Sabah uyandığınızda cildinizi nasıl canlandıracağınızı, akşam yatmadan önce nasıl besleyeceğinizi bilirseniz, yaşlanma belirtilerinden ya da sorunlardan o kadar uzak olursunuz. Peki ne yapmalısınız: İşte uzman işi ipuçları…
Sabah ve akşam uygulanan düzenli bir cilt bakım rutini, sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmanın anahtarıdır. Uzmanlar tarafından önerilen bu rutinler, cildinizi temizlemek, nemlendirmek ve korumak için hayati öneme sahiptir. Sabah ve akşam uygulanabilecek etkili cilt bakım rutini ipuçlarına göz atarak, cildinizdeki farkı hissedebilirsiniz.
Günün ilk cilt bakımı rutini, gece boyunca biriken kir ve yağları temizleyerek sabah cildinizi gün için hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca nemlendirme ile cilt bariyerinizi güçlendirmeli ve cildinizi UV ışınlarından ve kirleticilerden korumalısınız. Cilt tipinize göre rutininizi kişiselleştirebileceğiniz yöntemler aşağıda detaylı olarak ele alındı.
Yüzünüzü yıkamak, cildinizde biriken fazla yağı ve kiri temizleyerek gözenekleri tıkayabilecek ve sivilcelere neden olabilecek unsurlardan arındırabilir. Eğer kuru bir cilde sahipseniz, nemlendirici etkili, yağ bazlı bir temizleyici tercih etmeniz gerekebilir. Sabahları cildinizi temizlerken, yüzünüze ılık su tutarak başlayabilir, parmak uçlarınızla nazikçe ovabilirsiniz. Sonrasında cildinizi durulayıp, havluyla nazikçe kurulama işlemini yapabilirsiniz.
Kuru ve Yağlı ciltler için ipucu:
Kuru cilde sahip bireyler için, seramid, gliserin veya hyaluronik asit içeren temizleyiciler nemlendirme konusunda faydalı olabilir.
Yağlı ciltleri kontrol etmek ve sivilce oluşumunu azaltmak isteyenler için benzoil peroksit, glikolik asit, salisilik asit veya çay ağacı yağı içeren temizleyiciler tercih edilebilir. Bu maddelerin kullanımıyla cildinizdeki yağ dengesini sağlayabilir ve cildinizin ihtiyacına uygun bakımı yapabilirsiniz.
Tonerler, cildi nemlendirmek veya yağ ve kirleri temizlemeye yardımcı olmak için içeriklerine bağlı olarak faydalı olabilir. Sabah rutininde tonlama isteğe bağlı bir adımdır.
Tonerler, kuru ya da akneye meyilli cilde sahip bireyler için yararlı olabilir. Uygulama yöntemi ise bir pamuğu tonikle ıslatıp nazikçe yüze uygulamaktır. Eğer yağlı veya akneye eğilimli bir cildiniz varsa özellikle “T bölgesi”ne (alın, burun ve çene) odaklanabilirsiniz. Bazı tonikleri yüzünüze doğrudan püskürterek de kullanabilirsiniz.
Kuru, Yağlı, Sivilceli ve Hassas ciltler için ipucu:
Cildiniz kuru veya hassas ise, nemlendirici toniklerde hyaluronik asit veya gül suyu gibi içerikleri tercih edebilirsiniz.
Yağlı veya sivilceye meyilli ciltler için uygun olan tonikler arasında salisilik asit ya da cadı fındığı gibi yağ emici bileşenler bulunanları arayabilirsiniz.
Sivilce oluşumunu kontrol altına almak istiyorsanız, cildinizi temizledikten veya tonikledikten sonra genel veya bölgesel sivilce tedavisi uygulamayı deneyebilirsiniz. Eğer koyu lekeleri (hiperpigmentasyon) hafifletmeye çalışıyorsanız, cilt aydınlatıcı bir leke tedavisi tercih edebilirsiniz. Leke tedavileri genellikle cildin belirli bölgelerini hedef alır ve gerektiğinde kullanılabilir.
Leke ve Akne tedavisi için ipucu:
Sivilce tedavisinde kullanılan genel bakım ürünleri arasında benzoil peroksit ve salisilik asit bulunur. Bu maddeler lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Ciltteki koyu lekeleri hafifletmeye çalışıyorsanız, hidrokinon veya kojik asit içeren serumları tercih edebilirsiniz. Bu serumlar, cilt tonunu düzenlemeye ve lekelerin görünümünü azaltabilir.
