Saç dökülmesi, seyrelmesi, stresten kansızlığa kadar çeşitli nedenlerden ortaya çıkan bir sorundur. Saç çıkaran bitkiler, saç köklerini uyarıp yeni saçların
Saç dökülmesi, seyrelmesi, stresten kansızlığa kadar çeşitli nedenlerden ortaya çıkan bir sorundur. Saç çıkaran bitkiler, saç köklerini uyarıp yeni saçların çıkmasına yardımcı olurlar. İşte yeni saçların çıkmasında önemli rol oynayan, saç dökülmesine iyi gelen bitkiler, maske tarifleri
Soğan
Soğan, yüzyıllardır saç çıkarma amaçlı kullanılmış bir bitkidir. Soğan, saç dökülmesini önlemekte ve yeni saçların çıkmasında, uzamasında en etkili bitkilerdendir. Soğandaki kükürt, baş derisindeki kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur ve yeni saçların çıkması için gerekli olan kollajen üretimini artırır. The Journal of Dermatology (Dermotoloji Dergisi’nde) 2002 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, iki ay boyunca günde saç köklerine soğan suyu süren saçkırandan muzdarip kişilerde, önemli miktarda yeni saçların çıktığı gözlemlenmiştir. Katı meyve sıkacağında 1 adet soğanın suyunu çıkarın. Evde katı meyve sıkacağı yoksa soğanı rondodan, blenderdan, yahut rendeden geçirip püre haline getirin ve süzgeçten geçirip suyunu çıkarın. 2-3 damla lavanta esansiyel yağ ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyip iyice karıştırın. Baş derisine masaj yapın. Saçınıza bone veya streç film geçirin. En az 1 saat bekletin. Saçınızı suyla yıkayın, ardından her zamanki gibi şampuanlayın ve durulayın. İstediğiniz sonuca ulaşana kadar haftada 2 veya 3 defa bu işlemi tekrarlayın.
Isırgan otu
Isırgan otu da saç köklerini uyarıp yeni saçların çıkmasında etkilidir. Isırgan otunu saç çıkarma amaçlı kullanmak için, aktardan organik Isırgan otu yağı satın alıp saç diplerinize sürün. 3-4 saat bekleyip yıkayın. Haftada 3 gün bu uygulamaya devam edin.
Sarımsak
Sarımsak, yeni saçların çıkmasına yardımcı olan ve saçlarda dökülmeyi engelleyen harika bir bitkidir. Saç derisinden toksinleri temizleyip yeni saç tellerinin çıkmasına yardımcı olur. Sarımsak, baş derisinde kan dolaşımını artırmakta da etkilidir. Sarımsakta bulunan allisin, baş derisinde kan dolaşımını hızlandırmakta, böylece saç dökülmesiyle savaşmaktadır. Sarımsak, saç dokusunu ve saç köklerini güçlendirerek yeni saçların çıkmasını sağlar. 1-2 diş sarımsağı blenderdan geçirip posa haline getirip süzün ve sarımsağın suyunu çıkarın. İçine, eczaneden satın alacağınız 1 ampül E vitamini ve 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını katıp iyice karıştırın. Saç derinize ve saçlarınıza sürüp, başınıza bone geçirip yarım saat bekletin. Ardından saçınızı yıkayın, şampuanlayın ve durulayın. Bu maskeye haftada 2 kez devam edebilirsiniz.
Çam terebentin
Çam terebentin yağı, çam ağacından süzülen baldan elde edilen bir yağdır ve yeni saç çıkartan bitkilerdendir. Çam terebentin yağı, saç köklerini besler, saç dökülmesini azaltır, yeni saçların çıkmasına yardımcı olur, saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar ve saça bakım yapar. Çam terebentin yağını saç için kullanmanın en kolay yolu, 1 su bardağı yani 200 ml şampuana 20-25 damla çam terebentin yağı eklenmesidir. Bu şampuanı banyo yaptıkça kullanın. Çam terebentin yağı güçlü bir yağ olduğu için, asla saça ve saç diplerine doğrudan uygulamayın yoksa saç diplerinde yanma ve tahriş gibi saç derisi problemlerine neden olur.
Güzellik uzmanı Suna Dumankaya’dan saç çıkaran bitkilerden oluşan tarif
1 fincan kaliteli zeytinyağı, 1 yemek kaşığı çörekotu yağı, 1 yemek kaşığı defne tohumu yağı, 1 yemek kaşığı maydanoz tohumu. Malzemelerin tamamını bir kasede karıştırın. Saçlarınızın diplerine ardından tamamına sürün. Saç diplerine masaj yaparak iyice yedirin ve streç filmle sarın. 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın. Bu uygulamayı haftada 1 kez uygulayın.
