tüberküloz mikrobu olduğu halde bu hastalığıa yakalanmamış yani verem olmamış da olabilirsiniz.

PPD TESTİ NEGATİF NE DEMEKTİR?

PPD testinin negatif çıkması genellikle tüberküloza neden olan bakteriyle enfekte olmadığınız yani tüberküloz olmadığınız yahut inaktif tüberküloz (tüberküloz mikrobunun aktif olmadığı) anlamına geliyor.