Şahtere Otunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

4 Ekim 2019
0 Yorum
sahtere otunun faydalari ve zararlari nelerdir

Şahtere otu karaciğer otu olarak bilinir, çünkü bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri karaciğeri toksinlerden arındırıp tertemiz hale getirmesidir.  Şahtere otunun bundan başka şu faydaları da vardır;

Şahtere otu karaciğer otu olarak bilinir, çünkü bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri karaciğeri toksinlerden arındırıp tertemiz hale getirmesidir.  Şahtere otunun bundan başka şu faydaları da vardır;

Şahtere Otu Çayı Nasıl Yapılır? Dr. Ömer Çoşkun Bildiriyor

Şahtere otunu çay gibi demleyerek olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bunun için bir fincan sıcak suyu kaynatıp, içerisine ½ tatlı kaşığı kadar şahtere otu ekleyin. Birkaç dakika kadar bekledikten sonra süzün ve soğuk olarak tüketin. Hazırladığınız şahtere otu çayı, vücudunuzda biriken toksik maddeleri ter yoluyla atmanıza yardımcı olacaktır.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun şahtere bitkisi hakkında verdiği herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Dr. Ender Saraç’tan Şahtereli Detoks Çayı

Malzemeler

  1. 1 tutam kiraz sapı
  2. 1 tutam mısır püskülü
  3. 1 tutam şahtere otu (veya 1 çay kaşığı)
  4. Limon dilimleri
  5. Nane yaprakları
  6. 1 şişe doğal maden suyu

YAPILIŞI: Öncelikle 400 ml suyu (2 su bardağı) kaynatın. Üzerine yeşil çayı, kiraz saplarını ve mısır püsküllerini ilave edin. 5 dakika kadar demledikten sonra süzün. Şahtere otunu da üzerine atıp 30 ila 40 saniye kadar bekletin. 400 ml daha su, maden suyu, taze nane ve limon dilimlerini de ilave ederek güzelce karıştırın. Dilerseniz buz küpleri atarak içebilirsiniz.

Şahtere Otunun Faydaları Nelerdir?

Şahtere otu, özellikle karaciğerde görülen problemlerin iyileştirilmesi için kullanılan bir bitkidir. Karaciğer ise insan vücudunda gezinen zehirli maddeleri toplayarak dışarı atılmasını sağlayan organdır. Aynı zamanda işlevlerini safra ile birlikte yerine getirir. Karaciğerin iyileştirilmesinde hayli etkili sonuçlar veren şahtere otu, vücuttaki toksik maddelerin terleme yoluyla atılmasına imkan tanır. Bu sayede karaciğer sağlığına kavuşur ve fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirebilir.

Dr. Ömer Coşkun, şahtere otu kullanarak sedef hastalığının da tedavi edilebileceğini belirtti. Bunun için bitkinin çay olarak tüketilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Çayı hazırlamak için bir fincan sıcak suyun içerisine, bir tutam şahtere otu atılır. 5 dakika kadar demledikten sonrasında tüketilebilir.

  1. Şahtere otu, safra yolları ve safra kesesinde meydana gelen krampların hafiflemesinde kullanılır.
  2. Safra yolu iltihabı, safra kesesi kistleri ve taşlarına karşı da oldukça etkilidir.
  3. Hemoroidin iyileştirilmesinde kullanılır.
  4. Şahtere otu çayı, soğuduktan sonra tonik olarak kullanırsa sivilceler yok olacaktır. Tüm vücuda ve yüze uygulanabilecek bir yöntemdir.
  5. Yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar.
  6. Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir ve safrada salgılanan sıvıların artmasını sağlar.
  7. Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Özellikle kaşıntılı deri hastalıklarında oldukça etkilidir.
  8. Kullanan kişinin daha çok terlemesini sağlar ve yatıştırıcı özelliği vardır.
  9. Damar sertliği riskini en aza indirir.
  10. Şahtere otu, halk arasında sarılık otu adıyla da bilinir. Çünkü sarılık hastalığına karşı oldukça etkilidir.
  11. Sindirimi kolaylaştırır ve mide ağrısı gibi problemleri giderir.
  12. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Aynı zamanda böbreklerin ve kanın temizlenmesini sağlar.
  13. Saçlardaki kepek probleminin giderilmesinde etkili sonuçlar verir.
  14. Uyuz, egzama ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
  15. Karaciğer hastalıkları ve karaciğer yağlanması gibi problemlerin giderilmesini sağlar.
  16. Şahtere otunun içerisinde K vitamini, fumaric asit ve tanen bulunur.
  17. Sakinleştirici özelliği vardır.
  18. Karaciğer tıkanıklığı için ayrık otu ve şahtere otu karıştırılarak demlenir. Süzdükten sonra bal eklenir ve soğutarak içilmesi tavsiye edilir.
  19. Gözlerde oluşan çapaklanma sorununa karşı şahtere otu çayı demlenip soğutulur. Ardından bir parça pamuk bu çaya batırılır ve gözlere pansuman yapılır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise çayın iyice süzülmesidir.
  20. Şahtere otu, safra sıvısının dengelenmesi ve düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda konjonktivit (göz kapağının iç kısmında görülen iltihaplanma) tedavisinde, bağırsaklarda görülen spazmların giderilmesinde, kalp hastalıkları tedavisinin desteklenmesinde, kabızlık sorunun giderilmesinde ve vücuttaki sıvı atımının artırılmasında olumlu katkılar sağlar.

Şahtere Otunun Zararları Nelerdir?

Şahtere otunun bilinen bir zararı bulunmaz. Fakat gebelik döneminde bulunan kadınların, bir doktora danışıktan ve onay aldıktan sonrasında kullanmaları önerilmektedir.