Safra kusmak neden olur? Hangi belirtileri verir ve nasıl tedavi edilir?

11 Kasım 2021
0 Yorum
UN 2025 01 12T234153.918

Safra, karaciğerde üretilen bir sıvıdır. Safra tuzları, bilirubin, kolesterol, elektrolitler ve sudan oluşan sarı ya da yeşilimsi renkte olan safrayı kusmanın birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler bazen ciddi olduğundan hastanede acil müdahale gerektirebilir.

Gıda zehirlenmesi, bağırsaklarda tıkanıklık, alkol kullanımı ve aşağıda bildireceğimiz nedenler safra kusmaya neden olabilir.

SAFRA KUSMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Safra kusmasına eşlik eden belirtiler şunlardır;

Üst karın bölgesinde şiddetli ağrı
Ağızda ekşi tat
Mide ekşimesi
Boğazda öksürük veya ses kısıklığı
Kabızlık ya da ishal
Karın ağrısı
Karında şiddetli kramplar
Boğaz ağrısı
Dehidratasyona bağlı bilinç bulanıklığı
Bağırsak seslerinde artış
Mide bulantısı
Baş ağrısı
Bilinç kaybı
Vücut ısısında artış
Kilo kaybı
Nefes darlığı
Yemek borusunda tahriş ve buna bağlı ağrı

UN 2025 01 12T234210.247


SAFRA KUSMAK NEDEN OLUR?

Kustuğunuzda beyaz değil de sarı veya yeşilimsi bir madde görüyorsanız bu sıvı safradır. Karaciğerin ürettiği bu sıvı safra kesesinde depolanmaktadır. Safra kusmaya yol açan nedenler şunlardır;

Safra Reflüsü

Karaciğerin ürettiği safranın mide veya yemek boruusuna geri çıkmasına safra reflüsü adı verilmektedir. Safra reflüsünün en yaygın sebepleri arasında gastrik baypas ve safra kesesinin alınması gibi ameliyatlar veya peptik ülserdir. Midenin görevini yerine getirmesini önleyen safta reflüsü kişide safra kusmanın yanısıra karın ağrısı ve kilo kaybı gibi problemlere sebep olmaktadır. Safra reflüsü bazen yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilse de ilaç kullanımı da gerekebilir. Bu durumda uygulanacak en doğru tedavi yöntemine ve kullanılacak ilaçlara bu alanda uzman doktor karar verecektir.

Bağırsak Tıkanıklığı

Safra kusmasının bir diğer sebebi de bağırsak tıkanıklığı olabilir. Besinler vücuda girdikten sonra ağızdan sonra sindirim sistemine doğru gider ve sindirim sonrasında vücuttan atılmak için bağırsaklara doğru hareket eder. Fakat eğer bağırsaklarda tıkanıklık söz konusu ise vücuttan bağırsaklar ile atılması gereken atıklar yukarı geri gider. İşte bu durumda kişi yeşil renkteki safrayı kusar.

Midenin Boş Olması

Mide boş olduğunda da safra kusması olabilir. Çünkü vücuttaki zararlı toksinler safra sıvısı kusmasıyla atılmaya çalışılır. Mide boş olduğunda yani uzun süre açsanız ve durmak bilmeyen bir safra kusması yaşıyorsanız zaman geçmeden bir doktora başvurmalısınız.

Gıda Alerjisi

Safra kusması bir besine olan alerjinizden de kaynaklı olabilir. Eğer vücudunuza dokunan ve alerjiniz olan bir besin tüketirseniz safra içerikli yoğun kusma yaşayabilirsiniz.

UN 2025 01 12T234226.952


Aşırı Alkol Alma

Aşırı alkol tüketimi de safra kusmanın sebepleri arasındadır. Özellikle de kısa bir zamanda çok alkol tüketmeniz safra kusmasına neden olabilir. Bu durumun sebebi vücudun alkol ile vücuda alınan toksinlerden kusarak kurtulmaya çalışmasıdır.

Solunum Yolu İltihaplanmaları

Solunum yolu iltihabı gibi solunumla ilgili bir sorunun sindirim sistemini etkilemeyeceği düşülse de safta kusmanın bir sebebi de solunum yolu iltihaplanmaları olabilir. Çünkü solunum yolunda meydana gelen iltihaplanmalar durumunda mukusa bakteri ve virüs bulaşır ve mukus ile bu maddeler sindirim yoluna kadar gelir. İşte bu yüzden de mide bulantısı olur ve safra kusulması görülür.

İlaçların Yan Etkileri

Kullanılan antihistaminikler, ağrı kesiciler , sakinleştiriciler, antidepresanlar ve birtakım astım ilaçları yan etki olarak saf kusmaya sebep olabilir.

SAFRA KUSMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Safra kusmasının tedavisi için ilk olarak Dahiliye doktoruna gitmeli ve bu durumun altındaki sebep araştırılmalıdır. Sonrasında uzman doktor sebebine bağlı olarak kişiye uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Safra kusmanın sebebi bağırsak tıkanması ise tedavi bağırsaklardaki tıkanmanın giderilmesi olacaktır. Bu da başvurulacak birtakım cerrahi yöntemler ile mümkündür. Bağırsaklardaki tıkanma ortadan kalktığında safra kusmasının da önüne geçilmiş olur. Eğer safra kusmanın nedeni gıda zehirlenmesi ya da  çok alkol alımı ise hastaya damardan sıvı ve elektrolit verilmesi ile tedavi uygulanabilir.

Safra kusmalarının sebebi safra reflüsü ise doktorun reçete edeceği ilaçlar şunlar olabilir: Ursodeoksikolik asit: Bu ilaç vücuttaki safranın bileşimini değiştirerek safranın normal yolla vücuttan atılmasını sağlar. Bu durumda ishal gibi yan etkiler görülebilir. Safra asidi sekestranları. Bu ilaç; safranın dolaşımını değiştirir. Yan etkileri arasında olası şişkinlik vardır.