Saç derisi dökülmesi, kabuklanma ve pullanma ile birlikte görülen, çoğu zaman kaşıntıya neden olan, çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanan bir durumdur.
Saç derisi dökülmesi, kabuklanma ve pullanma ile birlikte görülen, çoğu zaman kaşıntıya neden olan, çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanan bir durumdur. İşte saç derisinin dökülmesinin ve pullanmasının nedenleri ve tedavisi:
Saç derisi mantarı (Ringworm)
Ringworm cildinizde, baş derisinde ve vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen bir mantar enfeksiyonu türüdür. Ringwormun belirtileri arasında kaşıntı ve cildin pul pul dökülmesi yer alır. Rinworm başta meydana geldiyse saç derisinde dökülmeler meydana gelir. Bu hastalık antifungal ilaçlar ve ilaçlı şampuanlar kullanarak tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde cilt aşırı derece iltihaplanıp, kalıcı olabilecek saç dökülmeleri yaşanır.
Sedef hastalığı
Bağışıklık sistemindeki beyaz kan hücrelerinin normal ve sağlıklı cilt hücrelerini düşman olarak görüp saldırdığı, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı kafa derisinde meydana geldiğinde saç derisinde dökülmeler, kabuklanmalar, pullanma ve kepeklenmeler ortaya çıkar.
Seboreik dermatit (Yağlı egzama)
Seboreik Dermatit ciltte kırmızı, pullu, yağlı görünümlü lezyonlara yol açan bir cilt hastalığıdır. Seboreik egzama baş derisinde meydana geldiğinde saç derisi dökülmesi, pullanması, kabuklanması, baş derisinde tahriş ve kızarıklık gibi belirtiler verir. Saçlı deride kepeklenme, seboreik dermatitin en erken ve en basit belirtisidir. Seboreik egzamanın neden olduğu iltihap zamanla yüzünüze, boynunuza ve kulaklarınıza da yayılabilir. Şiddetli vakalarda, hastalık vücudunuzun geri kalanını da etkilemeye başlayabilir. Sebebinin ne olduğu henüz tespit edilememiştir. Egzama için kullanılan ilaçlı şampuanlar ve baş derisine sürülen merhemler bu hastalığın tedavisi için kullanılan yöntemlerdendir.
Alerji
Saç derisi dökülmesinin, kabuklanmasının ve pullanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de kullanılan şampuana, saç boyasına yahut saç bakım ürününe karşı gelişen alerjik reaksiyondur. Bu durumda yapmanız gereken, saç derinizde alerjiye yol açan ürünü bir daha kullanmamak olacaktır.
Zona hastalığı
Zona hastalığı, suçiçeğine de neden olan aynı virüsten kaynaklanır. Suçiçeği hastalığına yakalandıktan sonra, virüs vücudunuzda uykuda kalır. Uyanıp aktif hale gelirse zona hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık çoğunlukla cildi etkiler ve başta meydana geldiyse saç derisinde dökülmeler, kabuklanmalar şeklinde belirti verir. Ayrıca baş ağrısı veya yüzde zayıflamaya da neden olabilir. Belirtiler aylarca sürebilir. Tedavisi antiviral ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve topikal merhemler ile gerçekleşir.
Eozinofilik folikülit
Eozinofilik folikülit, genelde AIDS hastalığında görülen cildi ve saç derisini etkileyen bir cilt hastalığıdır. Ciltte acı veren kaşıntıya, iltihaplanmaya ve yaralara neden olur. Yaralar iyileştiğinde, cilt daha koyu hale gelir. Eozinofilik folikülit de saç derisi dökülmesinin, kabuklanmasının nedenlerindendir. Bu hastalığın tedavisi için doktor, ilaçlı şampuan ve enfeksiyon kontrolüne yardımcı olan, oral ilaçlar ve kremler reçete eder.
Sual: Saç derim pul pul dökülüyor. Ayrıca çok kaşınıyor. Gün içinde saçlarımı ister istemez kaşıyıp, pul pul dökülenleri, saç derimden ayıklıyorum. Gün sonunda haliyle saç derimde sızlama, yağlanma oluşuyor. Ne yapayım?
CEVAP
Cildiye Uzmanı Dr. Prof. Dr. Burhan Engin’in cevabı: (İlk yapmanız gereken bir cildiye uzmanına görünmek olmalıdır. Bu durum seboreik dermatit hastalığından veya düşük olasılıkla sedef hastalığından kaynaklanabilir.)
Saç derisi dökülmesi, kabuklanması nasıl geçer?
Not: Doktorunuza danışmadan hiçbir yöntemi denemeyin.
Saç Derisinde Kabuklanma, Pullanma,Saç Derisi Dökülmesi İçin Evde Çözümler
Jojoba Yağı
Jojoba yağı da saç derisi pullanması, kabuklanması problemini çözüp, rahatlama sağlar. Saç derinizde bulunması gereken yağların dengesini sağlayarak, saçlarınızı nemlendirir. Ayrıca içeriğinde mantar önleyici özellikler barındırır.
Hint Leylağı
Diğer bir adı neem yaprağı olan, hint leylağı da saç derisi problemlerini tedavi etmede işe yarar. Bakteri ve mantar önleyici özellikleri vardır ve bu sayede enfeksiyonu önler ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca aşırı kaşıntıyı azaltmada başarılıdır.
Boraks
Kulağa garip gelse de boraks da saç derisindeki sorunların tedavisinde oldukça başarılıdır. Özellikle mantar sonucu oluşmuş pullanmayı gidermede çok başarılıdır.
Not: Boraks yerine borik asit kullanmayınız. Borik asit kullanılması saçlarınıza daha fazla zarar verebilir.
Saç Derisi Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Bitkisel Tarifler Tıklayınız