Cilt kremleri 20. Yüzyıldan bu yana hayatımızda. Vücut, cilt ve yüze sürülebilen envai çeşit kremler kozmetikçilerde satılmaya devam ediliyor.
Bu kremler özellikle biz kadınların vazgeçilmezi. Yüzümüz için, bedenimiz için, hatta el ve ayaklarımız için ayrı ayrı kremler kullanıyoruz.
Cilt kremleri sayesinde cildimiz daha yumuşak, pürüzsüz, güzel gözükmektedir. Ayrıca kremler cildin nem tutma kapasitesini artırıp cilt kuruluğuna da iyi geliyor.
Hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan, günlük hayatta sık kullandığımız kremlerin orucu bozup bozmadığı çok merak ediliyor.
Oruç sevabı yüce Yaradan tarafından bildirilmeyen, sevabı ahirete saklanan çok kutsal bir ibadet.
İmsaktan akşam namazına kadar sırf Allahü teala’nın rızası için yeme, içme ve diğer dünyevi zevk ve ihtiyaçlardan uzak duran Müslümanlar bu kıymetli ibadetin zayi olmasını istemiyor, orucu nelerin bozup nelerin bozmadığını öğrenmek istiyorlar.
Oruçla ilgili en çok merak edilen şeylerden biri de krem sürmenin orucu bozup bozmadığıdır.
İslamiyet’e göre cilde krem sürmek orucu bozmaz. Diyanet İşleri Kurulu’nun bildirdiği fetvaya göre de cilt üzerine sürülen merhem orucu bozmamaktadır.
Orucu bozmayanlar arasında şu geçmektedir. “Sağlam deriye ilaç, krem, her çeşit yakı, sigara bandı, tokluk bandı koymak”
Ancak ele, cilde, yüze sürülen krem cildi yıkarken ağızdan içeri girip boğaza gider ve yutulursa oruç bozulur.
Özellikle yüz kremlerinde bu tehlike söz konusu. Yüze krem sürdükten sonra abdest alırken bu krem dudaklara, ağza bulaşabiliyor, kremin ağzın içerisinden boğaza ulaşması halinde ise oruç bozuluyor.
Dudağa sürülen krem, dudak için lipstik, ruj kullanmak orucu bozmaz. Fakat krem ister istemez yalanım yutulursa oruç bozulur. Bu tehlikeye binaen oruçluyken dudak kremi sürmek önerilmez.
Ellerin çatlaması halinde ellerdeki kuruluğu gidermek, yumuşatmak için krem, vazelin vb maddeler sürülebiliyor. Elde çatlak olsa da krem sürmek orucu bozmamaktadır.
Sağlıklı cilt üzerine krem sürmek orucu bozmaz. Ancak açık yara konusunda, kitaplarda şu ifadeler geçmektedir: “Şayet yaraya sürülen merhemi veya ilacı vücudun içine çektiği kesin olarak biliniyorsa, oruç bozulur. Çekmiyorsa bozulmaz”