Kayseri Acıbadem Hastanesi’nden Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde akran zorbalığına maruz kalan çocukların psikolojik destek almadıkları takdirde ilerleyen yıllarda anksiyete ve depresyon gibi sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Okulların açılmasıyla birlikte akran zorbalığı konusu yeniden gündeme geldi. Zorbalığa maruz kalan çocuklar, ilerleyen yıllarda anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlarla karşılaşabilir. Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, bu çocukların aileleri ve okullarıyla iş birliği yaparak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul konuyla ilişkin şunları söyledi; “Akran zorbalığının bir veya birden fazla çocuğun diğer bir çocuğa karşı sergilediği saldırgan davranışlar olduğunu belirten Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, “Bu davranışların saldırgan olması, güç dengesizliğinin bulunması ve süreklilik arz etmesi akran zorbalığını tanımlar. Yani her davranış akran zorbalığı olarak değerlendirilmez. Bu üç unsurun mutlaka mevcut olması gerekir. Okul öncesi dönemden başlayarak, ilkokulun sonlarına doğru bu davranışların artışı gözlemlenir. Ortaokulun sonlarında bu artış ciddi şekilde artar ve lise döneminin sonunda azalır.”
Akran zorbalığının türleri hakkında da detaylı bilgi veren Ertuğrul sözlerine bu ifadelerle devam etti;
“Akran zorbalığının türleri fiziksel, sözel, sosyal, cinsel ve duygusal olarak ayrılır. Bu ayrımlar zorbalığın çeşitlerini gösterir. Zorbalık yapan çocukların bazı özellikleri bulunur; bunlar öfke kontrol sorunları, dürtüsel davranışlar ve empati eksikliğidir. Zorbalık mağduru çocuklarda ise içe kapanıklık, özgüven eksikliği, kendini ifade etmede zorluklar ve çeşitli sınırda özellikler gözlemlenebilir. Bu özellikler kilolu veya zayıf olma gibi durumlarla kendini gösterebilir.”
“Zorbalığa maruz kalan çocuklarda, ilerleyen dönemlerde anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi sorunların sıkça görüldüğünü belirten Ertuğrul, “Zorbalığa uğrayan çocukların aileleri öncelikle çocuklarıyla mutlaka iletişime geçmelidir. İyi bir iletişim kurarak, sosyal ve duygusal destek sağlanmalıdır. Okulu bu konuda bilgilendirmek ve sosyal, duygusal destek ile birlikte psikolojik yardım almak önemlidir. Zira bu tür çocuklarda anksiyete bozukluğu ve depresyon sıkça gözlemlenmektedir. Zorbalık yapan çocukların da sosyal ve duygusal açıdan desteklenmeleri gerekmektedir. Bu konuda farkındalık kazandırılmalı, okulu ve rehberlik servisini bilgilendirmek ve psikolojik destek almalarını sağlamak faydalı olacaktır” dedi.