Şakak ağrısı ve şakaklarda basınç hissinin 15 nedeni, tedavisi

1 Eylül 2024
0 Yorum
sakak agrisi ve sakaklarda basinc hissinin 15 nedeni tedavisi

Şakak bölgesinde ağrı ve basınç yoğun stres, üzüntü gibi yaşam koşullarının yanı sıra sinüzit, gerilim tipi baş ağrısı, migren, göz tansiyonu vb. sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Tedavide analjezikler, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, migren ilaçları yer alabiliyor.

Şakaklarda yüzün her iki yan tarafında, alın ile kulaklar arasında kalan bölgedir. Şakak bölgesinde pek çok sinir, damar ve kas geçtiğinden zaman zaman bu alanda ağrı ve basınç hissi yaşanabiliyor. Şakaklarda ağrı ve basınç genellikle şu nedenlere bağlı gelişiyor:

ŞAKAKLARDA AĞRI ve TEDAVİ YÖNTEMLERİ

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

Gerilim türü baş ağrısı şakaklarda ağrı ve basınç hissinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alıyor. Gerilim baş ağrılarına boyun ve omuz kaslarında ağrı, gerginlik, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi semptomlar da eşlik edebiliyor. Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkıp yarım saat sürüyor bazen belirtilerin geçmesi bir haftayı bulabiliyor. BMJ’de Ocak 2008’deki “Gerilim Tipi Baş Ağrısı” adlı çalışmaya göre gerilim tipi baş ağrıları genellikle 40-49 yaşlarındaki kişilerde görülüyor, akut atakların tedavisinde analjezikler, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabiliyor.

MİGREN

Migren de şakaklarda ağrı ve baskıya yol açabilecek bir diğer yaygın görülen sağlık problemidir. Migrende genellikle başın bir tarafında orta ila şiddetli zonklayıcı ve nabız gibi atan baş ağrısı yaşanıyor. Bu belirtilere ek olarak mide bulantısı, kusma, ışığa karşı hassasiyet görülebiliyor. National Institute of Neurological Disorders and Stroke’da yer aldığı gibi stres, aşırı efor, depresyon, tütün kullanımı, güçlü kokular veya dumanlar, çok fazla veya çok az uyku, hormonal değişiklikler ve bazı ilaçların migreni tetikleyebiliyor. Migren ataklarının tedavisinde migren ilaçları, ağrı kesiciler, triptanlar veya ergotaminler önerilebiliyor.

SİNÜZİT

Sinüzit burun çevresindeki sinüs boşluklarının iltihaplanmasıdır. Sinüzit de şakak, alın, gözler, yanaklar ve üst dişlerde ağrı ve basınç hissine yol açabiliyor. JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery’de Kasım 2016’daki rapora göre kronik sinüzitin dünya çapında görülme sıklığı %1 ila %12’dir. Sinüzit antibiyotikler ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebiliyor, ileri vakalarda sinüzit ameliyatı gerekebiliyor.

sakak agrisi 4

KULAK SORUNLARI

Kulakta kir birikmesi ve kulak enfeksiyonları gibi kulakla ilgili problemler şakaklarla başın diğer bölümlerini etkileyip ağrı ve basınç yapabiliyor. Kulaktaki enfeksiyona bağlı olarak bu durum ortaya çıktıysa antibiyotikler ile iltihap tedavi edilebiliyor.

BAŞ YARALANMASI

Baş yaralanması veya travmatik beyin yaralanması, başa alınan bir darbeden kaynaklanabiliyor. Başa darbe alınması da şakaklarda basınç hissi ve ağrıya yol açabiliyor. Baş yaralanması ciddi boyutta değilse bol dinlenmek, sağlıklı beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.

GÖZ PROBLEMLERİ

Göz yorgunluğu, göz tansiyonu veya diğer göz problemleri de şakaklarda ağrı ve basınç hissini tetikleyebiliyor. Bu durum çoğu zaman uzun süre bilgisayar ve cep telefonu kullananlarda yaşanabiliyor.

DİŞ VE ÇENE SORUNLARI

Diş ve çene sorunları, diş gıcırdatma, diş ağrısı, çene eklemi problemleri de şakak dahil yüzün genelini etkileyip basınç ve ağrı yapabiliyor.