Prof. İbrahim Saraçoğlu’ndan saç çıkaran bitkilerden oluşan saç çıkarma ve gürleştirme kürü
1. Yöntem
Bir avuç karanfili 4-5 su bardağı su ile dolu kavanoza koyup, karışımı 1 gün karanlık ortamda bırakın. Ertesi gün bu karışımdaki siyah suyu bir kaba alın. Artık işiniz bu siyah suyla. Bu suyu haftada 5 kez saç diplerinize sürüp tarayabilir yahut banyo sonrası durulama suyuna uygulayabilirsiniz.
2. Yöntem
Aktardan satın alabileceğiniz 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırgan otu kökü ve 60 gram şimşir ağacı yaprağını 8 su bardağı sirkenin içine koyun. Sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün. Elde ettiğiniz sıvı ile saç derisine masaj yapın.
3. Yöntem
50 gram taze civanperçemini 4 su bardağı suda 10 dakika kadar kaynatıp süzün. Her gün saç diplerine bununla masaj yapın.
Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında bu hususla ilgili olarak buyruluyor ki:
(Alopecie) denilen saç dökülmesinin çeşidli sebebleri vardır. Bulaşıcı hastalıkdan, ba’zı ilâclardan, hâmilelik veyâ thyroid salgısının az olmasından ve rûhî bozuklukdan dolayı saç dökülmesi az değildir. Seborrhé [Seborre] denilen yağlı, kepekli saçların dökülmesi de çokdur. Bunların ayrı ayrı tedâvîleri vardır. Müşterek, umûmî bir tedâvî yokdur. Saç dökülmesine karşı, başı esmer sabun, ya’nî yumuşak potas sabunu ile yıkamalıdır. Süleymâniyye kütübhânesi, (Lâleli) kısmında, [3735] sayılı kitâbda diyor ki, (Saçı dökülen kimse, sabâh-akşam başına menekşe yağı sürse, saçı dökülmez ve yenisi gelir. Menekşe veyâ başka çiçeğin yağını yapmak için, fransızca (Dorvault)da diyor ki, yüz gram saf, ya’nî asidsiz zeytinyağı, yirmibeş gram çiçek ile karışdırılır. El ile yoğrulur. Yâhud havanda ezilir. Şişeye koyup ağzı kapanır. Ara sıra çalkalıyarak üç gün güneşde tutulur. Sonra, sıkarak yağı süzülür. Posa sıkılıp yağ iyice alınır. Posa atılır. Bu yağa tekrâr yirmibeş gram çiçek konup, yine üç gün güneşde tutulur. Böylece üç kerre yapılır. On günde kuvvetli çiçek yağı elde edilmiş olur. Yâhud, yüz gram yağa iki gram menekşe esansından koyup çalkalanır. Bunun gibi yapılan lavanta çiçeği yağı ile, baş ovulmasını, doktor Heraud, fransızca(Tıbbî nebâtlar) kitâbında yazmakdadır.
Sinâmeki yaprağı kaynatıp içmek veyâ tozunu yutmak saçı çoğaltır. Hatmi çiçeğini kaynatıp, hamâmda, o su ile saçı yıkasalar, kıl diplerini kuvvetlendirir ve dökülmesini önler. Havuç yaprağı da böyledir). (Gâyet-ül-itkân)da diyor ki, (Saç dökülmesi, kan bozukluğundan ise, kan aldırmalı ve müshil ilâclar vermelidir. Za’fiyyet var ise, kuvvetli gıdâ yimelidir. Mersin yaprağı yağı, sakız yağı veyâ lâdün ağacı [cistüs] yağı sürmelidir. İvadne, baldırı kara, gül, biberiye, sakız ağacı yaprakları kaynatılıp, bu su ile kıl biten yerleri yıkamalıdır. Kaysum, ya’nî kara pelin [Aurone] ve kamışkökü, labada, asaron, ya’nî çoban düdüğü, arı ve kirpi külü, fare tersi ve ayı yağı da kaynatıp sürmek veyâ yıkamak, saç dökülmesini önlemekdedir).
Parlak, Sağlıklı Ve Güzel Saçlar İçin Evde Saç Bakımı Maskesi Tarifleri Tıklayınız
Doğum Kontrol Hapı Saç Çıkarır mı, Uzatır mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız