Uzman önerilerine göre; On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan Ayında oruç tutacak olan Müslüman kimselerin oruç tutarken zorlanmamaları ve daha rahat bir oruç tutma imkanına sahip olabilmeleri için iftarı ve sahuru dengeli bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Sahur vaktinde gerçekleştirilecek doğru bir beslenme şeklinin, gün içerisinde enerjik ve dinç olmanın anahtarı olarak görülmektedir.
Uzmanlar ise doğru ve sağlıklı bir sahur menüsü için birçok farklı tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor. Peki sahurda tüketilmesi uygun görülen alternatifler nelerdir? Sahurda ayran içmenin oruca etkisi nedir?
Mübarek Ramazan Ayında oruç tutacak olan Müslüman kimselerin gün içerisinde aç ve susuz kalacağından ötürü gerek sahurda gerek de iftarda doğru besinler tüketmesi, sağlığı korumak açısından bir hayli önemlidir.
Ramazan ayında uzun süre oruçlu olunacağı için vücudun birçok ihtiyacı olacaktır ve dolayısıyla da daha dikkatli beslenmek gerekmektedir.
İftarda veya sahurda sağlığı riske atabilecek ya da oruç tutmayı zora sokabilecek yiyecek ve içecekler tüketmek, Ramazan ayında oruç bakımından bizleri bir hayli zorlayabilir. Son zamanlarda ise sahurda tüketilebilecek alternatif içecek olarak ayran tüketimi öne çıkmaya başladı ve faydaları araştırılmaya başlandı. Peki sahurda ayran içmenin faydaları nedir?
Ramazan Ayı boyunca sahurlarda bir bardak kadar ayran tüketmenin hem oruca hem de vücuda olan en önemli etkilerinden birisi de vücudun uzun süreli susuz kalmasının önüne geçmesine karşı sağladığı yarardır. Gün boyu aç ve susuz kalan vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıya karşılık bu eksiği karşılamak için sahur vakti bir bardak kadar ayran tüketebilirsiniz.
Ayranın içerisinde bulunan az orandaki laktik asit özelliği sinir sistemi yenilenir ve böylelikle sinir sistemi üzerindeki bu olumlu etki daha rahat ve kaliteli bir uyku uyku çekmenize olanak sağlamaktadır. Uyku alındığında ise ertesi güne daha dinç ve enerjik kalkarak daha kolay bir oruç tutma imkanı gerçekleşecektir.
Sindirim sisteminin doğru bir şekilde görevini yerine getirmesine katkı sağlayan ayran, mide ve bağırsak fonksiyonlarını kuvvetlendirir. Bu nedenle sahurda bir bardak kadar ayran tüketmek sahurda önerilebilir alternatiflerdendir.
Doğru ve sağlıklı yiyecek alternatifleri ile hem sağlıklı bir beslenme programı gerçekleştirebilir hem de midenize eziyet etmeden daha kolay bir oruç tutma imkanı sağlayabilirsiniz. Sahurda içeceğiniz bir bardak ayran ile vücudunuzun ihtiyaç duyacağı sıvı alınımına yardımcı olabilirsiniz.
-Bağırsak florasına olumlu etkileri olan ayranın tüketimi ile gün içinde sindirim sisteminden kalan zararlı atıkları idrar ve dışkı ile dışarı çıkmasını kolaylaştırır.
-Hasar görmüş hücrelerin gün boyu yenilenmesine yardımcı olur.
-Açlık ve susuzluktan ötürü görülebilecek baş ağrısı riskini minimum seviyeye indirger.
-İftarda yenen yiyeceklerin sebep olduğu mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
-Vücudun enerji deposunu kuvvetlendirerek hastalıklara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur.
-Kemik ve kasların ihtiyacı olan kalsiyumu sağlar.
-Kan dolaşımını dengede tutarak kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer.
Kaç kişilik yapılacaksa iki katı kadar yemek kaşığı yoğurt (2 kişilikse 4 yemek kaşığı kadar yoğurt)
Yine kaç kişilik yapılacaksa o kadar su bardağı su (2 kişilikse 2 su bardağı kadar su)
Kaç kişilik yapılacaksa o kadar yemek kaşığı süt (2 kişilikse 2 yemek kaşığı kadar süt)
İlk olarak yoğurdu el blenderi ile çırpın, sonra suyu ve sütü ilave edip iyice çırpın.
Damak zevkinize göre tuz döküp için.
Afiyet olsun.