Saç Boyası Saç Döker mi Saç Boyasının Yan Etkileri Ve Zararları

sac boyasi sac doker mi sac boyasinin yan etkileri ve zararlari

Kadınlar saç rengini değiştirdiğinde kendilerini mutu hisseder.

Kadınlar saç rengini değiştirdiğinde kendilerini mutu hisseder. Kadınların çoğu beyazlarını kapatmak için saçlarını boyatırken kimi de yeni bir görünüme bürünmek için saç renklerini değiştirirler. Ancak saç boyatma işleminde bazen hatalı teknikler veya yanlış ürünler tercih edilir. Bu da haliyle sağlığı olumsuz yönde etkileyecektir. Makalemizin devamında saç boyası hakkında önemli bilgiler edinecek, bundan sonra ki saç rengi seçiminizde bu bilgiler sayesinde bilinçli karar vermenize yardımcı olacaktır.

Saç Boyası Saç Döker Mi?

Saç rengimizde değişiklik yapmak, saç boyamak saç dökülmesine neden olabilir. Ancak her saçını boyayan kadın saç dökülmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaz. Saç boyamanın saç dökülmesine yol açabileceği birkaç neden vardır. Bunlar;

Saç boyasının içindeki bileşenler saç derisinde bir reaksiyona neden olduğunda, saç kökleri zayıflar ve saç dökülmesine yol açabilir.  Aynı zamanda saç boyasının içerisindeki PPD veya Parafenilendiamin saç derisi tarafından emildiğinde ve reaksiyona neden olduğunda da saçlar dökülebilir. Herhangi bir saç boyasının saç derinizde olumuz bir reaksiyon gösterip göstermeyeceğini öğrenmek için hastanede cilt testi yaptırabilirsiniz.

Saç boyasının içeriğinde bulunan pigmentler, peroksit ve amonyak bileşenlerle saçınızdaki pigmentler arasında bir uyuşmazlık olduğunda bazı reaksiyonlara neden olur. Saç derisinde meydana gelen bu reaksiyonlar, saçların dökülmesine neden olabilir. Bunun için kullanılan saç boyasının saç derisinin pH seviyesine uygun niteliklerde bulunması çok önemlidir. Saç ve cilt için ideal pH seviyesi 4,5 – 5,5 aralığındadır.

Saç Boyatmak Zararlı Mı?

Piyasaya sürülen çoğu saç boyasının içerisinde aşırı kimyasallar bulunur. Tabi her saç boyasındaki kimyasal oranı birbirinden farklıdır. Bunun için uzmanların önerisi eşliğinde saç boyası tercih etmek en doğru karar olacaktır. Yapılan araştırmalara göre saç boyalarının saç derisinde kabarcıklara, kepek oluşumuna, yıpranmalara, saç dökülmesi ve saç kırıkları gibi birçok soruna neden olduğu ispatlanmıştır.

Saç Boyasının 9 Zararı Nedir?

Kalıcı saç boyalarının içeriğinde amonyak, peroksit veya bunlara benzer kimyasallar bulunur. Amonyak saç tellerinin kırılmasına neden olduğu gibi, peroksit kimyasalı saçın doğal pigmentini bozar. Bunun sonucunda da vücutta kanser oluşum riski artmaktadır.

Saç boylarının içinde bulunan kimyasallar, saçın doğal pigmentini nötralize edebilir. Yani saçı beyazlaştırabilir. Bu kimyasallar saçın doğal pigmentini bozduğundan saçtaki beyazları arttırmaktadır.

Beyaz saçların kapanması için yahut yeni bir imaj için saç rengini değiştirmek saçların parlaklığını giderir. Sürekli saçları boyatmak saç kırılmasına ve dökülmesine neden olur.

Saç boyası parafenildiamin kimyasalı içerir. Bu kimyasal ciltte kaşıntı, kızarıklık, şişme ve cilt tahrişi gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden egzama veya sedef hastaları saç boyalarından kaçınmalı onun yerine kına tercih etmelidir.

Saç boyaların içerisinde persülfat kimyasalları bulunur. Saç boyama esnasında bu kimyasalların sürekli solunması ise öksürüğe, akciğer iltihabına ve astım krizlerine neden olabilir.

Bazı saç boyaları amonyak içermez ve monoetanoloaminden oluşur. Bu saç boyaları daha az zararlıdır ancak yine aşırı kullanılırsa saçta yıpranmalara neden olabilir.

Saç boyaları saç diplerinde kabarcıklara, yaralara veya kepeklenmeye neden olabilir.

Saç boyası saçın sertleşmesine, kurumasına ve dökülmesine neden olabilir. Aşırı saç boyayan kişilerin saçlarında seyrelmeler, azalmalar ve bölgesel dökülmeler oluşabilir.

Saç boyasının içerisine PPD maddesi bulunur. Bu madde saç diplerinde yara oluşmasına, saç derisinde kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Aynı zamanda göz ve burun çevresinde döküntüler, göz kapaklarında şişlikler meydana gelir. Bu gibi alerjik reaksiyonların önüne geçebilmek için saç boyasının içerisinde PPD maddesi bulunmayan boyalar tercih edilmelidir.