Sabah serumunun cildi canlandırmaya, nemlendirmeye ve korumaya yönelik bir etkisi olabilir. Antioksidan özelliklere sahip bir serum kullanmak, örneğin C vitamini, E vitamini veya niasinamid gibi bileşenler içeren bir serum tercih etmek, gün içinde cilt için en faydalı olabilir. Aktif maddeler çevresel faktörlerden kaynaklanan hasarı azaltmaya yardımcı olurken güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı da koruyucu olabilir. Serum uygularken ürünü nazikçe yüz ve boyun bölgenize hafif dokunuşlarla yaymanız yeterli olur.
Cilde uygun serum uygulama ipucu:
C vitamini, her cilt tipinde faydalıdır. Cildin daha parlak görünmesine ve hiperpigmentasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir. E vitamini ve hyaluronik asit serumları ise kuru cildin nemlenmesine katkıda bulunabilir.
Sivilce ve yağlanmayı azaltmaya yardımcı olan bir antioksidan sabah serumu tercih ediyorsanız, niasinamidi (B3 vitamini formu) denemelisiniz. Niasinamid, cildi aydınlatmaya, gözenekleri sıkılaştırmaya ve kırışıklıkları gidermeye yardımcı olabilir. C vitamini ile niasinamidi karıştırmamanız gerekiyor. C vitamini karışım serumların etkinliğini azaltabilir.
Göz kremleri tercihe bağlıdır. Gözaltı bölgenize nemlendirme ve canlılık katabilir. Kremi uygulamak için yüzük parmağınızı kullanarak nazikçe göz altlarına sürün. Gündüz kullanımı için göz kremleri seçerken, güneşin zararlı etkilerinden koruyan nemlendirici peptitler, antioksidanlar gibi C vitamini ve SPF içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.
Göz kremi kullanmanın ipucu:
Yorgun geçen günün ardından yeni bir günde daha enerjik görünmek istiyorsanız, kafein içeren bir göz kremi kullanabilirsiniz. Kafein içeren göz kremleri, kan dolaşımını artırarak göz altı halkalarını ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Cildinizin nem dengesini sağlamak ve korumak için yüz ve boyun bölgenize nemlendirici uygulayarak masaj yapmak faydalıdır. Nemlendiriciler, cildinizdeki su seviyesini artırarak nemin tutulmasına yardımcı olabilir. Bu adım, cildinizin koruyucu tabakası olan epidermis olarak da bilinen cilt bariyerini onarmak açısından önemli bir rol oynar. Yağlı cilt tipleri bile, yağ üretimini azaltarak cildin dengeye gelmesi için neme ve nemlendirmeye ihtiyaç duyar.
Nemlendirici kullanmanın ipucu:
Kuru bir cildin nemlendirilmesine destek olabilecek yoğun nemlendiriciler arasında seramid, gliserin veya shea yağı içeren ürünler bulunur.
Cildiniz yağlı veya sivilceye meyilli ise, gözenekleri tıkamayan yağsız veya hafif jel formülasyonlu nemlendiricilere yönelebilirsiniz.
Akneye yatkın ve yağlı cilt tipleri için ideal olan nemlendiriciler arasında hyaluronik asit içeren ürünler de yer alır.
Sabah cilt bakımının son adımı olarak her zaman güneş koruyucu kullanılmalıdır. Böylece cildiniz UV ışınlarından korunur. Günlük güneş kremi tercih etmek, cilt kanseri, kırışıklık ve güneş lekeleri riskinizi azaltabilir.
Mineral veya kimyasal içerikli geniş spektrumlu ve SPF 30 veya daha yüksek bir güneş koruyucu aramalısınız. Yüzünüze, boynunuza, göğsünüze ve kulaklarınıza yaklaşık nikel büyüklüğünde güneş kremi uygulamayın. Güneş kremini her 2 saatte bir tekrarlamanız gerekiyor.
Akşam cilt bakım rutini, gün boyunca oluşan kalıntıları temizler ve cilde nem sağlar. Uyurken, kuru cilt, sivilce, hiperpigmentasyon veya ince çizgiler gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir. Yatağa temiz bir yüzle gitmek, yeni cilt hücrelerinin onarımını destekleyerek cildinizin kendini yenileme sürecine katkıda bulunabilir.
Geceleri yüz temizliği yapmak, cildinizde biriken kiri ve yağı uzaklaştırarak önemli bir adımdır. Sabahları ve akşamları nazik, yağsız veya sivilce karşıtı temizleyicileri tercih edebilirsiniz. Gece temizlik rutini, makyajın yağ bazlı bir temizleyici veya çift temizleme ile çıkarılması gerekebileceği noktasında farklılık gösterebilir.
Cilt tipine bağlı olarak dikkat edilmesi gereken noktalar:
Yağlı ve akneye meyilli bir cildiniz varsa, gözeneklerin tıkanmasını engellemek için yağsız bir makyaj temizleyici veya misel suyu kullanabilirsiniz.
