Sağlık Bakanlığı’nın alarm verdiği Batı Nil virüsü İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirler olmak üzere bu yıl Türkiye’de 6 kişide görüldü. 2010 yılından beri ülkemizde rastlanılan bu virüs sivri sineklerin sokmasıyla insana bulaşıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul ve Bursa’da alarm verdiği Batı Nil virüsü hakkında Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Culex” türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına karşı uyarıda bulundu.
Enfeksiyona bağlı vakaların Bursa ve İstanbul’dan geldiğine dikkat çeken Yavuz virüsün beyne yerleşme riski yüzünden ölümcül olabileceğini hatırlattı.
Türkiye’de bu yıl 6 kişide tespit edilen Batı Nil virüsü için Sağlık Bakanlığı alarm verdi. Sivrisinek sokmasıyla bulaşan viral hastalıkinsanda nörolojik hastalıklara yol açabiliyor.
Uzmanlar Batı Nil virüsünün özellikle sıcak yaz aylarında görüldüğünün altını çiziyor. Sıcak hava dalgaları ve sel gibi aşırı hava olaylarının artması sonucu sivrisinekler için daha elverişli koşullar ortaya çıkıyor.
Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da yaygın şekilde görülen Batı nil virüsü 2010’dan beri ülkemizde görülüyor.
Kişiden kişiye doğrudan bulaşmayan Batı Nil virüsü hakkında Sağlık Bakanlığı X hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Batı Nil Virüsü’nün sivrisinekler tarafından yayılan bir hastalık olduğuna dikkat çekerken hastalığın mevsimsel olduğunu vurguladı. Diğer yandan bu virüsün insanlarda ölümcül nörolojik hastalıklara yol açabildiği açıklandı.
Batı Nil virüsünden kaynaklı hastalıkta insanlar için doğru bir yoldan tedavisi yok. Enfekte olan kişiler hastaneye hastaneye kaldırıldığında solunum desteği ve diğer hastalıkların gelişiminin engellenmesi için destekleniyor.
Bu hastalıkta aşı bulunmuyor. Enfeksiyonu en aza indirmenin yolu eğitim ve farkındalıktan geçiyor. Sivrisineklerden korunmak ve ona göre giyinmek de hastalıktan uzak durmanın yollarından bir olarak biliniyor. Hastalığın hayvandan insana geçişini önlemek için eldiven giyilmesi alınacak tedbirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.