Hem erkeklerin hem de kadınların korkulu rüyası olan kepekten kurtulmak artık oldukça kolay. Beyaz ve gri renkte olan ve saçın deri ve üst kısmında görülen kepek bir cilt sorunudur. Yapılan araştırmaya göre 10 kişiden 5’inde kepek problemi görülür. Ciddi bir sorun olarak görülmeyen kepek, fiziksel görüntü olarak kişiyi rahatsız eder. Kepekle birlikte saçınız kaşınıyorsa kaşıyarak daha da beter hale getirmeyin. Tedavi yöntemi olarak yaşam düzenini değiştirebilir, size iyi gelen ilaçları kullanabilir ya da şampuanınızı değiştirebilirsiniz. Peki, kepek neden oluşur? Kepek ile ilgili tüm sorularınıza haberimizde cevap verdik.
Saç derisinde pul pul dökülen kepek, Seboreik Dermatit (SD) ile ilişkilidir, ancak yalnızca kafa derisinde görülür. Genellikle tipik olarak saçınızda ve omuzlarınızda birikir ve genellikle sonbahar ve kış aylarında daha fazla görülür. Saç deriniz ilerleyen kepek problemlerinde kaşıntıya dönebilir. Tüm aşamaları uyguladıktan sonra da devam eden kepek problemlerinde doktora başvurmanız gerekir.
Bazı durumlar kepek oluşumunu tetikler. Bunların başında ise;
Yaş: Bazı insanlar kepek problemini ömür boyu yaşarken bazı insanların hayatları boyunca kepekle mücadele etmez. Ancak kepek çoğunlukla genç yaşta ortaya çıkar.
Cinsiyete bağlı: Kepek sanılanın aksine erkeklerde daha çok görülür. Hormonlar nedeniyle erkeklerde kepek problemi ortaya çıkar.
Yağlı saç derisi: Kuru saçlarda sıkça rastlanmayan kepek, yağlı saçlarda görülür. Saç derisindeki aşırı yağ kafa derinizi besler ve kepek üretimini artırır.
Yetersiz beslenme: Yetersiz beslenme kepek sorununa neden olur. Doğru beslenme rutini oluşturamayan kişilerde kepek sorunu gözükür. Özellikle çinko ve B vitamini almayan kişiler beslenme rutinini düzeltmelidir.
Hastalıklar: Kesin bir kanı yer almasa da bazı seboreik dermatit hastalıkların kepek problemlerine neden olacağı uzmanlar tarafından araştırılıyor.
DOĞRU ŞAMPUAN SEÇİN
İlk olarak kullandığınız şampuanın içeriğini okumalısınız. Size uygun olmayan şampuanlarda saçınızda kepeğe neden olur. Kepekten kurtulmanın en iyi yolu kepek şampuanı ve saç derisi bakımları kullanmaktır. Kepek şampuanlarda genellikle ilaç miktarları yüksektir. Şampuanlarda genel olarak saçınıza iyi gelecek tipik bileşenler olmasına dikkat edin. Bu bileşenlerin arasında; selenyum, çinko olmasına özen gösterin.
ÇAY AĞACI YAĞI:
Çay ağacının faydaları saymakla bitmez. Kullanabileceğiniz çay ağacı yağı kısa sürede saç kepeğine iyi gelebilir.
Kepeğin miktarını azaltmak ya da kepek tedavisini desteklemek için kişinin uygulayabileceği birkaç bitkisel ürün ve yaşam kalitesi değişiklikleri mevcuttur. Ayrıca kepek belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu çay ağacı etkili bir ilaç olabilir.
AHA-BHA TONİK KULLANIMI
Tıpkı cildimizde olduğu gibi saç derimizin de zaman zaman etkili soyucu özelliklere sahip ürünleri kullanmaya ihtiyacı vardır. Bunun için az oranda bulunan AHA ve BHA tonikle saç derinize masaj yapın ve 10 dakika bekletin. Daha sonra ise bol su ile yıkayın.
PROBİYOTİK ALIMINI ARTIRIN
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak kullanılan probiyotik, saç diplerinde oluşan ve kaşınan kepeklere karşı etkilidir. Üzerinde hala çalışmaları devam eden probiyotiklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kepek oluşumunu azalttığı tahmin edilmektedir
OMEGA-3 ALIMINA DİKKAT EDİN
Omega-3 yağ asitleri, hem cilt sağlığına iyi gelir hem de yağ dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Cildin yağ üretimine ve nemlendirmeye yardımcı olurken, yara iyileşmesini destekler.
Bebeklerde görülen kepek oldukça normaldir. Bebeklerdeki kepek yağlı ve sarı parçalar gibi gözükür. Bu durumun adına konak denir. Zararsız olan bu kepek için ilaç kullanılması önerilmez. Bebeklerde kepek problemi için bebek masaj yağı ya da karbonat-zeytinyağı karışımı gibi doğal bir reçete ile konaklı bölgeye masaj yapıp birkaç saat bekledikten sonra iyice durulamak iyi gelecektir.