Prof. Dr. Yakup Aslan: “Eşsiz bir besin kaynağı!” Anne sütünün faydaları nelerdir?

10 Ekim 2023
0 Yorum
prof dr yakup aslan essiz bir besin kaynagi anne sutunun faydalari nelerdir

Prof. Dr. Yakup Aslan, anne sütünün bebekler için eşsiz bir besin kaynağı olduğunu ve ilk 6 ay boyunca bebeğin ihtiyaç duyduğu her türlü besin ve vitamini tek başına karşılayabileceğini belirtiyor. Aslan, hatta anne sütüne ‘şifa deposu’ diyoruz” diyor. Peki, anne sütünün faydaları nelerdir?

Yenidoğan Kliniğinden Prof. Dr. Yakup Aslan, anne sütü ve emzirme konusunda şu açıklamalarda bulundu. Sağlıklı doğan her bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım-bir saat içinde emzirilmesi ve ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerektiğini vurgulayan Aslan, ‘Altıncı aydan sonra ise anne sütüne ek olarak tamamlayıcı ek gıdalara başlamak gerekir. Çocuklara 2 yaşına kadar Anne Sütü verilmesi çok önemlidir’ ifadelerini kullandı.” Peki Anne sütünün önemi nedir? Neden erken kesilir, Anne sütünün faydaları nelerdir? 

ANNE SÜTÜNÜN BEBEKLERE VE EMZİREN ANNELERE ÖNEMİ

Anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütünün bebeklere sağladığı faydaları anlatan Aslan, ‘Anne ve bebek arasındaki bağ güçlenir ve bebek sağlıklı bir kişilik geliştirir. Bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkiler. Alerjik hastalıkların riskini azaltır. Pişik oluşumunu engeller. Reflü hastalığı riskini azaltır. Bebekleri enfeksiyonlardan korur. Kabızlık ve bebeklerin gaz sancıları daha az görülür. Bebekler daha huzurlu ve iyi uyur. Emzirmenin annelere de faydaları vardır. Doğum sonrası rahim iyileşmesini hızlandırır ve kanama riskini azaltır. Kemik erimesi riskini azaltır. Yumurtalık ve meme kanseri riskini azaltır. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu mutluluk hormonudur ve annenin duygusal sağlığını destekler. Hamilelikte alınan kiloların kaybını kolaylaştırır. Bebek beslendikten sonra mutlu ve memnunsa, sürekli olarak meme aramıyorsa, günde 6-8 kez idrar yapıyorsa ve haftada en az 150 gram, ayda en az 500-600 gram kilo alıyorsa, bebek yeterli anne sütü alıyor demektir’ şeklinde bilgi verdi.

 ANNE SÜTÜNÜN ERKEN KESİLMESİNİN NEDENLERİ

Anne sütü bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için en iyi besindir. Ancak bazı durumlarda anne sütünün erken kesilmesine neden olan faktörler ortaya çıkabilir. Anne sütünün erken kesilmesinin en sık nedenlerinden biri annenin “Sütüm yetersiz” gibi negatif düşüncelere sahip olmasıdır. Bu düşünceler, prolaktin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasını engelleyebilir. Bu nedenle anne, pozitif ve rahat bir şekilde emzirmeye odaklanmalıdır. Bebekler altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek besinlere erken başlanması, anne sütünün azalmasına neden olabilir. Bebekler altı ayı tamamlamadan ek gıdalara geçilmemelidir. Bebeklere biberonla mama verilmesi, gerçek memeden emmeyi zorlaştırabilir. Biberonla beslemenin gerektiği durumlar dışında, bebek memeden emzirilmelidir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK VE UZUN SÜRELİ VEREBİLMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Prof. Dr. Yakup Aslan, anne sütünü arttırmak için ise şu önerilerde bulundu. Bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım-bir saat içinde veya mümkünse doğum anında anne memesine konulması ve emzirmeye başlanması önemlidir. Anne memesini sık sık ve etkili bir şekilde emmesi süt üretimini artırır. Bebekler genellikle ihtiyaçlarına göre emerler, bu nedenle sık emzirmeye izin verilmelidir. Bebeğin hastalığı veya erken doğumu nedeniyle anne memesini emmesi zayıfsa, süt sağma yöntemiyle anne sütü verilebilir. Anne sütü ilk günlerde yetersizse geçici olarak mama vermek gerekebilir. Bebek, annesi ile aynı odada kalmalıdır. Anne huzurlu olmalı, stresten uzak durmalı ve dinlenmesi için desteklenmelidir. Anne, emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmeli, zayıflama diyetleri uygulamamalıdır. Aşırı tatlı veya karbonhidrat tüketimi bebekte gaz artışına neden olabilir. Anne, her gün en az 10-12 bardak su içmelidir, çünkü yeterli su tüketimi süt üretimini artırır. Başarılı emzirme için annenin bebeğini emzirmesi gerektiğine inanması ve bu konuda kendine güvenmesi çok önemlidir.

yeni proje 124

ANNE SÜTÜNDE EN ÇOK NE VAR?

Anne sütü, yağda ve suda eriyen vitaminler olan A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini gibi birçok vitamin içerir. Bu vitaminlere ek olarak, potasyum, kalsiyum, sodyum gibi çeşitli mineraller de bulunur. Düşük sodyum içeriği, bebeğin henüz gelişmekte olan böbrekleri için uygun bir seviyededir.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE YARAYIP YARAMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Anne sütü tüketen bebeklerin ayda en az 500 gr ağırlık artışı yaşaması, anne sütünün yeterli ve besleyici olduğunun bir işaretidir. Ayrıca bebeklerin gün içinde sık sık idrar yapmaları, sabahları idrarla dolu bezlerinin olması ve beslenme sonrası hafif miktarda kusmanın görülmesi de anne sütünün yeterli olduğunu gösteren belirtiler arasındadır.

EMZİREN ANNELERE NE SÜT YAPAR?

Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır ve annenin ihtiyaç duyduğu kaloriyi karşılamada önemli bir rol oynarlar. Ayrıca bu sebzeler, süt üretimini artıran hormonların salgılanmasına katkıda bulunan fitoöstrojen içerirler.

2 YAŞINDAN SONRA ANNE SÜTÜNÜN FAYDASI VAR MI? 

Bebeklerin doğumdan hemen sonra anne sütü ile beslenmeleri ve ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeye devam etmeleri tavsiye edilir. Bebeğin altıncı ayından sonra anne sütüne ek olarak katı gıdalarla beslenme programının başlatılması ve bu sürecin 2 yaşına kadar devam ettirilmesi büyük önem taşır. Her anne ve bebek farklıdır ve emzirme süresi kişiden kişiye değişebilir. İdeal emzirme süresi, hem anne hem de bebek için birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Herhangi bir emzirme süresi için mutlak bir sınır bulunmamaktadır.

MEMEDE SÜT BİTTİĞİ NASIL ANLAŞILIR? 

Meme doluluğunu anlamanın tek yolu memeleri avuçlayarak ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Örneğin, emzirme veya pompa öncesinde memelere dokunun ve doluluk düzeyini 1-10 arasında bir puanla değerlendirin. Ardından emzirme veya pompa sonrasında tekrar dokunun ve önceki değere kıyasla herhangi bir azalma olup olmadığını hissetmeye çalışın.