BEYİN TÜMÖRÜ

Nadiren, şakaklardaki basınç beyin tümöründen kaynaklanabiliyor. Beyin tümörü, beyinde veya yakınındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda meydana geliyor. Kötü huylu (kanserli) veya kansersiz olabiliyor. MayoClinic’e göre beyin tümöründe mide bulantısı, kusma, koordinasyon sorunları, yoğun halsizlik, kişilik ve davranışta değişiklikler hafıza sorunları, konuşmada güçlük gibi semptomlar da eşlik edebiliyor. Beyin tümörü tedavisi, tümörün kanseri olup olmadığına göre değişiklik gösteriyor. Ameliyat, radyasyon terapisi, radyocerrahi, kemoterapi ve akıllı ilaç kullanımı tedavi seçenekleri arasında yer alıyor.

sakak agrisi 5

ŞAKAK AĞRISI VE BASINCIN DİĞER NEDENLERİ

  • Yüksek tansiyon
  • Anksiyete
  • Stres
  • Küme tipi baş ağrısı
  • Yüz nevraljisi
  • Temporal arterit

Temporomandibular eklem bozukluğu (TME), çene eklemi ve çevresinde çene hareketini kontrol eden kaslarda hareket kısıtlılığı ve ağrıya neden olan bir durumdur. Journal of Oral & Facial Pain and Headache’de  2012 Bahar sayısında sayfa 83-90’da geçen çalışmaya göre şakak ağrısı temporomandibular bozukluklara bağlı olarak gelişebiliyor.

  • Temporal lop tümörleri
  • Öğün atlamak
  • Sülfit, nitrat veya monosodyum açısından zengin bazı besinler şakakta ağrıya sebep olabilir. Bu besinler şunlardır: Çikolata, şarap, işlenmiş etler- sosisli sandviçler, çin yemeği, baharat ve çeşniler işlenmiş konserve ürünler tüketmek

ŞAKAKLARDA AĞRI VE BASINÇ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?

Şakak ağrısı ve şakakta basınç hissi için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna gidilmelidir.

sakak agrisi 6

ŞAKAKLARDA AĞRI VE BASINÇ NASIL GEÇER?

Şakak ağrısında ve basınç hissinde bu durumun neden kaynaklandığı tespit edilip tedavi buna göre uygulanır. Tedavide şunlar yer alabiliyor:

İlaçlar: Analjezikler, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, triptanlar veya ergotaminler antienflamatuar ve migren ilaçları gibi ilaçlar hastaya reçete edilebiliyor.

Soğuk Kompres: Şakaklara uygulanacak soğuk kompress ağrıyı dindirecek ve kan damarlarının büzüşmesine sebep olacaktir ki bu da bölgeye kan akışını azaltacaktır. Bu yöntemle stres ve sinüs kaynaklı baş ağrısı geçmektedir. Bir avuç buzu ince bir havluya sarın.  Ardından bunu şakak bölgesine ve alın üzerine koyun.

Diğer bir yöntem ise temiz bir bezi soğuk suya batırın, bunu şakaklar dahil alın üzerine yayın.

Aromaterapi, bitkilerden elde edilen uçucu yağların kullanıldığı bir alternatif tıp yöntemidir. Nane ve okaliptüs gibi aromaterapi yağları ile şakak bölgesine masaj yapabilirsiniz. Pain Research and Treatment’da 2016 Aralık ayındaki “Aromaterapinin Ağrıyı Azaltmadaki Etkinliği: Sistematik Bir İnceleme ve Meta-Analiz” adlı çalışmada aromaterapinin ağrıyı azaltmada etkili olduğu yer aldı.

Nane Kullanı: Nane şakak ağrısı üzerinde yatıştırıcı özelliklere sahiptir. 1 tatlı kaşığı kurtulmuş naneyi 1 bardak sıcak su içine koyup 10 dakika kaynatın. Ardından içine biraz bal ekleyerek tatlandırın. Bu bitki çayını tüketin. Nane yağı kullanarak şakaklarınıza masaj da uygulayabilirsiniz. Bu ağrıyı dindirmede hızlı sonuçlar gösterecektir.

Okaliptüs Yağı: Okaliptüs yağı içerisinde bulunan ağrı kesici ve iltihap sökücü özellikleri sayesinde şakak ağrısına sebep olan kasları rahatlatır. Okaliptüs yağı ile alın ve şakaklarınıza 15 ila 20 dakika masaj yapın. Okaliptüs yağı dışında badem yağı veyahut hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz.