Ülkemizde en çok rüzgârlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülen ‘rip akıntısı’na karşı neler yapılması gerektiğini anlattık. İşte, rip akıntısı karşısında yapılması gerekenler…
‘Rip akıntısı’ ya da ‘çeken akıntı’ denizin içindeyken ters dalga sonucu kumun birden ayaklarının altından kaybolması sonucu oluşur ve deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. İnsan canı için tehlike arz eden bu durum, ülkemizde sıklıkla Karadeniz sahillerinde görülüyor.
Bu akıntıdan kurtulmak mümkün, ancak ne kadar iyi yüzme bilinirse bilinsin akıntının tersine yüzerek kıyıya ulaşmak oldukça zor. Peki rip akıntısı dibe çeker mi? Rip akıntısına karşı ne yapılmalı? Detaylar haberimizde.
Akıntı o kadar güçlüdür ki profesyonel yüzücü olsanız dahi akıntıya karşı direnç göstermeniz çok zor. Rip akıntısı akıntıya kapılan kişileri kıyıdan uzaklaştırarak kişide korku ve panik oluşmasına yol açar. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, akıntılar dibe çekmez, yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler. Bu korku ve endişe kişiyi boğulmamak için yoğun çaba harcamasına sebebiyet verir. Sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamazlar ve boğulma vakaları da genellikle bu yüzden yaşanır.
Rip akıntısına kapıldığımızdaysa yapmamız gereken ilk şey sakin kalmak. Akıntının sizi dibe çekmeyeceğini unutmayın, sahilden açığa doğru sürükleyecektir.
Yapacağınız bir diğer hareket ise sahile doğru yüzmemeye çalışmak. Rip akıntısı profesyonel yüzücülerin ve cankurtaranların bile kaşı koyamadığı bir güce sahip. Dolayısıyla yüzmeye çalışmak yorgun düşürmekten başka bir işe yaramayacak. Bu yüzden akıntının sizi bir süre götürmesine izin verin. Akıntı zayıfladığı an kıyıya doğru kıyıya paralel yüzerek akıntıdan kurtulmaya çalışın.
Bu süreçte suyun yüzeyinde kalmaya çalışın, paniklemeyin, kendinizi sıkmayın ve salın. Tek elinizi kaldırarak yardım çağrısına bulunun.
Riv akıntısına maruz kalmamak için alacağınız en büyük önlem dalgalı havalarda denize girmemek olacaktır. Cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajlarda denize girmeyi tercih edin. Tek başınıza denize girmeyin ve denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin. Mutlaka yüzme dersi alın ve eğer yüzme bilmiyorsanız gerekli önlemlerini almadan asla denize girmeyin.
Kimi zaman sinsice kimi zaman ise dalgalarla içine çeken, işin içine panik girince acı sonla biten rip akıntısı görülme riski yüksek denizlerin belirtilerin şunlardır:
Derleyen: mavikadin.com