Regl Olmadan Önce Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

20 Nisan 2021
0 Yorum
regl olmadan once bas agrisi hamilelik belirtisi midir

Regl döneminden önce baş ağrısı yaşadıysan, üzülmeyin yalnız değilsiniz. Adet öncesi gerginlik sendromu, diğer adıyla premenstrüel sendromunun (PMS) en yaygın semptomlarından biri baş ağrısıdır. Regl öncesi baş ağrısının ana nedeni adet öncesi hormon

Regl döneminden önce baş ağrısı yaşadıysan, üzülmeyin yalnız değilsiniz. Adet öncesi gerginlik sendromu, diğer adıyla premenstrüel sendromunun (PMS) en yaygın semptomlarından biri baş ağrısıdır. Regl öncesi baş ağrısının ana nedeni adet öncesi hormonlarda meydana gelen değişimdir.

Adet Olmadan Önce Baş Ağrısı Neden Olur?

Hormonlardaki Değişim

Adet öncesi baş ağrıları genellikle adetiniz başlamadan önce meydana gelen östrojen ve progesteron hormonlarındaki azalmadan kaynaklanır. Bu hormonal değişiklikler adet gören tüm kadınlarda olurken, bazıları bu değişikliklere diğerlerinden daha duyarlıdır ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilir. Doğum kontrol hapı kullanımı bazı kadınlarda semptomları iyileştirmesine rağmen, bazı kişilerde adet öncesi baş ağrısına da neden olabilir.

Serotonin Hormonunda Azalma

Serotonin miktarındaki düşme de adet öncesi baş ağrısında rol oynar. Beyninizde daha az serotonin olduğunda , kan damarları büzülerek baş ağrısına neden olabilir. Regl döneminden önce, östrojen seviyeleri düştükçe beyninizdeki serotonin seviyeleri düşebilir ve bu da adet öncesi baş ağrısı yaşama gibi belirtileri tetikleyebilir. Adet döngünüz sırasında serotonin seviyeleriniz düşerse, baş ağrısı yaşama olasılığınız artar.

Hamilelik

Adet döneminizin başlamasını beklediğiniz zamanlarda baş ağrısı çekmeniz bazen hamileliğin bir belirtisi olabilir. Diğer erken gebelik belirtileri şunlardır;mide bulantısı, hafif kramplar, halsizlik, sık idrara çıkma,artan koku alma duyusu, memede değişiklikler, aşerme şişkinlik ve kabızlık

Migren

Adet öncesi baş ağrılarınızı hiçbir şey geçirmiyorsa veya şiddetli hale geliyorsa, baş ağrısı değil migren atakları yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrı genellikle başınızın yalnızca bir tarafında oluşur, ancak her iki tarafta veya şakaklarınızda ağrı olabilir. Migren hastalığında diğer belirtiler mide bulantısı ve kusmadır.

Adet Öncesi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Adet öncesi baş ağrısının geçmesi için kadın doğum doktoruna gidebilirsiniz. Doktor durumunuzu tespit edip size gelen iyi ilaçları yazacaktır.

  1. Reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bunlar, asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) ve aspirin gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar olabilir
  2. Soğuk kompres yapın. Buzluktan buz küplerini çıkarın. Bunları temiz bir beze sarın ve başınıza tutun.
  3. Akupunktur tedavisi olabilirsiniz. Akupunkturun vücudunuzdaki dengesizlikleri ve fazla enerjiyi gidererek ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir
  4. Fiziksel olarak aktif olun. Haftada üç veya dört kez en az 30 dakika aerobik egzersiz yapmak, endorfin salgılayarak ve serotonin seviyelerini artırarak baş ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.
  5. Stres genellikle regl öncesi baş ağrısını tetikleyebilir. Çok fazla stres yaşıyorsanız, baş ağrısına neden olan gerginliği gidermek için düzenli yürüyüş, nefes egzersizleri yapmak gibi stres giderme yöntemlerini uygulayın.
  6. Magnezyum kullanmak regl öncesi baş ağrısı için en iyi çareler arasındadır, kas gevşetici görevi görür ve aynı zamanda antiinflamatuardır. Tipik magnezyum dozu günlük 300 mg ve kadın sağlığı uygulamalarımda hastaların baş ağrısına en yatkın olduğu zamanlarda günde 600 mg’a kadar magnezyum alınabilir.
  7. Yapılan araştırmalar zencefilin ağrıyı azaltmada ağrı kesiciler kadar etkili olduğu gösterilmiştir. Genel olarak, günde iki kez 1.000 mg’lık bir doz, baş ağrısını geçirmeye yardımcı olabilir. Zencefil içeren vitamin haplarını eczaneden temin edebilirsiniz.
  8. Balık yağı, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve hormonları yeniden dengeye getirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Haftada 2-3 porsiyon yağlı balık yiyin veya günde 1.000-2.000 mg Omega 3 hapı kullanın.
  9. Bromelain ananasın özünden elde edilir ve vücudunuzdaki iltihaplanmaya neden olan molekülleri parçalamanın doğal bir yoludur. Yemekle birlikte alındığında sindirim enzimi görevi görür. Ancak öğünler arasında günde iki kez yaklaşık 200-300 mg almak ağrınızı ve iltihaplanmanızı azaltmaya yardımcı olabilir.
  10. Zerdeçal da ağrı kesici özellikler taşır. Zerdeçal günlük 1.000-2.500 mg’lık bir dozda kapsül şeklinde alınabilir.