Aynaya baktığınızda her gün aynı görüntüyü görmekten sıkıldıysanız, bir anda alabileceğiniz fevri bir karar sonucunda saçlarınızı boyatmak isteyebilirsiniz. Ufak dokunuşlar yaparak kendinizi hem daha güzel hem de daha farklı görmek istiyorsanız saçlarınızda uygulatabileceğiniz boya işleminde göreceğiniz ilk sonuç hoşunuza gitmeyebilir.
İşte tam da bu nokta da önemli bir uygulama olan saç cilaları; ortaya çıkan istenmeyen görüntüyü nötralize etmek için kullanılır. Peki saç cilaları saça zarar verip verir mi? Saç cilası akar mı, evde saça kendi kendimize cila atabilir miyiz? Saça cila atma işlemi ile ilgili tüm merak edilenler…
Saçları devamlı olarak boyatma mecburiyetini azaltmaya yarayan cila işlemi, saçın tamamına uygulanmadan sadece boya işleminde hafif renklendirmeye yarayan bir tekniktir.
Özellikle de daha öncesinde saçını boyatan kadınlarda üzerinden zaman geçtiği için saç renginde meydana gelen solmayı engellemek, canlılığı korumak ve sağlıklı görünüm için oldukça etkili olan bu işlem sayesinde istenilen görüntü elde edilebilir.
Tüm saç renklerine uygun bir şekilde atılabilen cila çeşitlerinde kuaförünüze danışarak saçınıza gidebilecek en yakın tondaki bir cilayı saçınız üzerinde uygulayabilirsiniz. İşte saçınıza atabileceğiniz cila renkleri…
-Röfleden sonra yapılan cila işlemi
-Ombreli saça cila
-Gri saç cilası
-Röfleli saça cila
-Küllü cila
-Saçı koyulaştırmak için cila
-Saçtaki turunculuğun gitmesi için cila gibi farklı ihtiyaçlar doğrultusunda uygulanan saç cilası renkleri vardır.
Saçlarında doğal bir ışıltı ya da parlak görünüm elde etmek için uygulanan saç cilası tıpkı normal boyalar gibi 3 ila 6 hafta içinde zaman içerisinde kendiliğinden akmaktadır.
Ancak saç üzerinde tercih edilen saç boyası kalıcı ve kaliteli bir ürün ile kullanılırsa saç cilası uygulandığında cilanın saçtan akma süresi de uzuyor. Dolayısıyla ister saçınıza evde cila atın ister kuaförde attırın, uygulanacak olan malzemenin kaliteli olmasına va saça zarar vermeyecek yapıda olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Daha önceden boyatılmış saç rengine bağlı olarak turunculaşma veya kızıllık meydana geldiyse,
Saçları boyattıktan sonra saçta yeşile dönen çiğ tonlar ortaya çıkmışsa (özellikle sarı renkli saçta görülür),
Üst üste iki farklı saç renk tonu denendiyse,
Röfle, ombre, balyaj işlemlerinde ortaya çıkan renk bozukluklarında,
Saç rengi boyaya rağmen eşit değilse,
Saçın rengi matlaşmış ve solmuşsa saça cila atmanın zamanı gelmiş demektir.
Saç boyasının ömrünü daha da dayanıklı kılıp uzun süreli kullanmak adına oldukça etkili bir boyama tekniği olan cilayı evinizde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Risk almak istemeyen kimselerin hiç uğraşmayıp kuaförde yaptırdığı cila işlemi konusunda kendinize güveniniz tamsa bunu sizde yapabilirsiniz.
Oldukça basit bir aşaması olan cila tarifinde öncelikle saç rengine uygun boya alınır. Cila için tercih edilen rengin tonu saç rengine yakın olmalıdır. Saç uzunluğu ne uzun ne de kısa olup orta boy içinse tüp boyanın yarısı sıkılır ve peşine bir çay bardağı kadar ılık su boyaya ilave edilir.
İsteğe göre 1 yemek kaşığı saç kremi veya saç bakım yağlarından ilave edin. Son aşamada ise bir tatlı kaşığı %3’lük oksidan ekleyip karıştırarak ortaya çıkan karışımı saça sürün.
Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra cilayı yıkayın. Saç cilasının bekleme süresi saçın cinsine ve boyuna göre değişkenlik göstermektedir.