Hassas ve kuru cilt tipleri için ise, makyajı çıkaran ve aynı zamanda cildi nemlendiren yağ bazlı bir temizleyici veya balsamla çift temizleme yöntemi uygun olabilir.
Gece tonerini yüzünüze sıçratarak uygulamanız gerekli değildir. Kuru cildi nemlendirmeye veya kirleri temizlemeye yardımcı olabilir. Sabah tonerinizi gece peeling yapan bir tonerle değiştirebilir ve ölü cilt hücrelerini temizlemek için haftada bir veya iki kez peeling toneri kullanabilirsiniz.
Cilt tipinize göre dikkat edilecek nokta:
Hyaluronik asit veya gül suyu gibi tonerler kuru cilde nemlendirme sağlarken, salisilik asit veya cadı fındığı yağ emici tonerler gece yağ kontrolünde yardımcı olabilir.
Karma, normal ve yağlı cilt tipleri ise glikolik asit veya salisilik asit gibi alfa-hidroksi asit (AHA) içeren peeling tonerlerinden faydalanabilir.
Retinoidler ve retinol, sivilce ve ince çizgileri tedavi etmeye yardımcı olan A vitamini türevleridir. Bu bileşenler cildinizi yenilemeye teşvik ederek kolajen üretimini arttırarak genel cilt yapısını iyileştirir. Gözenekleri tıkamayı da önler. Retinol ve diğer retinoid tedavileri cildinizi güneşe karşı hassas hale getirdiği için gece kullanmanız daha faydalı olur. Eğer retinol kullanmaya yeni başlıyorsanız, tahriş oluşturabilir. Tahriş oluşumunu önlemek için iki gecede bir bezelye büyüklüğünde uygulamanız önerilir.
Cilt tipine bağlı dikkat edilecek nokta:
Hassas bir cilde sahipseniz veya hafif sivilceleri, kırışıklıkları veya hiperpigmentasyonu tedavi etmek istiyorsanız, reçetesiz (OTC) retinol, retinil palmitat ve retinaldehit içeren ürünlere bakabilirsiniz.
Daha şiddetli sivilce ve yaşlanma karşıtı etkiler için Differin (adapalen), Retin-A (tretinoin), Aklief (trifaroten) ve Tazorac (tazaroten) gibi retinoid tedavileri için doktorunuzdan reçete almanız gerekebilir. FDA onaylı sivilce tedavisi olan Differin’i OTC olarak da bulabilirsiniz.
Gece rutininizde, cildinizi nemlendirmek için standart bir nemlendirici kullanabilir veya daha koyu bir gece kremi tercih edebilirsiniz. Gece kremleri genellikle daha yoğun bir formülasyona sahip olup cilt onarımını desteklemeye yardımcı olurlar.
Cilt tipinize göre uygun ürün seçimi önemlidir. Örneğin, yağlı veya karma cilde sahipseniz komedojenik olmayan gece kremlerini tercih etmek sivilcelerin önlenmesine yardımcı olabilir. Geceleri cildinizi nemlendirmek, gün içinde kaybedilen nemin geri kazanılmasına destek olur ve hücre yenilenmesini teşvik edebilecek AHA’lar ve retinol gibi bileşenleri içeren gece kremleri ince çizgileri azaltmaya yardımcı olabilir.
Özellikle hyaluronik asit ve gliserin gibi içerikler cilde ekstra nem katarken, bazı yeni gece nemlendiricileri cilt bariyer fonksiyonunu geliştirerek dermatolojik sonuçları iyileştirebilir.
Gece cilt bakım rutininin isteğe bağlı bir adımı olan yüz yağları, cilde ekstra nem ve nemlendirme sağlayabilen önemli bir rol oynar. Vaughn AR, Clark AK, Sivamani RK, Shi VY tarafından yapılan bir çalışmada belirtildiği gibi, doğal yağlar cilt bariyerini onarmak için etkili bileşenler olarak kabul edilmektedir. Cildinize nemlendirici uyguladıktan sonra, yüz yağından birkaç damla alarak nazikçe yüz ve boyun bölgenize masaj yapabilirsiniz.
Cilt tipine göre dikkate alınması gereken nokta:
Kuru cilde sahip bireyler için argan veya hindistancevizi yağı gibi yağ asitleri içeren yüz yağları ideal. Cildin daha fazla nem ihtiyacını karşılayan yağlar arasında yer alır.
Hassas ciltleri rahatlatmaya yardımcı olabilecek papatya ve kuşburnu yağları da tercih edilebilir.
Yağlı cilde sahip kişiler de yüz yağlarını kullanabilir. Jojoba veya üzüm çekirdeği gibi daha hafif yağları tercih edebilir. Bu şekilde gözenekleri tıkamadan yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olabilir.