Ramazan-ı Şerif ayında pek çok kişinin yaşadığı ortak sorunlardan biri baş ağrısı. Özellikle iftarla sahur arası az su tüketimi bu ağrıların başlıca sebeplerinden. Peki, Ramazanda baş ağrısının nedenleri neler? Ramazanda baş ağrısı nasıl geçer? Detaylar haberimizde…
Günlük ihtiyaç duyduğumuz sıvı miktarını karşılayabilmemiz için iftardan sonra bol su içmemiz gerekiyor. Beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, bol su içmek ve ilaçların sahur ile iftar saatlerine göre düzenlenmesi baş ağrısı ataklarına karşı koruma sağlayacağını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün, Ramazan ayına özel önerilerde bulundu. Peki, oruçluyken baş ağrısını önlemenin yolları neler? Ramazanda neden başımız ağrır? İşte detaylar:
Baş ağrısının, günlük hayatı olumsuz etkileyen, hayat kalitesini düşüren bir ağrı çeşidi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün baş ağrısına neden olan durumları şu şekilde ifade etmektedir:
“Birçok kişi hayatında bu ağrıyı bir veya daha fazla kez deneyimler. Baş ağrısının başladığı yer, sıklığı, süresi ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte tetikleyici birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeple beslenme düzeninin değişmesi, açlık, hipoglisemi atakları, sıvı alımının azalması, kafeinli içecek kullanımının aniden kesilmesi, işlenmiş gıdalar, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı uyku, stres, yüksek ses, parlak ışık ve parfüm gibi fiziksel uyaranlar da büyük etkendir.”
Oruçluyken baş ağrısını tetikleyecek pek çok etken vardır. Ramazanda baş ağrısının nedenleri şöyle:
AZ SU İÇMEK
Ramazanda baş ağrısına neden olan durumların başında az su içmek geliyor. İnsan beyninde su miktarı azaldığında histamin salınımı artar. Hisatmin salınımının artması ise kişide baş ağrısına ve bitkinliğe yol açar. Bu nedenle Ramazanda, iftar ve sahur arası bol su tüketilmelidir.
KAN ŞEKERİ DÜŞMESİ (HİPOGLİSEMİ)
Ramazanda kan şekerinin düşmesi baş ağrısının yaygın sebeplerinden. İftar ve sahur arası bol şekerli gıda tüketimi, kan şekerinin bir anda yükselmesine sebep olur. Ancak sonrasında kan şekeri yine aniden düşer. Kan şekerinin düşmesi ise baş ağrısına sebep olur. İftarla sahur arası glisemik indeksi ve şeker içeriği düşük yiyecekler tüketmek baş ağrısını önlemeye yardımcı olur. Düşük glisemik indeksli gıdalar, yağsız yoğurt, yulaf, elma suyu, üzüm olabilir.
KAFEİN EKSİKLİĞİ
Ramazan öncesi yoğun kafein içeren gıda ya da kahve, kola gibi içecek tüketenlerde bağımlılık oluşur. Ramazanda oruçluyken bunun aniden kesilmesi ise kişide ilk günlerde baş ağrısına yol açar. İftarla sahur arası kahve içerek baş ağrısının önüne geçebilirsiniz.
SİGARA BAĞIMLILIĞI
Ramazan’daki baş ağrılarının bir diğer nedeni sigara bağımlılığı. Özellikle günde bir paket yahut daha fazla sigara içen kişiler oruçluyken nikotin yoksunluğu çeker. Nikotin yoksunluğu kişide baş ağrılarına yol açabilir. Aynı durum çay ver kahve tiryakilerinde de ortaya çıkabiliyor.
Oruçluyken baş ağrısı çekenler ‘İlaçsız baş ağrısı nasıl geçer?’ Sorusunun cevabını arıyor. İşte baş ağrısını geçiren doğal yöntemler:
PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN BAŞ AĞRISI İÇİN KÜR TARİFİ
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun baş ağrısı ile mücadele eden kürü için; her akşam iftardan 2 saat sonra bir bardak havuç suyu tüketin. Bu kürü Ramazan boyunca uygulayabilirsiniz.
ŞAKAKLARINIZA BUZ KOYUN
Beyin damarları genişleyerek beyin dokusuna baskı yapar. Bu da baş ağrısını ortaya çıkarır. Başınız ağrırken alın ve şakaklarınıza buz koyun. Buzun soğuk etkisiyle damarlar daralır ve baş ağrısı hafifler.
AÇIK HAVAYA ÇIKIN
Temiz hava da baş ağrısıyla mücadelede epey etkili. Ramazanda hafif ve orta şiddette baş ağrısı çekiyorsanız açık havada yürüyüş yapmayı denemeli yahut balkonda bir süre temiz hava almayı denemelisiniz. Özellikle yürüyüş sırasında vücutta endorfin depolanır. Endorfin hem ağrının ortaya çıkışını engeller hem de ağrının şiddetini azaltır.
Dr. Duygu Aygün, hafif ve orta şiddette baş ağrısı yasayan kişilerin Ramazan ayını daha rahat geçirmeleri için yapması gerekenleri şöyle sıralamaktadır: