Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat! Şeker tüketimi kontrollü olmalı

Ramazan Bayramında özellikle şeker, kalp hastalığı olanların yeme içmesine dikkat etmesi gerekiyor. Bir anda tüketilecek yüksek kalorili besinler sindirim sistemini bozabiliyor.

28 Mart 2025
0 Yorum
bayram 2

Ramazan Bayramı’nda kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının yeme içmelerine dikkat etmesi konusunda uzmanlardan uyarı geldi.

RAMAZAN BAYRAMI’NDA BESLENMEYE DIKKAT!

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını belirterek, bayramda bir anda yüksek kalorili ürünler tüketilmesinin sindirim sistemi başta olmak üzere diğer organlarda da çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyardı.

Gaziantep scaled


DİYABET HASTALARI BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

Dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ali Bilgen, “Ramazan ayı süresince, öğün sayısının azalması ve aç kalınan sürenin uzun olması nedeniyle, oruç tutan kişilerin metabolizmasında bir takım değişiklikler meydana geliyor. Ramazan sonrasında birden normal beslenme düzenine geçildiğinde ise besin çeşitliliği ile birlikte tatlı tüketiminin de artması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Özellikle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerek. Kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve az az sık sık beslenilmelidir” dedi.

bayram 4


“YEMEKLER İYİCE ÇİĞNENEREK TÜKETİLMELİ”

‘Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğneyerek tüketilmeli’ diyen Uzm. Dr. Ali Bilgen, sözlerine şöyle devam etti:

“Akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmeli. Ana öğünlerde, yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli, hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Geleneksel bayram ikramları olan şekerleme, çikolata, tuzlu hamur işleri, gazlı içecek, tatlının birdenbire ve çok sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bayramda kalorisi yüksek besinlerin çok miktarda tüketilmesi karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, karın şişkinliği, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir”

bayram 1


SIVI ALIMI AKSATILMAMALI

Sıvı alımına da önem verilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilgen, “Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesi sağlık açısından önemlidir. Bayramda, gazlı, asitli ve şeker içeriği yüksek içeceklerin tüketimi arttığı gibi çay ve kahve de bol miktarda tüketilmektedir” şeklinde konuştu.

bayram 5


BAYRAMDA EN AZ YARIM SAAT YÜRÜYÜŞ YAPILMALI

Bu içeceklerin fazla tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı olan hastalarla, diyabet, kronik böbrek yetmezliği yaşayanların sağlığı açısından risk oluşturabileceğine dikkat çeken Dr. Bilgen, “Bu nedenle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Diğer yandan bayram boyunca hareketsiz kalınmamalı. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Herkese sağlıklı günler ve iyi bayramlar dilerim “diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı