Tırnak uzaması insanlarda fıtri ve biyolojikdir. Tırnaklar günde ortalama 0,1 mm uzar, bir haftada kesilecek pozisyona gelir.
Tırnakların düzenli olarak kesilmesi sağlık için de elzemdir. Peki regl iken tırnak kesmek dinimize göre caiz mi?
Tırnak kesmenin caiz olup olmamasına geçmeden önce tırnak temizliği hakkında genel bir bilgi paylaşalım. Uzun tırnaklarda mikrop, bakteri, mantar gibi zararlı organizmalar birikiyor, bu da çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Araştırmalar da tırnakların tam bir bakteri yuvası olduğunu gösteriyor.
Journal of the American Podiatric Medical Association’da Mart 2021’deki çalışmada tırnakların altında 32 bakteri türü ve 28 mantar türü keşfedildi. Tırnakların uzun olması, bakteri içerikleri nedeniyle ölümcül sonuçlara bile yol açabiliyor.
Oklahoma Çocuk Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan yeni doğan bebeklerle ilgili yapılan bir araştırmada, araştırmacılar iki hemşirenin uzun tırnaklarının altında bulunan bakterilerin, 1997 ve 1998 yıllarında Oklahoma City’deki bir hastanede 16 hasta bebeğin ölümüne katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.
Peki uzun tırnaklar bu kadar riskliyken regl iken de tırnak kesebilir miyiz, caiz olur mu?
Regl iken tırnak kesilip kesilemeyeceği Google arama motorunda kadınların en çok arattığı hususlardan. İslamiyet huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmemiz için yapılması ve sakınılması gerekenleri bildirmiş, bize edebi saadet yolunu göstermiştir.
Tırnak kesmek fıtrat, yaratılış gereği sünnetlerden. Tırnak keserek hem sağlığımızı korumuş hem de dinimizin emrine uymuş oluyoruz.
Evet, İslamiyet’e göre regl iken de tırnak kesmek caizdir, adetliyken de tırnak kesmenin herhangi bir mahsuru yoktur. Ancak cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.
Diyanet’in fetvasına göre de regl döneminde tırnak kesmenin, koltuk altı ve kasık temizliği yapmanın bir mahsuru yoktur.
Dinimizde kadının regl iken namaz kılması, oruç tutması, Kur’an-ı Kerim okuması, Mushafa el sürmesi, camiye girmesi, cima etmesi, Kâbe’yi tavaf etmesi caiz değildir, tüm bunlar yasaktır.